13 βότανα για τη σωστή λειτουργία του εντέρου

13:03 9/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η δυσκοιλιότητα είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Ο Ιπποκράτης, μάλιστα, χορηγούσε βασιλικό για την αντιμετώπισή της. Με το πέρασμα των αιώνων και την έλευση της βιομηχανικής εποχής, οι περιπτώσεις δυσκοιλιότητας πολλαπλασιάστηκαν. Η υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού στις πόλεις και σε συνθήκες που δεν ευνοούν το φυσικό τρόπο ζωής και, επιπλέον, η κακή διατροφή, ως αποτέλεσμα του άγχους και των πολλών ωρών εργασίας, αποτέλεσαν τους παράγοντες της έξαρσης του συγκεκριμένου συμπτώματος.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία για

την Ελλάδα δείχνουν ότι η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας, το 16% των Ελλήνων έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα, τουλάχιστον, μία φορά στους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 20% το έχει αντιμετωπίσει τουλάχιστον, μία φορά στη ζωή του. Τα ποσοστά αυτά είναι σχεδόν διπλάσια από το μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος κυμαίνεται κοντά στο 9%. Το 51% των πασχόντων αποδίδει το πρόβλημα στην κακή διατροφή και το 30% πιστεύει ότι ευθύνεται το άγχος και η πίεση της καθημερινότητας.

Τέλος, το 22% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει εμφανίσει το πρόβλημα κατά τη διάρκεια ταξιδιού.

Το φαρμακείο της φύσης έχει πολλά βότανα που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό. Να μερικά από αυτά τα βότανα:

ΑΛΘΑΙΑ

Η αλθαία είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη, ενώ στα χρόνια της τουρκοκρατίας χρησιμοποιούνταν συχνά για πνευμονικές παθήσεις και φλεγμονές των εντέρων. Το φυτό περιέχει συστατικά, όπως το άμυλο, η βεταϊνη, η ασπαραγίνη, η φυτική κόλλα και η πηκτίνη, που βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει πολλές παθήσεις, αλλά και να καταπολεμήσει δυσάρεστα συμπτώματά τους, όπως είναι η δυσκοιλιότητα. Αν και η αλθαία μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, ανάλογα με την ασθένεια που πρόκειται να καταπολεμήσει, καταλληλότερο για τη δυσκοιλιότητα είναι το αφέψημα από τη σκόνη της ρίζας της. Για να φτιάξουμε το μείγμα χρειαζόμαστε σκόνη από ρίζες αλθαίας και γλυκόριζας, σε αναλογία δύο προς ένα. Τοποθετούμε το μείγμα σε φακελάκι, το διαλύουμε σε νερό και πίνουμε ένα ποτήρι κάθε πρωί.

ΔΡΑΚΟΝΤΙΑ

Η δρακοντιά, γνωστή και ως άρο, είναι ένα από τα βότανα με την ισχυρότερη δράση κατά της δυσκοιλιότητας. Μπορεί να χορηγηθεί ως σκόνη, σε ποσότητα μεταξύ 5 – 20 γραμμαρίων, ενώ πολλοί συνιστούν και αφέψημα από τη ρίζα της. Η κατανάλωση της δρακοντιάς χρειάζεται μεγάλη προσοχή, αφού περιέχει την ισχυρή δηλητηριώδη ουσία αροϊνη. Πρέπει οπωσδήποτε να φυλάσσεται σε σημείο, όπου δεν μπορούν να τη βρουν τα παιδιά, γιατί οι κόκκινες ρόγες της έχουν γλυκιά γεύση και αποτελούν «μαγνήτη» για τις μικρές ηλικίες.

ΑΧΛΑΔΙΑ

«Βασιλιάς των καρπών» αποκαλείται από τους Γάλλους το αχλάδι, γιατί, εκτός από ιδιαίτερα θρεπτικό και δροσιστικό φρούτο, βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά …

Keywords
Τυχαία Θέματα