Μια ζωή στο ποδόσφαιρο

13:27 9/6/2011 - Πηγή: Gazzetta
Η αναζήτηση τεχνικού διευθυντή στον Παναθηναϊκό συνεχίζεται και το μεγάλο φαβορί είναι ο Σταν Φαλκς. Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει το προφίλ του Ολλανδού, ο οποίος συνοδεύεται από μια σπουδαία ποδοσφαιρική καριέρα. Το όνομα του είναι Στανισλάους Ενρίκους Κριστίνα Φαλκς. Γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1963 στο Άρσεν της Ολλανδίας και από νεαρή ηλικία εκδήλωσε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, παίζοντας στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Η Άρσεν, ομάδα της γενέτειράς του, του έδωσε την ευκαιρία να μάθει τα βασικά της «στρογγυλής
θεάς», αφού η συνέχεια προμηνυόταν συναρπαστική.

Έχοντας ωριμάσει ποδοσφαιρικά, τη σεζόν 1983/84 έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στη Φένλο. Εκεί έμεινε πέντε σεζόν, οι τρεις εκ των οποίων ήταν στην πρώτη κατηγορία. Το καλοκαίρι του 1988 του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, αφού η Αϊντχόφεν η οποία είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών, τον έκανε δικό της.

Στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης κέρδισε αμέσως μια θέση βασικού στην άμυνα και στις τέσσερις σεζόν που έμεινε στην Αϊντχόφεν έπαιξε συνολικά σε 115 αγώνες και πέτυχε 5 γκολ. Το 1992 ωστόσο, του δόθηκε η δυνατότητα να δοκιμάσει τις δυνάμεις και τις αντοχές του εκτός συνόρων, αποδεχόμενος την πρόταση της Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Στην ομάδα της Πορτογαλία έμεινε δύο σεζόν όπου ήταν βασικός και αναντικατάστατος στην άμυνα. Στα 31 του και βλέποντας την ποδοσφαιρική του καριέρα να μετράει αντίστροφα, αποφάσισε να πάρει το δρόμο της επιστροφής για λογαριασμό της αγαπημένης του Αϊντχόφεν.

Έτσι το 1995 εντάχθηκε και πάλι στο δυναμικό της ολλανδικής ομάδας στην οποία και έκλεισε το 2000. Στη δεύτερη θητεία του με την φανέλα της Αϊντχόφεν έπαιξε σε 106 ματς και σκόραρε 4 φορές. Με την Εθνική Ολλανδία υπήρξε 20 φορές διεθνής από το 1990 ως το 1996, ενώ ήταν στην αποστολή στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ το 1994.

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ο Φαλκς αποφάσισε να συνεχίσει στον ίδιο χώρο προσφέροντας από άλλο πόστο. Έτσι το 2004 ανέλαβε τεχνικός διευθυντής στην Αϊντχόφεν, αλλά το 2008 έφυγε, όχι με τον καλύτερο τρόπο από την ομάδα της καρδιάς του. Αιτία ήταν κάποιες παρατυπίες που ανακαλύφθηκαν από την διοίκηση του ολλανδικού συλλόγου σε κάποιες μεταγραφές, όπου εμπλεκόταν και το όνομα του Φαλκς.

Αν και δεν υπήρξαν αποδείξεις, οι σχέσεις του με τους ανθρώπους της Αϊντχόφεν κλονίστηκαν και τον Μάιο του 2008 έλυσε τη συνεργασία του. Τον Ιανουάριο του 2009 ανέλαβε τεχνικός διευθυντής στην κινέζικη Σαγκάη Σενχούα και από τον Αύγουστο του 2010 εργάζεται στην Πολωνία, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην Βίσλα Κρακοβίας.
 
Keywords
Τυχαία Θέματα