Μέτρα και φυλακή

H Σοφία Φασουλάκη αποκαλύπτει στο gazzetta.gr τα νέα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν για την καταπολέμηση της βίας, αλλά και την μετατροπή σε κακούργημα του αδικήματος για στήσιμο αγώνων.  Από τον Δεκέμβριο του 2009 τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται προτάσεις για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που θα αποτρέψει την βία στα γήπεδα. Ενάμιση χρόνο μετά, ο κύβος φαίνεται ότι θα....ριφθεί με ένα νομοσχέδιο που θα έχει διπλό στόχο: Να
σταματήσει τα φαινόμενα βίας αυστηροποιώντας τις ποινές που θα επιβάλλονται στους παραβάτες, αλλά και να βάλει φρένο στο στήσιμο των παιχνιδιών, το οποίο το 2010 “άνθισε” σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΟΥΕΦΑ στη χώρα μας.

ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Ξεκινώντας από το δεύτερο μέρος, η πρόταση που κερδίζει έδαφος αφορά στο να γίνει κακούργημα η συμμετοχή σε στήσιμο ποδοσφαιρικών αγώνων και μάλιστα να ενταχθεί στις διατάξεις του  νόμου που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα. Με αυτόν τον τρόπο θα δίνεται η δυνατότητα στις αρχές (εισαγγελικές και δικαστικές) να ανοίγουν εύκολα και γρήγορα τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και άρουν το τηλεφωνικό απόρρητο, ενώ από την άλλη πλευρά θα δίδεται η δυνατότητα στους εμπλεκόμενους να απολαμβάνουν ευνοικής ποινικής μεταχείρισης εάν συνεργαστούν με τις αρχές και δώσουν στοιχεία λόγου χάρη για ένα κύκλωμα που στήνει αγώνες με απώτερο στόχο τα κέρδη από τον στοιχηματισμό.

Επαναφορά του ιδιώνυμου;
Το πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει πολλές διατάξεις που στοχεύουν να αποτρέψουν την επανάληψη βίαιων φαινομένων μέσα και έξω από τα γήπεδα. Τα πρόσφατα επεισόδια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, προκειμένου να υπάρξουν εισηγήσεις για επαναφορά του ιδιώνυμου που ίσχυε επί υπουργίας Ορφανού. Τότε, η οποιαδήποτε ποινή δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και οι δράστες οδηγούνταν στη φυλακή. Ακόμη και με την εφαρμογή αυτού του μέτρου ωστόσο η βία στα γήπεδα δεν σταμάτησε. Σήμερα, τα συναρμόδια υπουργεία σκέπτονται την μερική επαναφορά του ιδιώνυμου, με το να δίδεται η δυνατότητα στον δικαστή να κρίνει πότε θα μετατρέπει την ποινή σε χρηματική ή θα δίνει αναστολή και πότε όχι. Ακόμη προβλέπεται:
-Προηγούμενη άδεια της αστυνομίας αλλά και η σύμφωνη γνώμη της ομάδας για να συσταθούν λέσχες φίλων. Κάθε λέσχη θα πρέπει να δηλώνει τα μέλη της όπως επίσης και να τηρούν βιβλίο εσόδων-εξόδων. Εάν ένα μέλος της λέσχης συμμετάσχει σε επεισόδια, τότε εκείνη υποχρεούται να τον διαγράψει.
-Το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το οποίο σε συνδυασμό με το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης θα μπορεί ευκολότερα να οδηγεί στην σύλληψη των ταραξιών.
-Υπεύθυνες για τις μετακινήσεις των οπαδών θα είναι οι ΠΑΕ-ΚΑΕ, ενώ η διαδρομή των πούλμαν θα εγκρίνεται από την αστυνομία.
-Οι υπάλληλοι των ιδιωτικών εταιριών security θα πρέπει να δηλώνονται στην αστυνομία 48 ώρες πριν από τον επίμαχο αγώνα ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα “οργανωμένων οπαδών-security” που κάνουν τα στραβά μάτια στην είσοδο παράνομων αντικειμένων στα γήπεδα.
Πηγές του υπουργείου Αθλητι
Keywords
Τυχαία Θέματα