Χάνει κι ο Ομπράντοβιτς!

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται ένα από τα λίγα χαμένα φάιναλ φορ του Ομπράντοβιτς! Το 2001, ο Παναθηναϊκός του αόρατου Ρέμπρατσα υπέκυψε στον διαστημικό Χάφμαν, μπροστά στο ανεπανάληπτο κίτρινο ποτάμι της Μακάμπι...14ο ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΤΕ: Παρασκευή 11 και Κυριακή 13 Μαΐου 2001. ΠΟΥ: Palais de Bercy,
Παρίσι. ΑΥΤΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ: Μακάμπι... ΚΙ ΕΜΕΙΣ: Φιναλίστ ο Παναθηναϊκός στο πέμπτο φάιναλ φορ της ιστορίας του.  ΜVP: Άριελ Μακ Ντόναλντ.
Συνέχεια εκ του προηγουμένου, που λένε και στα τηλεοπτικά σίριαλ ή στα παλιά αναγνώσματα των εφημερίδων και των περιοδικών: Η περίοδος 200-01 ήταν a priori η πιο περίεργη στα χρονικά του ευρωπαϊκού μπάσκετ και εξελίχθηκε σε κορύφωση της σύγχυσης, καθώς διεξήχθησαν δύο παράλληλες διοργανώσεις, με αποτέλεσμα να χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα! Στην μεν Ευρωλίγκα, πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Κίντερ επικρατώντας με 3-2 νίκες στη σειρά των τελικών της Ταουγκρές, στη δε (μία και μοναδική στα χρονικά) Σουπρολίγκα τον τίτλο κατέκτησε η Μακάμπι, η οποία νίκησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του... παραδοασικού φάιναλ φορ, που για μία σεζόν παρέμεινε υπό τη σκέπη της FIBA.
Το φάιναλ φορ διεξήχθη στο «Παλέ Ντε Μπερσί» στο Παρίσι, εκεί όπου πριν από πέντε χρόνια ο Παναθηναϊκός είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού μπάσκετ. Ο οιωνός ήταν αίσιος για τους «πράσινους», ωστόσο αποδείχθηκε ακόμη πιο αίσιος για τη Μακάμπι, η οποία επέστρεψε στην κορυφή ύστερα από  είκοσι χρόνια περιπλάνησης στην έρημο της Ευρώπης. Οι Ισραηλινοί είχαν κατακτήσει τον πρώτο τίτλο τους το 1977 στο Βελιγράδι και τον δεύτερο το 1981 στο Στρασβούργο (όπου η Σινουντίνε Μπολόνια ακόμη φωνάζει ότι... σφάχτηκαν από τον Ολλανδό διαιτητή Βαν ντερ Βίλιγκε) κι έπρεπε να καρτερούν μέχρι το 2001 για να φτάσουν στη Γη της Επαγγελίας, που τους είχε τάξει από την Παλαιά Διαθήκη κιόλας, ο Μωυσής!Της το… χρωστούσε ο Θεός; Μπορεί. Συνωμότησαν πάντως όλες οι δυνάμεις, οι θεοί και οι δαίμονες (διοργανωτές, διαιτητές), το Μπερσί ήταν πιο κίτρινο κι από το Γιαντ Ελιάου, αλλά μια στιγμή: πέραν αυτών, η Μακάμπι διέθετε κιόλας την καλύτερη, την πιο έτοιμη και την πιο γεμάτη ομάδα, με παίκτες που το μάτι τους γυάλιζε για το νόστιμον ήμαρ στην κορυφή.Ο τελικός υπήρξε η ρεπετισιόν της Πυλαίας. Όπως και την προηγούμενη χρονιά, η μεν Μακάμπι ξεπέρασε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο δε Παναθηναϊκός την Εφές Πίλσεν. Οι Ισραηλινοί κυριάρχησαν από την αρχή (ημίχρονο 37-23) και δεν απειλήθηκαν από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος στηρίχτηκε από ένα σημείο και πέρα μόνο στον Μποντιρόγκα, καθώς οι ήρωες της Πυλαίας είχαν... πάρει ρεπό: ο μεν Ρέμπρατσα ήταν ωσεί παρών, ο δε Κάτας είχε μείνει στα πιτς λόγω του σοβαρού τραυματισμού του, που μάλιστα τον ανάγκασε να βάλει πρόωρο και άδοξο τέλος στην καριέρα του.
Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ1. Παναθηναϊκός2. Μακάμπι Tελ Αβίβ3. Εφές Πίλσεν4. Μπαρτσελόνα
OI ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
ΜΑΚΑΜΠΙ - ΤΣΣΚΑ  86-80 ΜΑΚΑΜΠΙ: Χένεφελντ 14, Μπρίσκερ 5, Σαρπ 7, Χάφμαν 17, Πάρκερ 14, Σέλεφ 10, Μπουρστέιν, Τσούρτ
Keywords
Τυχαία Θέματα