To «Special» μαγικό ραβδί (pic+vid)!

Ο Ζοσέ Μουρίνιο ή αλλιώς «Special One» κέρδισε για ένατη σερί χρονιά τρόπαιο και η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε η τέταρτη διαφορετική ομάδα που ο Πορτογάλος σηκώνει κούπα. To gazzetta.gr παρουσιάζει.Ο Ζοσέ Μάριο ντος Σάντος Φελίξ Μουρίνιο, όπως είναι το πλήρες όνομα του, δίκαια χαρακτηρίζεται ο καλύτερος προπονητής του κόσμου καθώς χθες με την «Βασίλισσα» πήρε ακόμα έναν τίτλο σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα. Εχει ήδη κατακτήσει τρόπαια σε Αγγλία (Τσέλσι), Ιταλία (Ιντερ), Ισπανία (Ρεάλ και Πορτογαλία (Πόρτο).

Από μεταφραστής, πρώτος
προπονητής
Ο 48χρονος προπονητής γεννήθηκε στο Σετουμπάλ και αφού έκανε ποδοσφαιρική καριέρα μόλις εφτά ετών αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική. Ξεκίνησε την καριέρα του ως μεταφραστής του Αγγλου Μπόμπι Ρόμπσον στη Σπόρτιγκ Λισαβώνας, την Πόρτο και μετέπειτα την Μπαρτσελόνα.
Ο Ρόμπσον αποχώρησε από τους Καταλανούς, αλλά ο Μουρίνιο έμεινε εκεί για τρία χρόνια ως βοηθός του Λουίς Φαν Γκάαλ ενώ προπονούσε την Μπαρτσελόνα Β΄. Εχοντας δίπλα του τέτοιους προπονητές είχε κάνει το καλύτερο... αγροτικό!
Πρώτος προπονητής έγινε στη Μπενφίκα το 2000, συνέχισε στη Λεϊρια και αφού είχε «ψηθεί» καλά, δείχνοντας φυσικά και τα διαπιστευτήρια του, έκανε το μεγάλο βήμα για την Πόρτο το 2002. Από τότε η πορεία του είναι μόνο ανοδική έχοντας βάλει στην τροπαιοθήκη του 18(!) τίτλους.

Ποδαρικό με τρεμπλ
Ο «Special One» στην πρώτη του χρονιά στο «Ντραγκάο» κάνει πράγματα και θαύματα κατακτώντας την σεζόν 2002-03, ότι κούπα βρέθηκε στο δρόμο του. Πήρε το πρωτάθλημα με 11 βαθμούς διαφορά από τη Μπενφίκα, σήκωσε το Κύπελλο Πορτογαλίας, αλλά και το ΟΥΕΦΑ νικώντας στον τελικό την Σέλτικ με 3-2 στην παράταση (κ.α. 2-2).

Ο Μουρίνιο έγινε αυτόματα το μήλον της έριδος για όλη την Ευρώπη, αλλά θέλησε να συνεχίσει ακόμα μια χρονιά στο Οπόρτο. Οπως φάνηκε έκανε την καλύτερη επιλογή αφού αναδείχτηκε και πάλι πρωταθλητής (8 βαθμούς διαφορά από Μπενφίκα), ενώ πήρε και το Τσάμπιονς Λιγκ νικώντας στον τελικό τη Μονακό με 3-0.

Πρωταθλήτρια η Τσέλσι έπειτα από 50 χρόνια
Ο Πορτογάλος πριν το τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στο Παρίσι είχε ήδη συμφωνήσει τη νέα σεζόν να προπονεί την Τσέλσι του Αμπράμοβιτς. Την πρώτη του χρονιά στο Νησί, την περίοδο 2004-05, δίνει το πρωτάθλημα στους Λονδρέζους (12 βαθμούς διαφορά από την Αρσεναλ) έπειτα από 50 χρόνια. Ομως δεν έμεινε μόνο σε αυτό τον τίτλο αφού πήρε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και το Λιγκ Καπ.
Στη Τσέλσι έμεινε και την σεζόν 2005-06 κατακτώντας εκ νέου την Πρέμιερ Λιγκ (8 βαθμούς διαφορά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Στη τρίτη του χρονιά στους «μπλε» πανηγυρίζει πάλι το Λιγκ Καπ, αλλά και το μοναδικό τρόπαιο που δεν είχε πάρει στην Αγγλία, που ήταν το Κύπελλο κερδίζοντας την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0.

Την σεζόν 2007-08, ο Μουρίνιο και η Τσέλσι δεν τα πήγαν καλά και απολύεται. Δεν έμεινε όμως για πολύ άνεργος αφού στις 2 Ιουνίου του 2008 ήρθε σε συμφωνία με τη διοίκηση της Ίντερ για τριετή συνεργασία.
Keywords
Τυχαία Θέματα