O 'Αγγελος μας

Οι νοητικές ανεπάρκειες χαρακτηρίζονται από ελλιπή ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων, όπως είναι οι λειτουργίες της μνήμης, της προσοχής, της αντίληψης ,της κρίσης, της γλώσσας, της επικοινωνίας, της ικανότητας για μάθηση κλπ…Το άτομο με νοητική καθυστέρηση έχει νοητικό πηλίκο μικρότερο του 70 (δηλαδή απόκλιση 30 από το μέσον όρο) και συγχρόνως παρουσιάζει μειωμένη ικανότητα προσαρμογής στις συνήθεις για την ηλικία του αναπτυξιακές απαιτήσεις. Τα νοητικώς καθυστερημένα άτομα αποτελούν μια ανομοιογενή ομάδα. Διαφορές μεταξύ τους υπάρχουν ως προς το βαθμό της νοητικής ανεπάρκειας, και τις δυνατότητες
αγωγής, τα αίτια της ανεπάρκειας και το είδος των διαταραχών που συνυπάρχουν με τα κύρια συμπτώματα, την πρόγνωση για το τελικό επίπεδο ανάπτυξης και τις προοπτικές για κοινωνική ένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση.
Ο Άγγελος, που θα γνωρίσετε σήμερα, ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα νοητικώς καθυστερημένων, οι οποίοι ονομάζονται εκπαιδεύσιμοι. Είναι η ελαφρότερη μορφή νοητικώς καθυστερημένων ( νοητικό πηλίκο ανάμεσα στο 50-70). Στο σχολικό τομέα έχουν την ικανότητα να αφομοιώνουν σχολικές γνώσεις και δεξιότητες (ανάγνωση,γραφή,αριθμητική) σε βαθμό ώστε να μη θεωρούνται αναλφάβητοι. Στον κοινωνικό τομέα μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο ως ανειδίκευτοι ή ημιειδικευμένοι εργάτες και να ζήσουν  ώς ανεξάρτητοι και αυτάρκεις πολίτες, μερικώς ή ολικώς. Ο όρος δηλαδή εκπαιδευσιμοι, αναφέρεται σε επαρκή αγωγιμότητα για σχολικές, κοινωνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες.
Ό Άγγελος είναι ένα τέτοιο παιδί. Ο πατέρας του, μόλις έμαθε ότι το έμβρυο θα γεννηθεί με νοητική καθυστέρηση, αποχώρησε και δεν το αναγνώρισε ποτέ, με αποτέλεσμα ο Άγγελος να είναι γραμμένος στα χαρτιά ως : Aνευ Πατρός, μια και ο Πατέρας υπάρχει αλλά δεν τον αναγνωρίζει. Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η αυτεπάγγελτη εξέταση dna κάτι που δεν έχει γίνει στην περίπτωση του Άγγελου χωρίς να γνωρίζουμε τους λόγους.
Είναι ένα χαρούμενο, υπερκινητικό και πολύ καλό παιδί. Καταλαβαίνει, αισθάνεται, χαίρεται, λυπάται, απορεί, ρωτάει, απαντάει, σκέφτεται… Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη και να παρακολουθεί το ειδικό σχολείο και τους κατάλληλους θεραπευτές ώστε να καλλιεργήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ικανότητές του προκειμένου να επιβιώσει αργότερα στην κοινωνία. Γιατί μπορεί.
Ο Άγγελος ασχολείται με τα σπόρ. Είναι πολύ καλός στην κολύμβηση κι έχει διακριθεί με πολλά μετάλλια. Επίσης έχει τρέξει στο Μαραθώνιο των special Olympics.Είναι ένα παιδί που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Θα σου χαμογελάσει, θα σε αγκαλιάσει σφιχτά και θα σου κρατάει το χέρι γερά όταν σε χαιρετάει. Είναι ευγενικός και του αρέσει να χορεύει. Μαζί χορέψαμε όπως θα δείτε και στο βίντεο, το ring tone που έχω στο κινητό μου τηλέφωνο : « Je Joue» , δηλαδή παίζω, κομμάτι που τραγούδησε η Briggite Bardot… Είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό παιδί.
Άγγελέ μου πόσο χρονών είσαι ; 10 στα 11.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα ;  To άσπρο γιατί είναι σαν το δέρμα μου, αλλά το κ
Keywords
Τυχαία Θέματα