Υπόθεση Carrier IQ, μέρος 2ο

Είδαμε οτι προβληματιστήκατε αρκετά με το χθεσινό μας άρθρο. Γι αυτό θέλουμε να σας ενημερώσουμε για όλες τις νέες εξελίξεις γύρω απ’ το θέμα της υπόθεσης Carrier IQ. Το μενού είναι αρκετά πιπερέτο και περιλαμβάνει αντιδράσεις απο γερουσιαστή στην Αμερική, την ίδια την εταιρεία Carrier IQ, μεχρι και τις επίσημες απαντήσεις των κατασκευαστών κινητών καθώς και διάφορων πάρoχων κινητής τηλεφωνίας. Βαθιά ανάσα και ξεκινάμε.

Τι ακριβώς κάνει το Carrier IQ;
Το πρόγραμμα αυτό είναι προεγκατεστημένο σε συγκεκριμένα

smartphones και tablets. Σύμφωνα με την εταιρία, συλλέγει στοιχεία χρήσης του smartphone/ tablet και τα δίνει στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας ωστε αυτοί να κάνουν βελτιώσεις στο δίκτυό τους. Όσο είναι ανοιχτή η συσκευή, είναι ανοιχτό και αυτό, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να κλείσει. Ο μόνος τρόπος για να διαγραφεί, είναι να περάσει ο χρήστης διαφορετική έκδοση του λειτουργικού της συσκευής, κάτι που ακυρώνει την εγγύηση της. Σύμφωνα με την εταιρία, τα μόνα που καταγράφει είναι το κατα πόσο χάνεται το σήμα κατα τη διάρκεια μιας κλήσης και τα αίτια που τελειώνει γρήγορα η μπαταρία. Με λίγα λόγια, οι πάροχοι μπορούν να διαλέξουν τι είδους πληροφορίες συλλέγονται και πόσο συχνά να γίνεται αυτό.

Τι δεδομένα συλλέγονται;
Σύμφωνα με τον 25άχρονο προγραμματιστή: Η τοποθεσία του κινητού, τα πατήματα των πλήκτρων, ιστοσελίδες που επισκευτήκατε, το ιστορικό των κλήσεων και το ποιες εφαρμογές είναι εγκαταστημένες στο τηλέφωνο. Αυτά μάλιστα στέλνονται στους πάροχους χωρίς καν να είναι σε κρυπρογραφημένη μορφή, περιλαμβάνοντας και τα ασφαλή site (https) μιας και ο ιστότοπος καταγράφεται πριν ο χρήστης τoν επισκευτεί. Επίσης μπορεί να μετρήσει τo ποσα sms στέλνονται και να μαρκάρει το ποιά δε στάλθηκαν και το γιατί.

Τι γίνεται με τα δεδομένα αυτά;
Στο βίντεο που είναι στο προηγούμενο άρθρο, δε φαίνεται να στέλνονται τα δεδομένα πουθενα. Η εταιρία αναφέρει οτι τα δεδομένα στέλνονται στους σέρβερ της ή στους σερβερ του παρόχου, και αποθηκεύονται εκεί για διάστημα 30 ημερών. Οι πάροχοι είναι ελεύθεροι να κάνουν οτι θέλουν με αυτά τα στοιχεία, ακόμα και να τα πουλήσουν η να τα μοιραστούν με 3ους. «Αυτοί έχουν τον έλεγχο των δεδομένων, όχι εμείς» αναφέρει η εταιρία.

Ποιές συσκευές και ποιοί πάροχοι το χρησιμοποιούν;
Ο ιδρυτης του Wikileaks είπε το εξής: «Ποίος απο σας έχει iPhone, Blackberry ή Gmail? Την πατήσατε!». Τα δεδομένα που έχουμε μεχρι σήμερα, δείχνουν πάνω απο 140 εκατομμύρια συσκευές.

Δηλώσεις των κατασκευαστών ακολουθούν:

Αpple: «Σταματήσαμε να έχουμε το Carrier IQ με το IOS 5 στις περισσότερες συσκευές μας και θα το αφαιρέσουμε τελείως με ένα μελοντικό update» (Αν αναρωτιέστε σε ποιά συσκευή είναι ακόμα, αυτή είναι το iPhone 4. Αλλα σύμφωνα με την εταιρία, δε διαβάζονται email και SMS).

Google: (η οποία δεν εχει βάλει το CIQ σε καμία απ της συσκευές της) «Δεν έχουμε καμία σχέση με την εταιρία. Το Andoid είναι ανοιχτού κώδικα και δεν ελέγχουμε το πως οι πάροχοι και οι κατασκευαστές πα

Keywords
Τυχαία Θέματα