Το κινητό σας προστατεύει την ιδιωτικότητά σας; [Υπόθεση Carrier IQ]

Σάλος ξέσπασε στα διεθνή blog όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι ανακαλύψεις ενος αναγνωρισμένου προγραμματιστή στο XDA Trevor Eckhart, ο οποίος εντόπισε μια εφαρμογή, η οποία καταγράφει όλες τις κινήσεις στο κινητό και τα αποστέλει στους πάροχους δικτύου για επεξεργασία. Η εταιρία περιφανεύεται μάλιστα οτι η εφαρμογή της είναι εγκατεστημένη σε πάνω απο 140 εκατομμύρια τηλέφωνα.

Ο προγραμματιστής απέδειξε οτι η συγκεκριμένη εφαρμογή, είναι ανοιχτή στο κινητό, δίχως ο τελικός χρήστης να μπορεί να την κλείσει, η να την αφαιρέσει απο το κινητό χωρίς να χάσει την εγγύηση αυτού. Αξιοσημείοτο είναι οτι ο Treve ανακάλυψε όλα αυτά χρησιμοποιώντας εκπαιδευτικό υλικό το οποίο ήταν διαθέσιμο στη σελίδα της εν λόγο εφαρμογής (Carrier IQ). Φοβούμενος ο προγραμματιστής οτι μετά την ανακάλυψη αυτή, η εταιρία θα βγάλει απ το site της τα συγκεκριμένα εργαλεία, τα ανέβασε σε δικό του site, για να αφήσει να το διαπιστώσουν αυτό και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Και είχε απόλυτο δίκιο. Η εν λόγο εταιρία αμέσως έκανε τα αρχεία απόρρητα. Σα να μην έφτανε αυτό, ο Treve δέχτηκε ενα τελεσίγραφο, στο οποίο του ζητούνταν να ζητήσει δημόσια συγνώμη και να ανακαλέσει τα ευρήματά του, μιας και αυτά , κατα την εταιρία, ήταν βασισμένα σε λάθος στοιχεία. Ζήτησαν να αναφέρει οτι αυτό που κάνει η εταιρία είναι φυσιολογικό και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απειλή για τους χρήστες των κινητών. Απείλησαν μάλιστα οτι θα προχωρήσουν σε μήνυση αν χρειαστεί.

Ευτυχώς, ο προγραμματιστής δεν δείλιασε. Ανταυτού, απευθύνθηκε στο ίδρυμα προστασίας ηλεκτρονικών δικαιωμάτων (EFF) και αυτοί με χαρά ανέλαβαν την υπόθεση του. Δρώντας άμεσα, στείλαν ενα γράμμα στην Carrier IQ εξηγώντας οτι η έρευνα του Treve είναι προστατευμένη απο τον νόμο περι δίκαιης χρήσης πληροφοριών και του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου και έκφρασης.

Μετά απο όλο αυτό τον ντόρο και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, καθώς και απο την EFF, η Carrier IQ απόσειρε το αίτημα της και ζήτησε συγνώμη απο τον προγραμματιστή σε λιγότερο απο μία βδομάδα. Επίσης αναφέρουν οτι το πρόγραμμα τους:

- Δεν καταγράφει τα πατήματα των πλήκτρων
- Δεν παρέχει εργαλεία παρακολούθησης
- Δεν επιθεωρεί ή αναφέρει το περιεχόμενο των επικοινωνιών του χρήστη όπως email sms
- Δεν παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε κανέναν απ τους πελάτες της
- Δεν πουλάει τα δεδομένα που συλλέγει.

Ωστόσο, ο προγραμματιστής απέδειξε οτι η εφαρμογή κάνει ακριβώς οτι αναφέρεται παραπάνω. Οι προγραμματιστές απ’ το ΧDA, στράφηκαν εναντίων της εταιρίας αναφέροντας οτι μόλις κατάφεραν να τους μετατρέψουν στον χειρότερο εφιάλτης της.

Αν αναρωτιέστε σε ποιά κινητά βρίσκεται η εφαρμογή, η λίστα περιλαμβάνει Νοkia, blackberry, iPhone και τα περισσότερα Android. Στα iPhone, η εφαρμογή έχει αρχίσει να εμφανίζεται απο το IOS 3 και υπάρχει ακόμα και σήμερα στο ΙΟS 5. Ευτυχώς, λειτουργεί μόνο οταν το τηλέφωνο είναι σε κατάσταση διάγνωσης, και μπορεί να κλείσει εύκολα απο το μενού ρυθμίσεων του κινητου. Επίσης, κανέν

Keywords
Τυχαία Θέματα