Ρωσία, περνά νόμο για ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των πολιτών

23:10 6/7/2014 - Πηγή: TechBlog

Το ρωσικό κοινοβούλιο πέρασε νόμο σύμφωνα με τον οποίο όλες οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να αποθηκεύουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών σε ηλεκτρονικούς φακέλους εντός ρωσικών συνόρων. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να έχει πιο εύκολη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των Ρώσων πολιτών.

Η αιτιολογία του νέου νόμου είναι ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών τα οποία συχνά αποθηκεύονται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ,

μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις του Edward Snowden για την NSA.

Επομένως, όποια εταιρεία δραστηριοποιείται εντός Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και high-profile εταιρειών όπως το Twitter, θα πρέπει μέχρι το 2016 να δημιουργήσουν data centres όπου θα φυλάσσουν όλα τα δεδομένα των Ρώσων πολιτών. Στην περίπτωση που περάσει η προθεσμία τότε η κυβέρνηση θα μπορεί για παράδειγμα να μπλοκάρει το Twitter στη Ρωσία.

Πάντως να πούμε ότι η Ρωσία έχει δείξει τον τελευταίο καιρό μια τακτική ως προς τον μεγαλύτερο έλεγχο του διαδικτύου καθώς πριν από λίγο καιρό ζήτησε από τους bloggers να εγγραφούν στην επίσημη υπηρεσία του κράτους δίνοντας τα πλήρη στοιχεία τους για το ποιοι είναι.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για το κατά πόσο η Ρωσία θέλει να προστατέψει τα δεδομένα των πολιτών της από τρίτους όπως οι ΗΠΑ ή απλά επιχειρεί να ανακτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τεράστια δύναμη όπως είναι το Facebook και το Twitter.


Keywords
Τυχαία Θέματα