Η Apple στέλνει σε τρίτους τα δεδομένα που καταγράφει η Siri

Techblog.gr

Πριν μερικές ημέρες η Google μπήκε στο στόχαστρο διότι αποκαλύφθηκε πως προσλαμβάνει ειδικούς οι οποίοι ακούνε προσωπικές συνομιλίες, που ηχογραφήθηκαν σε άσχετες στιγμές από τον Google Assistant. Βέβαια, η εταιρεία είπε ότι πράττει κάτι τέτοιο ώστε να έχει αρκετά δεδομένα και να μπορεί να βελτιώνει την απόδοση του ψηφιακού της βοηθού.

Φαίνεται ότι δεν παρακολουθεί μόνο

η Google τους πελάτες της. Η The Guardian ανακάλυψε μία αναφορά η οποία λέει ότι η Apple έχει προσλάβει υπαλλήλους που ακούνε και αναλύουν τα ερωτήματα που γίνονται στη Siri. Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για την εταιρεία, αν κάτι τέτοιο αναφερόταν στην πολιτική απορρήτου που αποδέχονται οι πελάτες της.

Η πολιτική απορρήτου της Apple αναφέρει μόνο ότι καταγράφονται αποκλειστικά μη προσωπικές πληροφορίες, χωρίς να διευκρινίζει τη φύση αυτών. Οι καταγραφές αυτές αφορούν ερωτήματα αναζήτησης για ποικίλα θέματα, και μέρος των δεδομένων που συλλέγει η εταιρεία τα μοιράζεται με τρίτους.

Σύμφωνα με την πηγή της The Guardian, οι καταγραφές δεν συνδέονται με συγκεκριμένα Apple ID, ωστόσο, αρκετές έχουν διάρκεια δευτερολέπτων και αφορούν προσωπικά δεδομένα. Κάποιες από αυτές αποκαλύπτουν ευαίσθητα δεδομένα, όπως η τοποθεσία, δεδομένα εφαρμογών και τα στοιχεία επικοινωνίας.

Επιπλέον, οι υπαλλήλου της Apple κάνουν ποιοτικό έλεγχο σε καταγραφές που αποκαλύπτουν ιατρικά στοιχεία, αφορούν συμφωνίες ναρκωτικών ή περιέχουν ηχογραφήσεις ζευγαριών που κάνουν σεξ.

Η The Guardian επικοινώνησε με την Apple, η οποία είπε ότι λιγότερο από το 1% των ημερήσιων ερωτημάτων στη Siri στέλνονται για ανάλυση. Ωστόσο, εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν συσκευές της Apple και τη Siri. Αυτό σημαίνει ότι η συντηρητική εκτίμηση του 1% που έδωσε η Apple μεταφράζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες εγγραφές.

Ενδιαφέρον είναι ότι η Google στη δική της περίπτωση είχε δηλώσει ότι μόνο το 0,2% των καταγραφών του Assistant αναλύονται. Ποσοστό αισθητά μικρότερο από αυτό της Apple.

Συνεχίζοντας η πηγή ανέφερε ότι ορισμένες από τις ενεργοποιήσεις της Siri είναι τυχαίες και οι υπάλληλοι εκπαιδεύονται για να ταυτοποιούν και να ακούν τις συγκεκριμένες καταγραφές.

Ωστόσο, στην πολιτική απορρήτου δεν αναφέρεται ότι οι ερωτήσεις διατίθενται σε τρίτους, ούτε υπάρχει κάποιος τρόπος οι χρήστες να αποφύγουν την καταγραφή της δραστηριότητας τους. Με δεδομένο ότι η Apple εστιάζει ιδιαίτερα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των πελατών της και της διαφάνειας, φαίνεται ότι αυτή η παράλειψη αποτελεί σκόπιμη κίνηση της εταιρείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα