Αγορά νέου iPhone: iPhone 11 ή iPhone XS;

Με την κυκλοφορία της σειράς iPhone 12 να αργεί περισσότερο από όσο περιμένουμε, τουλάχιστον σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αρκετοί από εσάς είστε σε αναζήτηση νέου iPhone. Πέραν των κορυφαίων προτάσεων της εταιρείας, δηλαδή τα iPhone 11 Pro και 11 Pro Max, υπάρχουν

δύο επιλογές στη μεσαία κατηγορία τιμών, για τις οποίες και εσείς μας ρωτάτε: iPhone 11 και iPhone XS.

Όμως, αν και οι δύο συσκευές μοιάζουν μεταξύ τους, ο λόγος που είναι δύσκολο να αποφασίσει κάποιος μεταξύ αυτών των δύο συσκευών είναι καθαρά για τα specs τους. Από τη μία το iPhone 11 είναι η πιο καινούργια συσκευή, από την άλλη το iPhone XS είναι πιο premium. Ποιο από τα δύο λοιπόν είναι η ιδανική αγορά για εσάς; Πάμε να δούμε μαζί τι ξεχωριστό μπορεί να προσφέρει η κάθε συσκευή, με τη γνώμη μας για τις δύο αυτές συσκευές μετά από αρκετή χρήση.

Σχεδιασμός

Στο σχεδιασμό, τα πράγματα είναι υποκειμενικά. Από τη μία έχουμε μία πιο premium συσκευή στο iPhone XS, με μεταλλικό πλαίσιο και γυαλί στην πλάτη, αλλά και μικρότερα bezel στην οθόνη. Από την άλλη, το iPhone 11 μπορεί να μη δίνει αυτή την αίσθηση του premium, αλλά κυκλοφορεί σε πολλά παραπάνω χρώματα από ότι το iPhone XS. Όμως, δε μπορούμε να αναιρέσουμε τη στιβαρή κατασκευή του iPhone XS και την premium αίσθηση που αφήνει στον χρήστη.

Οπότε για αυτό το λόγο, αν το design είναι ο νούμερο ένα παράγοντας στην αγορά μίας συσκευής για εσάς, τότε το iPhone XS είναι η “ομορφότερη επιλογή”. Αν όμως το design είναι κάτι δευτερεύον για εσάς και μπορείτε να ανεχτείτε τα μεγαλύτερα bezel, τότε θα βρείτε μία μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων με το iPhone 11.

Επιδόσεις

Εδώ είναι μία κατηγορία που στα χαρτιά το iPhone 11 έχει σαφές προβάδισμα. Όμως, επειδή μιλάμε για iOS συσκευές, τα πράγματα από γενιά σε γενιά δε φαίνεται να έχουν αλλάξει πολύ. Ο A12 μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες σας ακριβώς το ίδιο με τον A13 του iPhone 11, με την ίδια ταχύτητα στα animations και στο άνοιγμα των εφαρμογών, εκτός των πιο “βαριών” app που μπορείτε να δείτε κάποια δέκατα του δευτερολέπτου διαφορά. Η εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών είναι το ίδιο γρήγορη, ενώ και το RAM management παραμένει κορυφαίο και στις δύο περιπτώσεις.

Αν όμως θέλετε να παίζετε συνέχεια παιχνίδια και για εσάς το loading των PUBG ή Call of Duty: Mobile είναι κάτι που θέλετε να γίνεται λίγα δευτερόλεπτα πιο γρήγορα, τότε ξεκάθαρος νικητής είναι το iPhone 11. Επίσης, αν κάνετε video editing από το κινητό σας, τότε και η καλύτερη GPU που έρχεται με τον A13 θα ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες σας.

Όχι ότι το iPhone XS δε θα ανταποκριθεί στα παραπάνω, προφανώς θα το κάνει, αλλά με μικρή καθυστέρηση έναντι του iPhone 11. Όμως, ο A12 παραμένει ακόμα ένας από τους κορυφαίους επεξεργαστές, οπότε μη νομίζετε ότι η διαφορά είναι τεράστια. Αν η χρήση σας δεν περιλαμβάνει video editing και είστε διατεθειμένοι να δώσετε αυτά τα 2-5 δευτερόλεπτα παραπάνω στο loading ενός παιχνιδιού, τότε και το iPhone XS μπορεί να σας καλύψει.

Κάμερα

Εδώ δεν έχουμε να πούμε πολλά, καθώς υπάρχει ένας ξεκάθαρος νικητής: το iPhone 11. Πριν παρεξηγηθώ δε λέω ότι το iPhone XS βγάζει κακές φωτογραφίες, το αντίθετο, αλλά το iPhone 11 προσφέρει Night Mode, καλύτερη επεξεργασία χάρη στον Α13, καλύτερο HDR και selfie μεγαλύτερης ανάλυσης. Επίσης, ο δεύτερος φακός του iPhone 11 είναι ultra-wide, κάτι που χωράει πολλά περισσότερα σε μία φωτογραφία από ότι έναν κανονικός φακός.

Αν όμως επιλέξετε το iPhone XS, θα μείνετε και εκεί ευχαριστημένοι. Το βίντεο του ακόμα και σήμερα είναι από τα κορυφαία, το HDR και το bokeh θα ικανοποιήσουν τις φωτογραφικές σας ανάγκες, αν και το zoom του δεύτερου φακού έχει πλέον ξεπεραστεί από τις υπόλοιπες προτάσεις της αγοράς. Ακόμα και Night Mode μπορείτε να βάλετε μέσω 3rd party εφαρμογών, οι οποίες δουλεύουν αρκετά καλά.

Οθόνη

Σε αντίθεση με την προηγούμενη κατηγορία, εδώ ξεκάθαρος νικητής είναι το iPhone XS. Όχι, η οθόνη του iPhone 11 δεν είναι καλή. Ναι, είναι μία πάρα πολύ καλά καλιμπραρισμένη LCD, η οποία όμως στις 6,1 ίντσες με ανάλυση 828p δε μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω από απλή χρήση. Αν δε βλέπετε καθόλου βίντεο στο κινητό σας ή δεν παίζετε παιχνίδια για ώρα, η οθόνη του iPhone 11 μπορεί να σας καλύψει.

Από την άλλη, το iPhone XS προσφέρει σχεδόν την ίδια ποιότητα με το iPhone 11 Pro στην οθόνη. Η Super Retina OLED οθόνη των 5,8 ιντσών με ανάλυση 1.125×2.436 με υποστήριξη Dolby Vision και HDR10 είναι ιδανική για multimedia. Τόσο το iPhone XS όσο και το iPhone 11 έχουν ρυθμό δειγματοληψίας αφής στα 120Hz, οπότε μιλάμε για άριστη εμπειρία scrolling. Επίσης, το iPhone XS υποστηρίζει την τεχνολογία True-Tone, για πιο πραγματικά χρώματα.

Μπαταρία

Χάρη στη μεγαλύτερη χωρητικότητα της μπαταρίας, το νεότερο επεξεργαστή αλλά και την πολύ χαμηλής ανάλυσης οθόνη, το iPhone 11 έχει από τις καλύτερες μπαταρίες που έχουμε δει σε iPhone μέχρι στιγμής. Όσο το είχαμε στην κατοχή μας έβγαζε γύρω στις 10 με 12 ώρες με ανοιχτή την οθόνη σε WiFi, με τον αριθμό να πέφτει έως και στις 8 ώρες με χρήση 4G.

Από την άλλη, με το iPhone XS θα πρέπει να υπολογίζεται το μέγιστο 6 έως 8 ώρες χρήσης, όχι μόνο λόγο της υψηλότερης ανάλυσης, αλλά και την πολύ μικρότερης μπαταρίας των 2.658mAh. Οι δύο συσκευές υποστηρίζουν ασύρματη φόρτιση, όμως το iPhone 11 υποστηρίζει γρήγορη ενσύρματη φόρτιση στα 18W, σε αντίθεση με τα 15W του iPhone XS.

Ποια συσκευή είναι για εσάς;

Το iPhone 11 προσφέρει αναβαθμισμένη κάμερα με ultra-wide και Night Mode, καθώς και καλύτερη selfie. Όμως, δε μπορούμε να παραβλέψουμε ότι το αντίτιμο των παραπάνω είναι μία κακή οθόνη, όπως και να το δούμε. Αν δεν είχατε ποτέ στην κατοχή σας συσκευή με OLED οθόνη, τότε ίσως η LCD του iPhone 11 να σας ικανοποιήσει. Από την άλλη, η μπαταρία του μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και όσους λιώνουν το smartphone τους, ενώ με μειωμένη φωτεινότητα άνετα βγάζει και τη δεύτερη ημέρα.

Όμως, ακόμα και σήμερα, το iPhone XS παραμένει ένα premium μοντέλο, με τον αντίστοιχο premium σχεδιασμό και μία οθόνη στα επίπεδα όχι μόνο των iPhone 11 Pro, αλλά και των υπολοίπων ναυαρχίδων που κυκλοφορούν. Ναι, η έλλειψη της ultra-wide είναι σοβαρή, με την έλλειψη του Night Mode να καλύπτετε όπως είπαμε μέσω εφαρμογών από τρίτους κατασκευαστές. Αν όμως αυτή τη στιγμή πρέπει να προτείνουμε ένα πιο ολοκληρωμένο μοντέλο και για multimedia, τότε το iPhone XS ή, αν θέλετε καλύτερη μπαταρία, το iPhone XS Max θα σας ικανοποιήσουν.

Αγορά νέου iPhone: iPhone 11 ή iPhone XS; - Techblog.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα