Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε το υλικό του Υπολογιστή (Μέρος 3ο)

Συνεχίζοντας από τα προηγούμενα άρθρα, προχωράμε στο επόμενο μέρος του How-to για τα σημαντικότερα λάθη που γίνονται στην επιλογή hardware για τους υπολογιστές μας. Σε αυτό το μέρος θα μιλήσουμε για τις επιλογές σε κουτιά, τροφοδοτικά, οθόνες και σκληρούς δίσκους/SSDs. Με αυτά τα άρθρα απευθυνόμαστε στους αρχάριους, ή γενικά μη γνώστες, που θα ήθελαν να μάθουν κάποια πράγματα για να τους βοηθήσουν στις καλύτερες δυνατές επιλογές για τις ανάγκες και το πορτοφόλι τους.

Διαβάστε επίσης:
Το 1ο μέρος
Το 2ο μέρος

1. Επιλογή Κουτιού για το Desktop (case)
Συνήθως δεν δίνεται

καμία σπουδαιότητα στο κουτί κατά την αγορά του υπολογιστή. Σχεδόν πάντα παίρνουμε το πιο φτηνό (και κατ’ επέκταση το πιο στριμόχωρο) κουτί του καταστήματος, και συνήθως το προτείνει ο πωλητής. Σπάνια κάποιος ασχολείται πάνω από ένα λεπτό για την επιλογή του.

Παρόλο που δεν θα το χαρακτήριζα τραγικό το λάθος αυτό, θα πρέπει να σταθούμε στα προβλήματα που ενδέχεται να φέρει μια τέτοια επιλογή. Προβλήματα τα οποία μπορεί να φανούν άμεσα, ή στο μέλλον.
Πάνω από όλα να πούμε το πιο σημαντικό στην επιλογή κουτιού, που είναι το να είναι συμβατό με την μητρική κάρτα, δηλαδή να υποστηρίζει ανάλογα Micro-ATX, ATX, Full-ATX κτλ. μητρικές κάρτες. Το δεύτερο ποιο σημαντικό είναι να έχει επαρκές μέγεθος και χώρο για να στεγάσει της κάρτες (κυρίως την κάρτα γραφικών) καθώς και το σύστημα ψύξης που θα χρησιμοποιήσετε. Μπορεί σύστημα ψύξης να μην θελήσετε να βάλετε, όμως το να υπάρχει αρκετός χώρος για να αερίζεται σωστά το εσωτερικό του κουτιού είναι εξίσου σημαντικό. Ακόμα και με 2 φτηνά και ταπεινά ανεμιστηράκια, τοποθετημένα αντικριστά στο κουτί, μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιητική ψύξη εάν υπάρχει αρκετός χώρος για την κίνηση του αέρα.

Το θέμα της επαρκής ψύξης του κουτιού, και συνεπώς του υλικού που χρυσοπληρώσαμε, είναι ένα θέμα που συχνά παραβλέπεται, διότι οι συνέπειές του συνήθως δεν είναι άμεσες, ούτε εύκολα αντιληπτές Θα πρέπει όμως να μάθουμε ότι ο χειρότερος εχθρός των εξαρτημάτων ενός υπολογιστή είναι η υψηλή θερμοκρασία. Μένοντας για πολλές ώρες σε υψηλές θερμοκρασίες, σίγουρα μειώνεται η διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων, και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία, καταστρέφοντάς τα τελείως.

Συνεχίζοντας, έχει τύχει αρκετές φορές να δω άτομα να διαλέγουν κουτιά χωρίς πολύ ψάξιμο, και ενώ το συναρμολογούν να βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη Η σούπερ-ντούπερ κάρτα γραφικών που επέλεξαν δεν χωράει στο σούπερ-μινι κουτί που έχουν. Γι αυτό προσοχή. Κάποιοι προτείνουν να αφήνουμε το κουτί τελευταίο έτσι ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε πιο σωστά το κατάλληλο μέγεθος.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που αξίζει να αναφέρουμε για την σωστή επιλογή κουτιού. Ένα σημαντικό θέμα είναι αυτό της εύκολης επεκτασιμότητας. Υπάρχουν κουτιά που ανοίγουν ευκολότερα και προσφέρουν εύκολη, χωρίς εργαλεία, τοποθέτηση νέων συσκευών. Υπάρχουν επίσης κουτιά που έχουν αρκετές θέσεις για ανεμιστήρες, ειδικές προδιαγραφές για συστήματ

Keywords
Τυχαία Θέματα