Tizen, το αυγό και η κότα

Samsung και Intel είναι οι δύο βασικές εταιρείες που αναπτύσσουν και επενδύουν στο «νέο» λειτουργικό σύστημα Tizen (προφέρεται Τάιζεν) και προορίζεται για smartphones, tablets, smart TV’s, συστήματα in-car entertainment και άλλες «έξυπνες» συσκευές. Για να γνωρίσω από κοντά το Tizen (και το San Francisco!) παρακολούθησα το τριήμερο συνέδριο Tizen Developer

Conference 2013.

Το Tizen OS δεν είναι και τόσο «νέο», αποτελεί εξέλιξη άλλων λειτουργικών συστημάτων και προγενέστερων προσπαθειών για εναλλακτικά open source λειτουργικά συστήματα. Διαβάστε περισσότερα εδώ για την εξέλιξη του Tizen. Πίσω από το Tizen βρίσκονται και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως οι Huawei, Fujitsu, NEC, Panasonic, Vodafone και Orange και αν τα πάει καλά σίγουρα θα προστεθούν και άλλες. Δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις εταιρείες που έχουν εκδηλώσει την υποστήριξή τους στο λειτουργικό σύστημα Tizen.

Τι με έκανε να διασχίσω τον Ατλαντικό και να προσγειωθώ στην δυτική ακτή της Αμερικής με θέα τον Ειρηνικό Ωκεανό; Η ανάγκη μου να γνωρίσω και να ανακαλύψω κάτι νέο και ίσως συναρπαστικό. Ήθελα να ζήσω από κοντά τον ενθουσιασμό και να αφουγκραστώ τις φιλοδοξίες όλων όσων εξελίσσουν το Tizen και θέλουν να μεγαλώσει. Θα τα καταφέρουν;

Μια πρώτη αυθόρμητη σκέψη είναι ότι δεν πείστηκα από αυτό το συνέδριο. Και όπως είδα τους developers που το παρακολούθησαν και αυτοί φάνηκαν σκεπτικοί και κάπως «μουδιασμένοι». Αλλά και στις συζητήσεις που είχα με στελέχη εταιρειών που συμμετείχαν ως partners στο συνέδριο ζητώντας την προσωπική άποψη οι περισσότεροι έλεγαν «θα δούμε».

Αυτό ήταν το δεύτερο κατά σειρά Tizen Developer Conference και λογικά θα ακολουθήσει και τρίτο το 2014. Η Samsung επενδύει εκατομμύρια δολάρια όχι μόνο στην ανάπτυξη του ίδιου του λειτουργικού συστήματος αλλά και στον εμπλουτισμό του Tizen Store (δείτε εδώ το Tizen Store εν δράσει) με εφαρμογές, μάλιστα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ανακοίνωσε τον διαγωνισμό Tizen App Challenge με βραβεία συνολικής αξίας 4 εκ. δολαρίων! Επίσης πάνω από 20.000 εφαρμογές θα είναι άμεσα διαθέσιμες στο Tizen Store, ο λόγος για αυτές του λειτουργικού συστήματος Bada (πρόγονος του Tizen). Σημειώστε ότι τα Tizen smartphones και tablets θα μπορούν να τρέξουν και εφαρμογές του Android (video).

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, το Tizen βρίσκεται απέναντι στο ερώτημα η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Οι developers θα δημιουργήσουν καινοτόμες εφαρμογές ώστε να γίνει δελεαστικό στους χρήστες ή οι χρήστες θα πρέπει πρώτα να δοκιμάσουν το Tizen για να γίνει δελεαστικό στους developers. Μεγάλο ερώτημα είναι το αν χρειαζόμαστε ακόμα ένα λειτουργικό σύστημα. Android και iOS έχουν ωριμάσει ενώ Windows Phone και BlackBerry έχουν το δικό τους μερίδιο στην πίτα των OS. Υπάρχει χώρος για πέμπτο παίχτη;

Σύμφωνα με τα στελέχη της Samsung, υπάρχει μερίδιο για το Tizen τονίζοντας ότι η mobile αγορά είναι μια ευμεταβλητη αγορά που κανείς δεν μπορεί με ευκολία να κάνει προβλέψεις για το μέλλον της. Η δική μας άποψη είναι ότι το Tizen μπορεί να τα καταφέρει στην αγορά των smartphones και tablets γιατι ως λειτουργικό σύστημα για έξυπνες συσκευές (Smart TV’s, Ψηφιακές φωτογραφικές και έξυπνες οικιακές συσκευές) σίγουρα θα υπάρχει όσο υπάρχει Samsung.

Aν τα καταφέρει το Tizen η Samsung θα σταματήσει να είναι το αγαπημένο παιδί της Google και η δεύτερη θα «ενεργοποιήσει» τη Motorola Mobility που έχει εξαγοράσει και θα παράγει τα δικά της smartphones. Αυτό που θέλει να κάνει και η Samsung με το Tizen, έχει το hardware θέλει να δημιουργήσει και το software. Περίεργη και δύσκολη αυτή η σχέση και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το πως θα εξελιχθεί και ποιος από τους δύο θα κάνει πρώτος το μεγάλο βήμα.

Πάντως η Samsung μας έχει προετοιμάσει ότι προς τα τέλη του καλοκαιριού θα παρουσιάσει το πρώτο smartphone με Tizen ενώ έχει σκαριά αρκετά μοντέλα ακόμα. Σε ότι αφορά τα tablets εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να τα δούμε νωρίτερα από το 2014.

Θα τα καταφέρει το Tizen; Θα το παρακολουθούμε αναλυτικά μέσα από το Tizen.gr – Ελληνική κοινότητα του λειτουργικού συστήματος Tizen.

Άλλα λειτουργικά συστήματα που θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες:
Firefox OS, Ubuntu Phone OS, Jolla Sailfish OS

Tizen, το αυγό και η κότα

Keywords
Τυχαία Θέματα