Space News Report – 28.03.2012

Μια υπέροχη έκθεση φωτογραφιών της Γης από το διάστημα, τραβηγμένων από τον Ιταλό αστροναύτη Πάολο Νέσπολι, φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου –σπεύσατε να την δείτε! Στο μεταξύ εκτοξεύτηκε η τρίτη «διαστημική νταλίκα» της Ευρώπης, σκιαγραφήθηκε το νέο, ριζικά διαφορετικό, πρόσωπο του πλανήτη Ερμή, ανακαλύφθηκαν εξωπλανήτες-δραπέτες, ενώ το σύστημα Gliese 581 δείχνει πόσο μοναδικό παραμένει το δικό μας Ηλιακό Σύστημα.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News Report. Κάθε Τετάρτη στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Τα highlights της εξάμηνης αποστολής του Πάολο Νέσπολι στον ISS.

Πώς φαίνεται η Ελλάδα από το διάστημα;
«Πώς είναι η Γη από το διάστημα;» είναι η αγαπημένη ερώτηση όλων όσων συναντούν και συνομιλούν με έναν αστροναύτη. Η απάντηση βεβαίως είναι εξ ορισμού προβλέψιμη και τετριμμένη. Κι αυτό επειδή η ερώτηση είναι λανθασμένη. Είναι φύσει αδύνατο να μεταφέρει με λόγια ένας αστροναύτης την συγκλονιστική εμπειρία του να αγναντεύεις τον πλανήτη μας από τροχιά. Υπάρχει όμως μια εναλλακτική λύση. Επειδή ακριβώς μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες (ή και περισσότερες) λέξεις, μια καλή φωτογραφία της Γης από το διάστημα αρκεί για απάντηση. Πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει μόνο μία τέτοια φωτογραφία αλλά χιλιάδες! Ο Ιταλός αστροναύτης Πάολο Νέσπολι, βετεράνος δυο διαστημικών πτήσεων και φανατικός λάτρης της φωτογραφίας, επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας ως επίσημος προσκεκλημένος του Ιδρύματος Ευγενίδου προκειμένου να εγκαινιάσει την έκθεση διαστημικών φωτογραφιών που έχει τραβήξει ο ίδιος. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 12 Απριλίου και η είσοδος είναι ελεύθερη (ώρες λειτουργίας 11:00-20:30 εκτός αργιών, Ίδρυμα Ευγενίδου, λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9469.688). Τα φωτογραφικά έργα του Νέσπολι απεικονίζουν πραγματικά μαγικά τοπία με «εξωγήινα» χρώματα, που μερικές φορές είναι αδύνατο να πιστέψεις ότι ανήκουν στον πλανήτη Γη. Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Ιταλό αστροναύτη και να έχω μια συζήτηση μαζί του, η οποία θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος (Απριλίου) του περιοδικού Πτήση & Διάστημα. Ο Νέσπολι είναι βετεράνος δυο διαστημικών αποστολών. Επτακόσιες δεκαοκτώ από τις καλύτερες φωτογραφίες του είναι αναρτημένες στο flickr: (http://www.flickr.com/photos/magisstra/) Σε αυτές θα ανακαλύψετε πολλά ελληνικά νησιά! Η χώρα μας είναι εύκολα αναγνωρίσιμη από το Διάστημα, έχει ηλιοφάνεια και βρίσκεται συνήθως πάνω στη διαδρομή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Όλα αυτά την κατέστησαν προσφιλές μοντέλο φωτογράφησης.

————————————————————————————————————————————

Οι προοπτικές του ATV σε ένα video της ESA.

Εκτοξεύτηκε η τρίτη ευρωπαϊκή «διαστημική νταλίκα»
Κι ενώ ο Ιταλός αστροναύτης επισκεπτόταν την Ελλάδα, η νέα ευρωπαϊκή «διαστημική νταλίκα» εκτοξευόταν από το Διαστημοδρόμιο Kourou της Γαλλικής Γουιάνας. Την περασμένη Παρασκευή, 23 Μαρτίου, το Αυτόματο Μεταφορικό Όχημα (ATV) Edoardo Amaldi της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) εκτοξεύτηκε με πύραυλο Ariane 5

Keywords
Τυχαία Θέματα