Space News Report – 25.09.2012

Κινητικότητα πληρωμάτων παρατηρείται τελευταία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ η προσέγγιση της ιδιωτικής κάψουλας Dragon στην τροχιακή αυτή πλατφόρμα σε λίγες μέρες θα αποτελέσει σημαντικό τεστ των δυνατοτήτων της. Στο μεταξύ το ρομποτικό ρόβερ Curiosity ξεκίνησε την περιπλάνησή του στις αρειανές ερήμους «στοχοποιώντας» βράχια, ενώ Ιάπωνες αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα ασύλληπτα μακρινό γαλαξιακό σμήνος.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space

News Report. Κάθε Τετάρτη στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Animation της διαδικασίας επιστροφής του Soyuz.

Κόσμος πάει κι έρχεται στον Διαστημικό Σταθμό
Δυο Ρώσοι κοσμοναύτες και ένας μηχανικός της NASA αποχαιρέτησαν τους συντρόφους τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), επιβιβάστηκαν στην κάψουλα Soyuz ΤΜΑ-04Μ και επέστρεψαν στη Γη, πραγματοποιώντας ακριβή προσεδάφιση στις στέπες του Καζαχστάν, την Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου. Η προσεδάφιση μεταδόθηκε live από την ρωσική τηλεόραση και τα συνεργεία περισυλλογής ανέφεραν πως όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Έτσι οι Γκενάντι Παντάλκα, Σεργκέι Ρέβιν και Τζο Άκαμπα είδαν γαλάζιο ουρανό και ανέπνευσαν φρέσκο αέρα μετά από 125 ημέρες στο διάστημα. Οι τρεις άντρες είχαν μεταβεί στον ISS στις 15 Μαΐου. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, ο Παντάλκα είναι ο νο 4 στη λίστα των πιο πεπειραμένων διαστημικών ταξιδιωτών με συνολικά 711 ημέρες παραμονής στο διάστημα. Ο Άκαμπα έφτασε τις 138 ενώ για τον «αρχάριο» Ρέβιν οι 125 ημέρες της αποστολής ήταν η πρώτη προσθήκη στο «logbook» του. Με την αποχώρηση των τριών αντρών, ο ISS παραμένει με τριμελές πλήρωμα, συγκεκριμένα τους Σουνίτα Ουίλιαμς (ΗΠΑ), Γιούρι Μαλεντσένκο (Ρωσία) και Ακιχίκο Χοσίντε (Ιαπωνία) οι οποίοι είχαν καταφθάσει στον ISS με το Soyuz TMA-05M στις 15 Ιουλίου. Όμως σύντομα θα αποκτήσουν παρέα αφού η επόμενη αποστολή πληρώματος στον ISS είναι προγραμματισμένη για τις 22 ή 23 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, με το Soyuz TMA-06M θα καταφθάσουν οι Ολέγκ Νοβίτσκι, Γεβγκένι Ταρέλκιν και Κέβιν Φορντ. Προς το παρόν πάντως η Σουνίτα Ουίλιαμς είναι η κυβερνήτης του ISS –η δεύτερη φορά που γυναίκα αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της τεράστιας τροχιακής πλατφόρμας (η πρώτη ήταν το 2007). Η Αμερικανίδα πιλότος γιόρτασε μάλιστα και τα 47α γενέθλιά της στο διάστημα την περασμένη εβδομάδα. Η Ουίλιαμς και οι δυο της σύντροφοι αναμένεται να γυρίσουν στη Γη τον Ιανουάριο.

————————————————————————————————————————————

Οι σκηνές αυτές αναμένεται να επαναληφθούν σε λίγες μέρες με την προσέγγιση του Dragon στον ISS.

Ιδιωτικός ανεφοδιασμός του ISS
Κι ενώ πληρώματα πηγαινοέρχονται στον ISS, οι αξιωματούχοι της SpaceX κάθονται σε αναμμένα καρφιά, αφού η πρώτη προγραμματισμένη αποστολή ανεφοδιασμού του ISS με το σκάφος τους Dragon, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου. Η ετοιμότητα της μη επανδρωμένης κάψουλας Dragon καθώς επίσης και του πυραυλικού φορέα Falcon 9, συστημάτων που αναπτύχθηκαν από την ιδιωτική εταιρεία SpaceX, επιβεβαιώθηκε από τη NASA. Η εκτόξευση είναι προγραμματισμένη να γ

Keywords
Τυχαία Θέματα