Space News Report – 12.10.2011

Σε λίγες μέρες, ο πρώτος ρωσικός πύραυλος θα εκτοξευτεί από ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο. Στο μεταξύ ανακαλύφθηκαν πλούσια κοιτάσματα τιτάνιου στη Σελήνη, εντοπίστηκε άφθονο… θαλασσινό νερό σε κομήτη, βρέθηκε ένας πλανητοειδής που μοιάζει με… περιστρεφόμενη κλεψύδρα και καταστρώθηκε ο πρώτος πλήρης φωτογραφικός χάρτης του Τιτάνα.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News Report.
————————————————————————————————————————————

Εντυπωσιακό time
lapse video που δείχνει παραστατικά την συναρμολόγηση του πυραύλου Soyuz ST-B μεταξύ 13 και 19 Σεπτεμβρίου. Πηγή: ESA.

Ο πρώτος Soyuz από ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο
Οι ετοιμασίες για την πρώτη εκτόξευση ρωσικού πυραύλου Soyuz από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο Kuru στη Γαλλική Γουιάνα (Νότια Αμερική) συνεχίζονται πυρετωδώς. Σχεδόν όλα είναι έτοιμα για την ιστορική πτήση που θα γίνει στις 20 του μηνός με φορτίο δύο δορυφόρους πλοήγησης Galileo. Ο βασικός πύραυλος έχει ήδη συναρμολογηθεί στο Κέντρο Ολοκλήρωσης του διαστημοδρόμιου και μάλιστα νωρίτερα από το προγραμματιζόμενο. Τρία βασικά στοιχεία έχουν συναρμοστεί: ο κεντρικός πυρήνας του δεύτερου ορόφου, οι τέσσερις προωθητές του πρώτου ορόφου σε ακτινωτή διάταξη και ο τρίτος όροφος. Απομένει να μεταφερθεί ο πύραυλος στην εξέδρα (rollout) και να ανυψωθεί σε όρθια θέση, οπότε και θα εγκατασταθούν οι δυο δορυφόροι και το προστατευτικό fairing. Αν όλα πάνε καλά, ο Soyuz ST-B θα εκτοξεύσει το φορτίο του σε τροχιά ύψους 23.222 χλμ. Οι εκτοξεύσεις από το Kuru θα έχουν μεγάλη σημασία γιατί το διαστημοδρόμιο βρίσκεται κοντά στον ισημερινό, συνεπώς ο Soyuz θα μπορεί να ανυψώνει μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο (όσο κοντύτερα στον ισημερινό γίνεται μια εκτόξευση, τόσο περισσότερο γίνεται εκμεταλλεύσιμη η ταχύτητα περιστροφής της Γης). Στο μεταξύ όμως, η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roskosmos) ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται το πρόγραμμα κατασκευής του νέου πυραύλου Rus-M που θα ολοκληρωνόταν το 2015. Οι Ρώσοι αποφάσισαν πως δεν χρειάζονται τον νέο πύραυλο, ο οποίος θα αντικαθιστούσε του «γέρικους» Soyuz. Το πρόγραμμα του Rus-M είχε αναλάβει ο αεροδιαστημικός κολοσσός Energia ο οποίος είχε μάλιστα λάβει ήδη $24,8 εκατ. Ο Rus-M θα εκτόξευε φορτία από το υπό σχεδιασμό νέο ρωσικό κοσμοδρόμιο Vostochny στην Άπω Ανατολή, αρχής γενομένης από το 2018. Ίσως οι Ρώσοι προχωρήσουν τελικά στην ανάπτυξη του πυραύλου Angara ως αντικαταστάτη του Soyuz, αλλά τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

————————————————————————————————————————————

Η ανακάλυψη των κοιτασμάτων τιτανίου στη Σελήνη από το LRO.

Άφθονο τιτάνιο υπάρχει στη Σελήνη
Ένας νέος χάρτης της Σελήνης ο οποίος καταστρώθηκε με βάση παρατηρήσεις τόσο στο ορατό όσο και στο υπεριώδες φάσμα, αποκαλύπτει ένα πραγματικό «θησαυρό» από κοιτάσματα τιτανίου στο υπέδαφος του δορυφόρου μας. Το τιτάνιο είναι ένα πολύτιμο στρατηγικό μέταλλο, αλλά και η ανακάλυψή του ανοίγει νέες προοπτικές στην κατανόηση των μυστηρίων του εσωτερικού της Σελήνης. Τα στοιχεία προήλθαν από το βολιστήρα της NASA Lunar Reconnaissance Orbiter

Keywords
Τυχαία Θέματα