Space News Report – 08.02.2012

10:27 8/2/2012 - Πηγή: TechBlog

Η ρωσική ερευνητική επιτροπή προσδιόρισε την «αιτία θανάτου» του Phobos-Grunt: βαρέα ιόντα. Αυτό όμως δεν αποθαρρύνει τους Ρώσους που μιλούν για κοσμοναύτες στη Σελήνη ως το τέλος της δεκαετίας. Στο μεταξύ οι Αμερικανοί έδωσαν στη δημοσιότητα το πρώτο video από την αθέατη πλευρά της Σελήνης, οι Ιάπωνες στοχεύουν αστεροειδείς και οι Ιρανοί εκτοξεύουν τον τρίτο τους δορυφόρο.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News Report.
————————————————————————————————————————————

Μερική έκλειψη Ηλίου στον Άρη – από το δορυφόρο Φόβο- όπως βιντεοσκοπήθηκε από το αμερικανικό ρόβερ Opportunity το 2010.

Η κοσμική ακτινοβολία «σκότωσε» το Phobos-Grunt
Ο ρωσικός βολιστήρας Phobos-Grunt που επρόκειτο να κατευθυνθεί προς τον Φόβο, το μεγαλύτερο δορυφόρο του Άρη, και ο οποίος βρήκε πρόσφατα άδοξο τέλος, χάθηκε επειδή η κοσμική ακτινοβολία προκάλεσε ανεπανόρθωτες βλάβες στον υπολογιστή του. Αυτό είναι το συμπέρασμα της ερευνητικής επιτροπής για τα αίτια της αποτυχίας, το οποίο ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Η επιτροπή δεν εντόπισε σφάλματα στον εξοπλισμό του διαστημοπλοίου. Η αξίας $165 εκατ. αποστολή εκτοξεύτηκε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου αλλά παρέμεινε καθηλωμένη σε περιγήινη τροχιά –και ο βολιστήρας εισήλθε στην ατμόσφαιρα μερικές βδομάδες αργότερα και καταστράφηκε. Όλες οι προσπάθειες να αποκατασταθεί η επαφή απέβησαν άκαρπες και ό,τι απέμεινε από το σκάφος συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό, δυτικά της Χιλής. Η ερευνητική επιτροπή, που συστάθηκε από την ρωσική Διαστημική Υπηρεσία, μελέτησε πάνω από 700 έγραφα που σχετίζονταν με την κατασκευή του Phobos-Grunt καθώς επίσης και τα τηλεμετρικά στοιχεία της βραχύβιας αποστολής του. Η επιτροπή ανακοίνωσε πως όλα τα συστήματα του βολιστήρα άντεξαν στα σκληρά τεστ στα οποία υποβλήθηκαν στη Γη και λειτούργησαν κανονικά στη διάρκεια της εκτόξευσης. Όμως ο βομβαρδισμός από βαρέα ιόντα (φορτισμένα σωματίδια) κατέστρεψε τον κώδικα σε δυο μονάδες του υπολογιστή, κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του Phobos-Grunt. Πρόσφατα ο διευθυντής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας, Βλαντίμιρ Ποπόβκιν, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία προτίθεται να επαναλάβει την αποστολή στο Φόβο εάν η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) αποφασίσει να μην συμμετάσχει στην σχεδιαζόμενη αποστολή Exo-Mars. Η αποστολή σχεδιαζόταν από ESA και NASA αλλά η τελευταία αποφάσισε πρόσφατα να περικόψει τη συμμετοχή της. Η Ρωσία έχει προσφερθεί να εκτοξεύσει συσκευές προς τον Άρη με έναν πύραυλο Proton το 2016.

————————————————————————————————————————————

Σπάνιο βίντεο από την πρώτη εκτόξευση του κολοσσιαίου Ν-1, το Φεβρουάριο του 1969 που κατέληξε σε αποτυχία.

Κοσμοναύτες στη Σελήνη ως το 2020;
Στο μεταξύ, ο Ποπόβκιν επανήλθε στο θέμα της επανδρωμένης πτήσης στην Σελήνη, στο οποίο είχε αναφερθεί πρόσφατα, λίγο μετά την αποτυχία του Phobos-Grunt. Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στον ρωσικό ραδιοσταθμό Ekho Moskvy, την περασμένη Πέμπτη, δήλωσε πως μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ω

Keywords
Τυχαία Θέματα