EMUI 11: Επίσημο με νέο σχεδιασμό και δυνατότητες

Η Huawei, στα πλαίσια του Developer Conference που πραγματοποιήθηκε, ανακοίνωσε το επερχόμενο EMUI 11, το οποίο όμως δε βασίζεται στην έκδοση Android 11. Η εταιρεία φέρνει νέο σχεδιασμό, περισσότερες δυνατότητες και παραμετροποιήσεις για καλύτερες επιδόσεις του λειτουργικού της συστήματος.

Νέα Always on Display

Από την αναβάθμιση του EMUI 10 η Huawei

έφερε νέο στυλ στο Always on Display, με την προσθήκη πολύχρωμων θεμάτων. Η λειτουργία αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο στο EMUI 11, με το νέο “Mondrian style”, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τον Ολλανδό ζωγράφο Piet Mondrian. Με το νέο στυλ μπορείτε να διαλέξετε ένα από τα 3 layout με 6 ξεχωριστές παλέτες χρωμάτων, ή να διαλέξετε τη δική σας χρωματική παλέτα από κάποια δική σας φωτογραφία.

Υπάρχουν και άλλες επιλογές, ακόμα και για κινούμενες εικόνες, κατηγοριοποιημένες στην επιλογή “Images”, ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε λογότυπα με κείμενο μέσω του “Grafitti”. Μπορείτε να επιλέξετε μέσα από μία πληθώρα αναλογικών και ψηφιακών ρολογιών, για μία πιο οικία αίσθηση AOD, ή να δημιουργήσετε τη δική σας AOD οθόνη, προσθέτοντας τη δική σας φωτογραφία, GIF ή live photo. Επίσης, μπορείτε να κατεβάσετε περισσότερα έτοιμα θέματα AOD μέσα από τις επιλογές που υπάρχουν στο Huawei Theme Store.

Animation που ακολουθούν το μάτι

Με τις οθόνες με υψηλό ρυθμό ανανέωσης να έχουν γίνει πλέον το standard σε όλες τις ναυαρχίδες και όχι μόνο των κατασκευαστών Android, η Huawei προχώρησε στη δημιουργία νέων animation. Για τη δημιουργία τους, η εταιρεία προχώρησε στην παρακολούθηση των κινήσεων των ματιών κάποιον beta tester για να δει που ακριβώς κινείται το βλέμμα όταν μετακινούνται στοιχεία στο περιβάλλον χρήστη.

Με βάση την παραπάνω έρευνα, η Huawei δημιούργησε ένα νέο animation μετάβασης σε ορισμένες εφαρμογές, το οποίο μιμείται το εφέ “one-shot” στις ταινίες. Αυτό που πετυχαίνει η Huawei, τουλάχιστον στις δικές της εφαρμογές, είναι τα στοιχεία να που θέλει ο χρήστης να παραμένουν στο κέντρο, όπως για παράδειγμα στη Gallery ο χρήστης μπορεί να βρει πληροφορίες μέσω swipe-up, με τις πληροφορίες να εμφανίζονται ακριβώς στο κέντρο της οθόνης, όπου ήδη δηλαδή κοιτάει ο χρήστης.

Νέα εμπειρία multitasking

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που φέρνει το EMUI 11 είναι οι νέες εμπειρίες multitasking. Η εταιρεία πλέον προσφέρει τις επιλογές για multi-window και split-screen όπου ο χρήστης μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση, χωρίς να ασχολείται με Developer options ή πολύπλοκα μενού. Η πρώτη αλλαγή έρχεται μέσω του Smart Multi-Window, το οποίο είναι σαν την οθόνη Edge Panel των Galaxy Smartphones της Samsung. Μέσω swipe από οποιαδήποτε άκρο της οθόνης εμφανίζεται ένα νέο μενού, στο οποίο μπορείτε να βάλετε έως και 15 εφαρμογές για άμεση πρόσβαση στις εφαρμογές σας.

Με ένα πάτημα, η εφαρμογή που ανοίγεται ξεκινάει σε αναδυόμενο παράθυρο, το οποίο μπορείτε να σύρετε παντού. Ένα νέο μενού εμφανίζεται στο πάνω μέρος της εφαρμογής με τρία πλήκτρα: ένα για να κάνετε αλλαγή μεγέθους, ένα για ελαχιστοποίηση και ένα για κλείσιμο της εφαρμογής. Επίσης, στα recent apps, πλέον εμφανίζεται δίπλα από την ονομασία της εφαρμογής και το multi-window παράθυρο.

Άλλες λειτουργίες

Αν έχετε κάποιο laptop της Huawei, μπορείτε να συνδέσετε το κινητό σας μέσω mirroring και να τρέξετε έως και τρεις εφαρμογές Android ταυτόχρονα στην οθόνη του υπολογιστή σας. Για την ασφάλεια σας, οι εισερχόμενες κλήσεις και τα μηνύματα δε θα εμφανίζονται στην οθόνη που κάνετε mirroring, όποια και αν είναι αυτή, παρά μόνο στο τηλέφωνο σας. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε επεξεργασία ενός κειμένου στο Notepad και να συνεχίσετε την επεξεργασία σε άλλη συσκευή, μέσω του συγχρονισμού σε πολλαπλές συσκευές. Με το EMUI 11 θα μπορείτε να εξάγετε κείμενο από εικόνες ή ντοκουμέντα, να τα επεξεργαστείτε και να τα κοινοποιήσετε.

Όπως και στο iOS, αν κάποια εφαρμογή στο παρασκήνιο χρησιμοποιεί την κάμερα, το μικρόφωνο ή την τοποθεσία σας, θα βλέπετε μία σήμανση στο status bar. Όπως βλέπουμε και στο Android 11, μπορείτε να επιτρέψετε την πρόσβαση μίας εφαρμογής στο μικρόφωνο ή την κάμερα μόνο για μία φορά. Τέλος, υπάρχει πλέον συγχρονισμός μεταξύ του ήχου εισερχόμενων ειδοποιήσεων και των δονήσεων της συσκευής, ενώ η εταιρεία υπόσχεται καλύτερη και ταχύτερη εμπειρία χρήσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα