Ύποπτος ο… προβληματισμός της ΕΠΟ

19:17 30/10/2014 - Πηγή: AEK365

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι απίστευτο και τίποτα δεν μπορεί να προκαλέσει έκπληξη. Πόσω μάλλον την έσχατη περίοδο, που στο τιμόνι της ομοσπονδίας βρίσκεται η συγκεκριμένη διοίκηση, υπό τον Γιώργο Σαρρή και όταν μόλις πέρσι λίγο έλειψε να ξεκαθαρίσει πόσες ομάδες θα υποβιβάζονταν από τη Super League και πόσες θα προβιβάζονταν από τη Football League μετά το... τέλος των δύο πρωταθλημάτων.
Δεν μπορεί να

ξαφνιάσει, λοιπόν, κανέναν το γεγονός ότι με τις δύο από τις τρεις συνολικά αγωνιστικές της 2ης φάσης του Κυπέλλου να έχουν ήδη διεξαχθεί, στην ΕΠΟ εμφανίστηκε... προβληματισμός για την προκήρυξη. Γιατί όποιος δεν έχει μυαλό... έχει πόδια. Και η διοίκηση της Ομοσπονδίας, όταν αποφάσισε φέτος να εφαρμόσει «νεοτερισμούς» στη διοργάνωση, δεν μπήκε στον... κόπο να εξετάσει όλες τις παραμέτρους του νέου τρόπου διεξαγωγής και να διαμορφώσει ανάλογα την προκήρυξη, αλλά έκανε το εύκολο. Αποφάσισε να ισχύουν σε περίπτωση ισοβαθμιών, τα ίδια με το πρωτάθλημα. Το οποίο, βέβαια, δεν είναι μια διοργάνωση τριών αγωνιστικών με μονούς αγώνες μεταξύ των ομάδων, αλλά αυτό λίγο προβλημάτισε στην αρχή της σεζόν την ΕΠΟ.
Τώρα την προβληματίζει. Δικαιολογημένα σε ότι αφορά τους «κινδύνους» να προκύψει ανάγκη για αγώνες μπαράζ σε κάποιους από τους ομίλους, όχι μόνο για την πρόκριση, αλλά ακόμη και για την πρωτιά, τη στιγμή που διαθέσιμες ημερομηνίες δεν υπάρχουν. Και εντελώς αδικαιολόγητα, σε ότι έχει να κάνει με την ερμηνεία του ΚΑΠ όσον αφορά τα κριτήρια ισοβαθμίας. Γιατί σε ό,τι έχει να κάνει με το τελευταίο, τα πράγματα είναι τόσο ξεκάθαρα που η ανεπίσημη θέση της ομοσπονδίας ότι «χρήζουν νομικής ερμηνείας» γεννά πολλά ερωτήματα και επιτρέπει στον κάθε... «πονηρό» να σκέφτεται ό,τι θέλει.
Το εν λόγω ζήτημα θα αφορά άμεσα την ΑΕΚ, αν φέρει ισοπαλία στο τελευταίο παιχνίδι της 2ης φάσης, με τον Ατρόμητο, καθώς ο... προβληματισμός της ΕΠΟ σχετίζεται με το τρίτο κριτήριο ισοβαθμίας, αυτό που αναφέρεται στην καλύτερη επίθεση. Με δεδομένο τον κανονισμό, η Ένωση σε κάθε περίπτωση θα προκριθεί, αφού θα έχει περισσότερα γκολ από τον Ατρόμητο στον όμιλο. Ωστόσο, σύμφωνα με ανεπίσημες τοποθετήσεις της ΕΠΟ, το επίμαχο κριτήριο χρήζει νομικής ερμηνείας, για το ενδεχόμενο να πρέπει να μετρήσει η καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδια, που σε μια τέτοια περίπτωση ο Ατρόμητος θα υπερτερεί της ΑΕΚ (έφερε 1-1 με τον Πανθρακικό, ενώ η ΑΕΚ 0-0) και μόνο με ισοπαλία πάνω από 2-2 θα είναι σίγουρη ότι δεν θα χάσει εκτός από την πρωτιά και την πρόκριση, σε περίπτωση νίκης του Πανθρακικού απέναντι στον Ηρακλή Ψαχνών.
Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε ότι αυτές οι... αμφιβολίες είναι μόνο στο μυαλό κάποιων στην ΕΠΟ, καθώς ο ΚΑΠ είναι ξεκάθαρος. Τόσο ξεκάθαρος που καθιστά ανέκδοτο την στάση της Ομοσπονδίας. Θυμίζουμε αναλυτικά τα κριτήρια, όπως αναφέρονται στο άρθρο 20 του ΚΑΠ:
Α) Σε περίπτωση που από τον ανωτέρω πίνακα προκύπτει ισοβάθμηση ομάδων για τις θέσεις της παρ 4 του παρόντος άρθρου, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν συντάσσεται ειδικός βοηθητικός πίνακας με κριτήριο το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά στους μεταξύ τους αγώνες.
Β) Αν μετά τη σύνταξη και του παραπάνω ειδικού βοηθητικού πίνακα προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν στον παραπάνω βοηθητικό πίνακα, συντάσσεται άλλος ειδικός βοηθητικός πίνακας με κριτήριο τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στους μεταξύ τους αγώνες.
Γ) Εάν και τότε προκύψει νέα ισοβάθμηση ομάδων τότε συντάσσεται νέος ειδικός βοηθητικός πίνακας με κριτήριο την καλύτερη επίθεση που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.
Αν ο... νομοθέτης (δηλαδή, ο συντάκτης του ΚΑΠ) ήθελε και στο τρίτο κριτήριο να αναφερθεί στην καλύτερη επίθεση στους μεταξύ τους αγώνες, θα το έπραττε, όπως έκανε στις περιπτώσεις Α και Β. Συν τοις άλλοις θα έπρεπε να είναι... πνευματικά ανάπηρος αν ήθελε να... εννοήσει κάτι άλλο από αυτό που τελικά έγραψε, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το κριτήριο Γ δεν θα είχε απολύτως κανένα λόγο ύπαρξης. Γιατί, από τη στιγμή που τα εν λόγω κριτήρια είναι για ισοβαθμία 2+ ομάδων, είναι αυτονόητο ότι για δύο ομάδες που έχουν τους ίδιους βαθμούς στην γενική βαθμολογία και ισχύουν γι' αυτές τα κριτήρια Α και Β θα ισχύει αυτομάτως και το Γ (είτε έχουν παίξει δύο, είτε έναν αγώνα μεταξύ τους). Δεν θα γινόταν, δηλαδή, δύο ομάδες να έχουν ίδια αποτελέσματα στα μεταξύ τους παιχνίδια και ίδια διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια, αλλά κάποια να έχει πετύχει περισσότερα γκολ από την άλλη. Δεν είναι δα και η... θεωρία της σχετικότητας.
Το γεγονός, λοιπόν, ότι παράγοντες της ΕΠΟ, σε ενοχλήσεις που έχουν δεχθεί από δημοσιογράφους, αλλά ακόμη και παράγοντες ενδιαφερόμενων ομάδων, απαντούν πως το θέμα δεν είναι... ξεκάθαρο και χρήζει νομικής ερμηνείας, ενώ είναι όχι απλά ξεκάθαρο, αλλά και αυτονόητο, δεν μπορεί να εξηγηθεί με κανέναν τρόπο...

Keywords
Τυχαία Θέματα