Ξέσπασε κόντρα για τον πυλώνα στο «Γεντί Κουλέ»

12:05 26/3/2013 - Πηγή: AEK365

Χθες στο γήπεδο του ΟΦΗ κατέρρευσε ένας από τους πυλώνες φωτισμού και για αυτό ευθύνονται η Super League και η ΕΠΟ που έδωσαν την άδεια για διεξαγωγή αγώνων στο συγκεκριμένο γήπεδο όπως υποστήριξε ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης

ο οποίος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας από τον Οκτώβριο του 2012.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης, Γιώργος Δεικτάκης, στον NOVAΣΠΟΡ FM 94.6
«Η Παναγιά βοήθησε, αφού χθες ήταν του Ευαγγελισμού, ώστε να μη συμπέσει το συμβάν αυτό με τη λαϊκή. Εκείνος ο δρόμος είναι πολυσύχναστος. Αν εκεί ήταν η λαϊκή, θα ήταν περίπου 500 άνθρωποι και φανταστείτε τι θανάτους θα είχαμε», τόνισε για την παρ' ολίγον τραγωδία.
Στη συνέχεια στάθηκε στην ελλιπή συντήρηση των πυλώνων επιρρίπτοντας ευθύνες σε διάφορες πλευρές. «Αυτές οι κολώνες είχαν μπει τη δεκαετία του '80 και έπρεπε να έχουν μία συγκεκριμένη διάρκεια ζωής ή να γίνεται κάποια συντήρηση. Το 2003 πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε επιλεγεί ως προπονητήριο το συγκεκριμένο γήπεδο και είχε γίνει μία συντήρηση. Δεν ξέρω γιατί χρησιμοποιήθηκε γαλβανιζέ μέταλλο αντί του απλού σίδερου που μπήκε τελικά. Δεν θα είχε διαβρωθεί και δεν θα είχε μπει το νερό της βροχής. Η κατασκευάστρια εταιρεία έχει την ευθύνη της και φτάσαμε μέχρι εδώ. Υπάρχει και η ευθύνη του ενοικιαστή και ενοικιαστής στη δική μας περίπτωση είναι η ΠΑΕ ΟΦΗ. Δεν πρέπει ο άνθρωπος που μένει σε ένα σπίτι να το συντηρεί και να κάνει τις απαιτούμενες εργασίες; », τόνισε.
Όσο για πιθανές ευθύνες των τοπικών αρχών, είπε πως δεν υπάρχουν και επέρριψε τέτοιες στη Σούπερ Λίγκα και την ΕΠΟ: «Εμείς, από την πλευρά μας, είχαμε δώσει προσωρινή άδεια μέχρι τον Οκτώβριο του 2012. Η ΠΑΕ ΟΦΗ και ο Ερασιτέχνης δεν πήραν ποτέ άδεια για στατική επάρκεια των κερκίδων του γηπέδου και δεν έδωσα άδεια διεξαγωγής των αγώνων. Οι αγώνες γίνονται με άδεια της Σούπερ Λίγκας. Η αρμοδιότητα η δική μου είναι να προφυλάξω τους θεατές. Από εκεί και πέρα, δεν ευθύνεται η ΠΑΕ και ο Ερασιτέχνης. Πήγαν πολιτικοί μηχανικοί στο γήπεδο και αποχώρησαν χωρίς να πουν τίποτα. Αρνήθηκαν να δώσουν μελέτη για να γνωματεύσουν. Ακόμη δεν ξέρουμε γιατί έγινε αυτό. Από εκεί και πέρα, εμείς δεν μπορούσαμε να αφήσουμε το θέμα σε εκκρεμότητα. Είπαμε πως δεν έχει στατική επάρκεια. Δεν ξέρουμε για ποιον λόγο η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα έδωσαν άδεια για τη διεξαγωγή των αγώνων του ΟΦΗ. Αυτοί που έδωσαν την άδεια έχουν και την ευθύνη. Εμείς κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να κάνουμε και υπάρχουν σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν τα όσα λέμε. Είχαμε κάνει υπόμνημα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Δεχθήκαμε πιέσεις από τη διοίκηση του ΟΦΗ για να έχουν άδεια, αλλά δεν έδωσα άδεια, ώστε να μην έχω πρόβλημα σε περίπτωση που συμβεί κάτι», τόνισε και κατέληξε:
«Η ΠΑΕ ΟΦΗ και ο Ερασιτέχνης απευθύνθηκαν στα αρμόδια επιμελητήρια για να έχουν μελέτη για το γήπεδο, χωρίς να γίνει η παραμικρή κίνηση. Η τελευταία φορά που αρνήθηκα ήταν στο 2012 και στο '13 δεν υπήρξε κάποια αλλαγή. Εμείς θέλαμε να ξέρουμε που πάσχει για να δώσουμε την άδεια μετά. Η ευθύνη είναι ξεκάθαρα της Σούπερ Λίγκας και της ΕΠΟ».

Άμεση και οργισμένη ήταν η απάντηση του προέδρου της Super League, Γιάννη Μώραλη, ο οποίος δήλωσε άγνοια για την έλλειψη άδειας στο γήπεδο του ΟΦΗ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Super League στον NOVAΣΠΟΡ FM 94.6
-τις ευθύνες που επέρριψαν στη Σούπερ Λίγκα για το ατύχημα: «Είπαμε να υπάρχει μια στοιχειώδης λογική. Δεν μπορεί η Σούπερ Λίγκα να είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για οποιονδήποτε έχει ευθύνες για ό,τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το στοιχειώδες μυαλό μπορεί να καταλάβει ότι η Σούπερ Λίγκα δεν μπορεί να ελέγχει τη στατικότητα των γηπέδων. Εμείς παίρνουμε από τους φορείς την άδεια. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε και να αποκρούουμε τα μπαλάκια όταν δεν είναι δικά μας. Εμείς εκδίδουμε άδειες αγώνων σε γήπεδα που έχουν άδεια. Εφόσον δεν έχει ανακληθεί η άδεια του γηπέδου από την αρμόδια αρχή, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό. Το θέμα για μας στη Λίγκα προέκυψε μετά την πτώση του πυλώνα. Πριν από αυτό δεν είχαμε την οποιαδήποτε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές ότι υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα. Άρα δεν μπορούμε να έχουμε ευθύνη. Εφόσον δεν μας έρχεται χαρτί που να μας λέει παύει να ισχύει η άδεια λειτουργίας, εμείς θεωρούμε ότι ισχύει η άδεια. Πρέπει να παίρνουμε τηλέφωνο κάθε γήπεδο για να δούμε αν έστειλαν ή όχι την άδεια; Να μη φταίμε εμείς ακόμη κι αν υπάρχει κάποια δηλητηρίαση από την καντίνα κάποιου γηπέδου».
-τις ευθύνες των αρμόδιων αρχών: «Υπάρχει έγγραφο από τον Αύγουστο του 2012 που κάνει λόγο για χορήγηση άδειας λειτουργίας στο γήπεδο με βασική προϋπόθεση να εκδοθεί βεβαίωση στατικής επάρκειας εντός προθεσμίας δύο μηνών. Και αναφέρει το έγγραφο πως ‘σε περίπτωση που δεν προσκομιστούν τα παραπάνω, παύει να ισχύει η παρούσα απόφαση'. Δηλαδή σε δύο μήνες, αν δεν υπήρχε στατική μελέτη, θα έπρεπε να αποσυρθεί η άδεια και να υπάρχει ενημέρωση σε μας ότι το γήπεδο παύει να έχει άδεια λειτουργίας. Πώς μπορεί να γνωρίζει η Σούπερ Λίγκα αν έγινε η σχετική μελέτη και αν προσκομίστηκε; Εμείς δίνουμε άδεια τέλεσης αγώνα εφόσον έχουμε άδεια. Ο γενικός γραμματέας έπρεπε να μας είχε ενημερώσει αν δεν είχε άδεια το γήπεδο. Δεν μπορούμε, ούτε η ΕΠΟ ούτε εμείς, να έχουμε δυνατότητα ελέγχου στατικότητας των γηπέδων. Να αποδεχόμαστε αυτά για τα οποία φταίμε, αλλά να μη φτάνουμε σε παραλογισμό. Υπάρχει μία διαδικασία και πρέπει να τηρείται».
-για την τύχη του αγώνα ΟΦΗ-ΠΑΣ το Σάββατο: «Έχουμε μεγάλο προβληματισμό σαν Λίγκα, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο ματς του Σαββάτου. Δεν ξέρουμε σε ποιον θα απευθυνθούμε. Περιμένουμε κάποια υπηρεσία να μας στείλει ένα χαρτί για να μας λέει τι γίνεται. Από τον ΟΦΗ, από την αποκεντρωμένη διοίκηση... από κάποιον! Καθόμαστε και περιμένουμε με τους συνεργάτες μου να δούμε τι θα κάνουμε και στο τέλος βγαίνουμε και κατηγορούμενοι. Θα συζητήσουμε με όλους τους φορείς και θα δούμε τι θα γίνει. Είναι προφανές πως δεν μπορεί να γίνει αγώνας αν δεν υπάρχει χαρτί για τις συνθήκες ασφαλείας. Θα μιλήσουμε με την ΠΑΕ ΟΦΗ και θα δούμε ακριβώς τι πρέπει να γίνει».
-το ενδεχόμενο να ζητήσει ο ΟΦΗ να γίνει το ματς στο «Γεντί Κουλέ» υπό το φως της ημέρας: «Εκτιμώ ότι οι άνθρωποι του ΟΦΗ έχουν την κοινή λογική που έχουμε όλοι μας. Αυτό θα το ζητήσουν εφόσον υπάρχει στατική άδεια για το γήπεδο. Αν δεν υπάρχει, δεν μπορούν να ζητήσουν να γίνει το ματς μεσημέρι για να υπάρχει φως. Αυτό επιτάσσει η στοιχειώδης λογική».

Keywords
Τυχαία Θέματα