Βρέθηκε η νεκρική μάσκα του Φιλίππου Β'

12:25 7/10/2014 - Πηγή: AEK365

Την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αμφίπολη, οι ανασκαφές συνεχίζονται και στη Βεργίνα, όπου γίνονται σημαντικές ανακαλύψεις.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν στον τάφο ΙΙ στις Αιγές (Βεργίνα) θραύσματα από τη μάσκα που φορούσε ο βασιλιάς των Μακεδόνων Φίλιππος Β΄ ως αρχιερέας των ορφικών μυστηρίων.

Σύμφωνα με το Έθνος, ίχνη χουντίτη και πορφύρας επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι ο νεκρός έφερε στο πρόσωπο μια επιμελημένη κατασκευή. Αυτή τη μάσκα τη φορούσε εν ζωή και ως ένδειξη τιμής την έβαλαν στο πρόσωπο του πριν την καύση.

Ο διευθυντής Ερευνών και υπεύθυνος του Εργαστηρίου

Αρχαιομετρίας του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος εντόπισε τον χουντίτη και την πορφύρα κάνει λόγο για μια πολύπλοκη κατασκευή, πολυστρωματική με ύφασμα που εντοπίζεται για πρώτη φορά στη Μακεδονία.

«Ήταν προσεγμένη με 6-7 στρώματα υλικών, χουντίτη και πορφύρας, και τη φορούσε ο Φίλιππος σε θρησκευτικές τελετές, πιθανόν ως αρχιερέας των ορφικών μυστηρίων. Ήταν ένα προσωπικό και ιερό αντικείμενο που συνόδευε τον νεκρό και αποτεφρώθηκε μαζί του», λέει στο Έθνος.

Το νέο εύρημα, μαζί με άλλα στοιχεία από τετραετή έρευνα στο υλικό του τάφου, θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τη Διεπιστημονική Ομάδα της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής της Βεργίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα