Τσίπρας: Απομονωμένη η Μέρκελ

13:48 21/5/2012 - Πηγή: AEK365

Λίγο πριν ταξιδέψει σε Παρίσι και Βερολίνο όπου θα συναντήσει Γάλλους και Γερμανούς αξιωματούχους, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, ο οποίος χαρακτήρισε "νεκρό γράμμα" τους όρους του μνημονίου ενώ υπογράμμισε πως η Γερμανίδα

Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, είναι απομονωμένη μετά την ήττα του Σαρκοζί.

Για το ταξίδι του σε Παρίσι και Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: "Ο πρώτος λόγος που κάνουμε αυτό το ταξίδι είναι γιατί θέλουμε οι κυβερνήσεις αυτών των δύο σημαντικών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γαλλίας και Γερμανίας, να δουν τι πρεσβεύουμε: αυτό που διαβιβάζεται στην Ευρώπη για μας δεν είναι αυτό που εκπροσωπούμε και θέλουμε. Δεν είμαστε αντι-ευρωπαϊκή δύναμη. Μαχόμαστε να σώσουμε την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Είμαστε ίσως η πιο φιλο-ευρωπαϊκή δύναμη στην Ευρώπη, γιατί οι κυρίαρχες δυνάμεις θα οδηγήσουν την Ένωση σε αποσταθεροποίηση και την ευρωζώνη σε κατάρρευση, αν επιμείνουν στη λιτότητα".
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει ότι οι όροι του δανείου των 130 δισ. ευρώ που υπέγραψε η Ελλάδα με τους διεθνείς δανειστές της τον περασμένο Μάρτιο είναι «νεκρό γράμμα» και πρόσθεσε πως αν έρθει στην εξουσία θα αναζητήσει νέο μίγμα πολιτικής για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Όπως επισημαίνει: "Ναι, θέλουμε τη στήριξη και τη χρηματοδότηση της Ευρώπης, αλλά δε θέλουμε τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων να πάνε χαμένα. Τα δύο διαδοχικά πακέτα στήριξης πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων, σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Αν αυτό συνεχιστεί, θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης σε έξι μήνες. Οι Ευρωπαίοι και οι ηγέτες τους πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την αλληλεγγύη και την χρηματοδότηση της Ευρώπης για να δημιουργήσουμε τη βάση των μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεών μας. Αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι σε 2-3 χρόνια θα έχουμε ξεφύγει από την ύφεση, θα έχουμε ανάπτυξη και θα μπορούμε να δώσουμε πίσω τα χρήματα που μας έχουν δοθεί. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να τους ξεπληρώσουμε αν συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα".
Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ως σύμμαχο στην προσπάθεια να πειστεί η Ευρώπη να εγκαταλείψει τη συνταγή της σκληρής λιτότητας. "Η ήττα του Σαρκόζι έχει αλλάξει την πολιτική δυναμική στην Ευρώπη, στερώντας από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον κυριότερο σύμμαχό της στην προώθηση της λιτότητας. Για πρώτη φορά η Μέρκελ είναι εξαιρετικά απομονωμένη. Η εφαρμογή των πολιτικών σκληρής λιτότητας -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά επίσης στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και αλλού, η δημοσιονομική εξυγίανση με βάση τη λιτότητα, ξεκάθαρα απέτυχε", λέει ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάνοντας αναφορά και στη συνάντηση Ομπάμα-Ολάντ στο Λευκό Οίκο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι "για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι όροι ώστε αυτές οι διαπραγματεύσεις να είναι στο επίκεντρο των πολιτών και κατά των τραπεζών και του κεφαλαίου"
Τέλος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει πω

Keywords
Τυχαία Θέματα