Τσιάρτας: Η Εθνική έπαιξε όπως πρέπει και όπως μπορεί

13:52 16/11/2013 - Πηγή: AEK365

Ο Βασίλης Τσιάρτας μίλησε στον Sentra 103,3 για το ιδανικό παιχνίδι που έκανε χθες η Εθνική.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για τη χθεσινή εικόνα της εθνικής: «Πάντα ο Έλληνας όταν βρίσκεται σε δύσκολες καταστάσεις και νιώθει τον φόβο της αποτυχίας, βγάζει τον καλύτερό του εαυτό. Το χθεσινό παιχνίδι ικανοποίησε όλο τον κόσμο και ως αποτέλεσμα και κυρίως ως εμφάνιση. Δεν θα συζητήσουμε το σκορ που θα μπορούσε να είναι

μεγαλύτερο ή μικρότερο. Είναι σκορ ασφαλείας, αλλά δεν επαναπαύεσαι. Γιατί θα είναι μεγάλο κρίμα να πετάξεις στον κουβά όσα κατάφερες χθες. Μου άρεσαν λοιπόν δύο πράγματα σε αυτό το γεμάτο παιχνίδι. Πρώτον, το γεγονός πως το 2-1 έγινε το επόμενο λεπτό της ισοφάρισης και δεύτερον και κυριότερο η διάρκεια που δείξαμε και δεν είχαμε δει στα προηγούμενα παιχνίδια. Στα άλλα παιχνίδια βλέπαμε μεγάλα κενά και λίγες φάσεις στο 90λεπτο. Χθες η εθνική έδειξε πως πρέπει να παίζει και πως μπορεί να παίζει και αυτό έχει να κάνει και με την καλή μέρα των ποδοσφαιριστών. Χθες δεν υπάρχει κάποιος που να μην διακρίθηκε. Τον Καρνέζη δεν τον βάζουμε, γιατί δεν πιέστηκε αλλά για μένα στη φάση του γκολ δεν φταίει. Και να είχε πηδήξει δεν θα έφτανε την μπάλα. Η φάση είναι καθαρά του Τοροσίδη που δεν περίμενε κάποιον πίσω του και έκανε λάθος εκτίμηση. Ευτυχώς δεν στοίχισε καθώς η ομάδα αντέδρασε αμέσως».

Για τη διαφορά των δύο ομάδων: «Ήταν θέμα συγκέντρωσης και αποφασιστικότητας. Μπήκαν οι παίκτες να εκμεταλλευτούν την έδρα, την παρουσία κόσμου, πολλά πράγματα. Η Εθνική Ρουμανίας, όπως όλες οι ομάδες του ανατολικού μπλοκ, είναι ομάδα ψυχολογίας. Δείξαμε όμως, από την αρχή πως είμαστε κυρίαρχοι και οι αντίπαλοι δεν μου έδειξαν πως είναι ομάδα που υπερτερούσε. Σίγουρα θα είναι διαφορετικό παιχνίδι στη Ρουμανία και πρέπει να μπεις με την ίδια ψυχολογία και με τη λογική να πας να κερδίσεις και εκεί μέσα και όχι να κρατήσεις το αποτέλεσμα. Αν το προβάλεις αυτό, με όσα είδαμε χθες, οι Ρουμάνοι δεν θα μπορέσουν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα. Χθες ο Μαρικά ήταν απομονωμένος, αλλά δεν έγινε απειλητικός. Μόνο από στημένες φάσεις φάνηκε να υπάρχει κίνδυνος. Τα παιδιά έδειξαν πολλή θέληση και μπράβο τους. Αξιοποίησαν τις ευκαιρίες και παρότι θα μπορούσε να διευρυνθεί το σκορ, μην ξεχνάμε πως δεν γίνονται όλες οι φάσεις γκολ».

Για το αν η εθνική μπορεί να παίξει καλή μπάλα: «Σε όλους θα άρεσε να βλέπουν ματς σαν τα χθεσινά. Η εθνική ομάδα όταν ξεμπλοκάρει, όταν αρκετοί παίκτες της είναι σε καλή μέρα, θα παίζει καλό ποδόσφαιρο. Όταν όμως κάποιοι δεν τραβάνε, εκεί θα δυσκολεύουν πράγματα. Χρειάζεται να αποκτήσει σταθερότητα στην απόδοσή της αλλά δεν είναι κάτι εύκολο. Μπορεί στην εθνική να μαζεύονται οι καλύτεροι παίκτες, αλλά ο καθένας έρχεται διαφορετικός από την ομάδα του. Για παράδειγμα ο Κατσουράνης παίζει στόπερ στον ΠΑΟΚ και στην εθνική είναι στα χαφ. Επίσης, ο Μήτρογλου είναι σε εξαιρετική κατάσταση, τοποθετείται σωστά στην περιοχή και έχει καλά τελειώματα. Η αξιοποίηση του Μήτρογλου είναι λοιπόν σημαντικό πράγμα τη δεδομένη στιγμή. Επίσης, ο Σαλπιγγίδης χθες παρότι έπαιζε δεξί εξτρέμ, στη φάση του γκολ κινήθηκε σαν φορ. Η εθνική θέλει γρήγορο ποδόσφαιρο για να πιάνει ανοργάνωτο τον αντίπαλο. Μπορεί να βγάλει φάσεις και το είδαμε και χθες. Δεν ονειρευόμαστε κάτι που δεν έχουμε δει. Σίγουρα και ο αντίπαλος παίζει ρόλο. Χθες όμως η ομάδα έδειξε φρεσκάδα, τρεξίματα, είχε σωστές επιλογές».

Για τους παίκτες και το σύνολο: «Η εθνική χθες έδειξε πως όλες οι γραμμές λειτούργησαν αρμονικά. Δεν επέτρεψαν οι αμυντικοί να δημιουργηθούν προβλήματα, ρήγματα. Τα χαφ είχαν καλά τρεξίματα, καλή και γρήγορη κυκλοφορία μπάλας. Και η επιθετική γραμμή πήγε καλά, με εξαίρεση τον Μήτρογλου που ήταν μακριά από την περιοχή και έδειχνε σαν ψάρι έξω από τα νερά του, αλλά είχε τα τελειώματα. Σημαντικά επίσης τα τρεξίματα του Σαλπιγγίδη που βοηθάει και αμυντικά και επιθετικά. Μαζί με τα ανεβάσματα του Τοροσίδη και από την άλλη πλευρά οι Σαμαράς-Χολέμπας είχαν όλη καλή συνεργασία. Για μένα είναι βαρόμετρο σε αυτή την ομάδα ο Σαμαράς. Έχει την δυνατότητα να αλλάξει το παιχνίδι. Στην χθεσινή 11άδα δεν υπάρχει κάποιος, πλην του Μήτρογλου με τα τελειώματά του, που να μπορεί να κάνει την τεράστια διαφορά. Όμως σαν σύνολο, η εθνική κάνει τεράστια διαφορά. Αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο, ο καλύτερός της παίκτης είναι το σύνολο».

Για τις αλλαγές του Σάντος: «Χθες όλα δούλεψαν αρμονικά και οι αλλαγές βγήκαν. Έπρεπε να βγει ο Κατσουράνης και μπήκε ένα νέο παιδί που λογικά θα τον αντικαταστήσει στη ρεβάνς. Από τη στιγμή που βγήκε ο Μήτρογλου για να ξεκουραστεί, η εθνική κλείστηκε και κυνήγησε κόντρα. Και εκεί ο Γκέκας είναι πιο απαραίτητος. Επέλεξε ο Σάντος να τους δώσει χώρο καθώς είχαν μηδενική δημιουργικότητα και παραγωγικότητα. Η αλλαγή Γκέκα ήταν ένα τυράκι του Σάντος στους Ρουμάνους».

Για το αν είναι άδικη η κριτική στον Σαμαρά: «Ο Σαμαράς γυρίζει πίσω όχι για να αμυνθεί, αλλά γιατί θέλει να πάρει την πρώτη πάσα και είναι παίκτης που του αρέσει να παίζει με την μπάλα στα πόδια, παρά να την παίρνει στον χώρο. Γυρίζει πίσω για να πάρει μπάλα για να τρέξει. Το πόσο γρήγορα θα την μοιράσει εξαρτάται από εκείνον. Ξέρει να παίζει με το κορμί του και αν μπορούσε να είναι πιο γρήγορος στη μεταβίβασή του και να ακολουθεί σαν τρέιλερ, θα έβγαινε σε φάσεις για γκολ. Μην ξεχνάμε πως ο Σαμαράς στη Σέλτικ παίζει ως επιθετικός ψηλά και στην εθνική παίζει κάτι διαφορετικό. Μπορεί πάντως με μία του ενέργεια να αλλάξει ένα ματς για αυτό έχει τη στήριξη από τον Σάντος. Κάθε καλοπροαίρετη κριτική, βοηθάει και εξελίσσει τα πράγματα. Άλλο όμως, η κριτική εμπάθειας και κομπλεξισμού. Η εύκολη κριτική γίνεται από αυτούς που απλά θέλουν να πουν κάτι χωρίς να ξέρουν τι λένε».

Για το τι πρέπει να προσέξει η εθνική στο Βουκουρέστι: «Τον εαυτό της... Η εθνική έδειξε τι μπορεί να κάνει. Το έδειξε και ο αντίπαλος από την άλλη. Αν επιτρέψουμε στη Ρουμανία να δημιουργήσει θα έχουμε πρόβλημα. Αν μείνουμε στο 3-1 θα έχουμε πρόβλημα. Αν κυνηγήσουμε το γκολ και με καθαρό μυαλό και γρήγορα το πετύχουμε, τότε κόβεις τα πόδια του αντιπάλου. Η εθνική θα πρέπει να εκμεταλλευτεί ότι οι Ρουμάνοι είναι ομάδα ψυχολογίας. Το ίδιο είχε γίνει και με τους Ουκρανούς. Πετυχαίνοντας ένα γκολ, κοπήκανε. Αν δεν βγάλουν από την αρχή αυτά που μπορούν και δεν γίνουν αφεντικά, γιατί εκεί μπορούν να σε διαλύσουν, τότε μπορείς να τους διαλύσεις εσύ. Την χθεσινή Ρουμανία δεν πρέπει να την φοβόμαστε. Μόνο αν το επιτρέψουμε εμείς, κάθε αντίπαλος μπορεί να γίνει επικίνδυνος».

Keywords
Τυχαία Θέματα