Τρόικα: Σημαντική πρόοδος, υπάρχουν εκκρεμή θέματα

11:45 14/3/2013 - Πηγή: AEK365

Σε κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αναφέρεται πως στις διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόκα υπήρξε σημαντική πρόοδος και πως υπήρξε συμφωνία ώστε τα κλιμάκια να επιστρέψουν στην Αθήνα στις Αρχές Απριλίου. Όσο για την διακοπή των διαβουλεύσεων αυτή έγινε, σύμφωνα με την δήλωση, Για τεχνικής φύσεως λόγους και θέματα
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο για την Ελλάδα

Κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) συζήτησαν, κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα ζητήματα σχετικά με την επανεξέταση του οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα. Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος αλλά κάποια θέματα παραμένουν εκκρεμή. Δεδομένου ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες, τεχνικής φύσεως, εργασίες για τον διακανονισμό των εν λόγω θεμάτων, τα κλιμάκια θα διακόψουν για σύντομο χρονικό διάστημα την επίσκεψή τους, ώστε εν τω μεταξύ να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες. Προγραμματίζουν δε να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου για να συνεχίσουν το έργο τους.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου, μέσα σε δύο εβδομάδες, για να αποτρέψει μεγαλύτερες πιέσεις για περικοπές στο δημόσιο αλλά και για την επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και το 2013. Η σημερινή δήλωση της Τρόικας πάντως δημιουργεί αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο, ενώ εκτιμάται ότι γίνεται για να καθησυχάσει διεθνείς αγορές και ξένες κυβερνήσεις που τυχόν ανησυχούν για την άκαρπη ως τώρα α΄ φάση της διαπραγμάτευσης.
Παρότι στην κυβέρνηση θεωρούν την δόση εξασφαλισμένη όμως, στα περισσότερα ζητήματα η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε απροετοίμαστη και «ανοιχτή» για πιέσεις, δίνοντας λαβές στην Τρόικα να επιβάλει την δική της ατζέντα.

Δυο είναι τα πιο καυτά θέματα, οι φόροι ακινήτων με την Τρόικα να μην πείθεται πως ο ενιαίος φόρος θα είναι έτοιμος να εφαρμοστεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 και οι αλλαγές στο δημόσιο με την Τρόικα να θεωρεί απαράδεκτη την καθυστέρηση στα οργανογράμματα για το "νέο Δημόσιο".


Πολύ πιο εύκολα όμως, όπως όλα δείχνουν, θα έρθουν για τα άλλα θέματα σε συμφωνία η κυβέρνηση και η Τρόικα, μόλις επιστρέψουν οι ελεγκτές στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα