Τουλάχιστον 25 νεκροί και 125 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Χιλή

13:02 5/4/2015 - Πηγή: AEK365

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 125 άλλοι αγνοούνται λόγω των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που πλήττουν τη βόρεια Χιλή.
Περίπου 2.700 πλημμυροπαθείς φιλοξενούνται σε καταφύγια, ενώ οι πληγέντες από τις καταστροφές ανέρχονται σε έως και 30.000 σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Εκτάκτων Αναγκών.
Τις πληγείσες ζώνες επισκέφτηκε την Κυριακή η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να «ανοικοδομήσει» την περιοχή. «με πονά να βλέπω τη χώρα μου σε τέτοια κατάσταση [...] Θα βρούμε μια λύση»,

είπε.
Η πρόεδρος Μπατσελέτ έχει ήδη ακυρώσει τη συμμετοχή της στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στον Παναμά, και έδωσε εντολή να αναπτυχθούν στην πληγείσα περιοχή χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί.
Οι ομάδες διάσωσης και ανοικοδόμησης έχουν ως τώρα επιτρέψει να αποκατασταθούν οι βασικές υπηρεσίες και να διανεμηθούν εκατοντάδες τόνοι τροφίμων και προϊόντων απαραίτητων για την υγιεινή και την υγεία.
Μεταξύ άλλων, έχουν σταλεί στους πληγέντες 89.000 εμβόλια κατά της γρίπης, 27.000 αντιτετανικά εμβόλια και 7.600 εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Α. Λόγω των συνθηκών διαβίωσης των πλημμυροπαθών, υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για εκδήλωση επιδημιών γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Η Χιλή είναι μεγάλος παραγωγός μετάλλων και συνεπώς, λόγω των πλημμυρών, υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης του υδροφόρου ορίζονται από τα ορυχεία. Η κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει πως θα γίνουν έλεγχοι στο έδαφος ώστε να εντοπισθούν τυχόν προβλήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα