Το «πέταγμα» υπερηφάνειας ενός λαού…

18:35 23/1/2014 - Πηγή: AEK365

Όπως διαβάσατε νωρίτερα στο aek365, πέραν της συνεργασίας της ΑΕΚ με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για την προστασία του Αετού στην Ελλάδα, με απόφαση του Δημήτρη Μελισσανίδη η Ένωση έχει ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες για να αποκτήσει τον δικό της Αετό που -στα

πρότυπα της Μπενφίκα και του... τελετουργικού στο Λουζ- θα φτερουγίζει στον ουρανό της Νέας Φιλαδέλφειας πριν από κάθε παιχνίδι στην «Αγιά Σοφιά»...

Για τα ελληνικά δεδομένα, πρόκειται για μια ιδέα πολύ πρωτοποριακή. Για τα πορτογαλικά πάλι, αποτελεί μια παράδοση δεκαετιών. Για την ακρίβεια, είναι το σημαντικότερο... event πριν από κάθε παιχνίδι της Μπενφίκα. Των Αετών της Λισσαβόνας. Το τελετουργικό είναι στάνταρ και τηρείται πάντα με ευλάβεια. Ο Αετός απελευθερώνεται από το ψηλότερο διάζωμα του σταδίου, διαγράφει κύκλους στον αέρα, γύρω από τις κερκίδες (με την βοήθεια του εκπαιδευτή, που από τον αγωνιστικό χώρο του κάνει τα απαιτούμενα σήματα) και στο τέλος προσγειώνεται στην κορυφή ενός σταντ με το σήμα της ομάδας, όπου τον περιμένει ένα μικρό μπολ με το απαραίτητο... μεζεδάκι, που του δίνει κίνητρο.

Την ίδια ώρα το πλήθος ζητωκραυγάζει για την πτήση που συμβολίζει τις αρχές και τις αξίες ενός ιστορικού συλλόγου και ταυτόχρονα αποτελεί ιεροτελεστία που ενσαρκώνει την υπερηφάνεια των οπαδών για το κλαμπ και το έμβλημά του.

Η σούπερ σταρ Βικτόρια

Για τον σύλλογος της Μπενφίκα, το «πέταγμα του αετού» αποτελεί κάτι ιερό εδώ και δεκαετίες και το κλαμπ έχει μακρά παράδοση στην εκπαίδευση και την «φιλοξενία» Αετών. Διαθέτουν μια ομάδα με τους καλύτερους εκπαιδευτές, οι οποίοι ασχολούνται με την φροντίδα και την... ανατροφή των (αρκετών) Αετών του συλλόγου. Όμως πάντα ένας είναι ο... σταρ. Εκείνος που αναλαμβάνει την «ευθύνη» να εκπληρώσει τις προσδοκίες του κόσμου και να τον κάνει υπερήφανο απλά και μόνο με το πέταγμά του στον ουρανό του Λουζ.

Τα τελευταία χρόνια, αυτός ο Αετός είναι η Βικτόρια. Το πιο διάσημο πτηνό της Ευρώπης και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στον κόσμο. Ανήκει σε ένα είδος αετών που «κατάγονται» από τη βόρεια Αμερική και αποκαλούνται ως Bald Eagles («φαλακροί» αετοί), λόγω του άσπρου χρώματος του κεφαλιού τους (ένας τέτοιος αετός, αλλά δικέφαλος, κοσμεί το νέο πούλμαν της ΑΕΚ). Η... επίσημη ονομασία τους είναι (Haliaeetus leucocephalus, hali = θάλασσα, aeetus = αετός, leuco = λευκό, cephalis = κεφάλι).

Η Βικτόρια είναι άριστα εκπαιδευμένη, ιδιαίτερα φιλική με τους ανθρώπους και πάντα διατεθειμένη να κάνει το χρέος της απέναντι στον σύλλογο, αλλά και να «κερδίσει» το... μεζέ της. Φυσικά, μέσα σε τόσα χρόνια δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα... ευτράπελα, όπως σε ένα χριστουγεννιάτικο γεύμα για τους υπαλλήλους του κλαμπ, όταν το συμπαθέστατο πτηνό... τάραξε τον πρόεδρο της Μπενφίκα. Ο Λουίς Φελίπε Βιέιρα κατευθυνόταν από το τραπέζι του προς το βήμα για να κάνει μια τοποθέτηση, την ίδια ώρα που η Βικτόρια αναπαυόταν πάνω στο σταντ της. Όμως, τη στιγμή που πέρασε από δίπλα της, εκείνη έκανε ένα «φτερούγισμα» που τον τρόμαξε και έδωσε... τροφή για σχόλια (δείτε το video πιο κάτω).

Ατραξιόν και εκτός αγώνων

Η... δουλειά της Βικτόρια δεν εξαντλείται στο να πετά πάνω από τον αγωνιστικό χώρο του Λουζ πριν από την έναρξη των αγώνων. Ο Αετός-σύμβολο της Μπενφίκα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κλαμπ και πρωταγωνιστή πολλών σημαντικών στιγμών. Δίνει το «παρών» σε αρκετές από τις εκδηλώσεις του συλλόγου, αναλαμβάνει να «καλωσορίσει» όλα τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας, ολοκληρώνοντας την πτήση της πάνω στο χέρι τους, ενώ έρχεται και κοντά στον κόσμο που επιθυμεί να την «γνωρίζει».

Πριν, αλλά και μετά από κάθε εντός έδρας παιχνίδι του Πορτογαλικού συλλόγου, όσοι επισκεφτούν την μπουτίκ του κλαμπ, έχουν την δυνατότητα (καταβάλλοντας ένα αντίτιμο) να φωτογραφηθούν δίπλα στην Βικτόρια, να την «κρατήσουν» στο χέρι τους (φορώντας ειδικό γάντι), αλλά ακόμη και να την δουν -αν το επιθυμούν- να προσγειώνεται πάνω στο χέρι τους, έχοντας κάνει μια μικρή πτήση από τη μια γωνιά του δωματίου έως την άλλη.

Η... μεταγραφή της Ολίμπια

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, η ομάδα των εκπαιδευτών της Μπενφίκα δεν ασχολείται μόνο με την εκπαίδευση της Βικτόρια. Εκείνη απλώς είναι η... φίρμα. Όμως, πριν βιαστεί κάποιος να... απαξιώσει τους «συντρόφους» της, ας περιμένει να μάθει την απάντηση στο ερώτημα πόσο θα μπορούσε να κοστίσει μια... μεταγραφή Αετού. Την απάντηση έμαθαν οι άνθρωποι της Λάτσιο το 2010, όταν αποφάσισαν κι εκείνοι να προσθέσουν μια ανάλογη ατραξιόν πριν από κάθε παιχνίδι τους.

Η διοίκηση της ομάδας της Ρώμης θέλησε να εντάξει στο πρόγραμμα των εντός έδρας αγώνων της Λάτσιο το «πέταγμα» ενός αετού. Και απευθύνθηκε στους καλύτερους. Η απόκτηση ενός Αετού από τους ήδη εκπαιδευμένους της Μπενφίκα κόστισε σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του CNN το ποσό των 125.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου όσο το συμβόλαιο του Μιγκέλ Άνχελ Κορδέρο με την ΑΕΚ!

Για την «βάφτιση» του... μεταγραφικού αποκτήματος έγινε μια ψηφοφορία στο επίσημο σάιτ της Λάτσιο και το όνομα που επιλέχθηκε για τον Αετό που θα «έσκιζε» τον αέρα του Ολίμπικο της Ρώμης ήταν -τι έκπληξη;- Ολίμπια.

Η «μέρα του Αετού»

Η κίνηση της ΑΕΚ να αποκτήσει τον δικό της Αετό, αρχίζει μέσω της συνεργασίας της με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για την προστασία του Αετού στην Ελλάδα. Για την Μπενφίκα, μια ανάλογη συνεργασία προέκυψε πολλά χρόνια αφότου είχε καθιερωθεί το «πέταγμα του αετού», όμως από αυτή τη συνεργασία προέκυψε μια απίστευτα έξυπνη φιλοζωική «δήλωση» που κατάφερε να κερδίσει πλήρως την προσοχή του κοινού.

Ο Αετός αποτελούσε είδος υπό εξαφάνιση στην Πορτογαλία και η WWF, μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις παγκοσμίως, θέλησε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, προστρέχοντας στην Μπενφίκα για βοήθεια. Η ιδέα στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές ξεπέρασε κάθε προσδοκία: Στα μεγαλύτερα Μέσα της χώρας διέρρευσε η -ψευδής- είδηση ότι η Βικτόρια εξαφανίστηκε! Ποδοσφαιριστές της ομάδας (μεταξύ των οποίων ο Ρουί Κόστα) έκαναν συνέντευξη Τύπου εκφράζοντας την ανησυχία τους για την τύχη της και ο σύλλογος αποφάσισε να αφιερώσει στην Βικτόρια το αμέσως επόμενο εντός έδρας παιχνίδι, ονομάζοντας την συγκεκριμένη μέρα «Ημέρα του Αετού».

Το σύμβολο του Αετού αφαιρέθηκε από το έμβλημα του συλλόγου(!), οι ποδοσφαιριστές βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο με εμφανίσεις που στο εμπρός μέρος είχαν αυτό το νέα σήμα (χωρίς τον Αετό) και στο πίσω αναγραφόταν «Που είναι ο Αετός μας». Στον κόσμο που βρέθηκε στο γήπεδο μοιράζονταν φτερά αετού ως φόρος τιμής για την... εξαφανισμένη Βικτόρια. Η αμηχανία πριν από την έναρξη του ματς ήταν έκδηλη και έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν λίγο πριν από τη σέντρα, το σταντ της Βικτόρια στήθηκε κανονικά στον αγωνιστικό χώρο. Ο κόσμος άρχισε να «κουνά» τα φτερά που κρατούσε στα χέρια του και ξαφνικά... η Βικτόρια έκανε την εμφάνισή της και άρχισε να πετά στον ουρανό του Λουζ, με τον κόσμο να παραληρεί.

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: όπως θα ήταν η ζωή των οπαδών της Μπενφίκα χωρίς τη Βικτόρια, έτσι θα είναι και η ζωή στον πλανήτη αν εξαφανιστούν οι Αετοί. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία όχι απλώς πέτυχε τον στόχο της, αλλά πήρε τέτοια έκταση, που υπολογίστηκε ότι αν γινόταν με την μορφή διαφήμισης, το κόστος της θα έφτανε τα 2 εκατ. ευρώ! (Δείτε το σχετικό video από κάτω).

Ο Αετός και οι Έλληνες

Την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία της ιεροτελεστίας με τον Αετό στο Λουζ είχαν και Έλληνες ποδοσφαιριστές. Με πρώτο παράδειγμα φυσικά τον Κώστα Κατσουράνη που από την ΑΕΚ μεταγράφηκε στην Μπενφίκα (με εντολή του Φερνάντο Σάντος), αλλά και αυτά των Γιώργου Καραγκούνη και Τάκη Φύσσα. Και οι τρεις, αμέσως μετά την γνωριμία τους με τους ανθρώπους του κλαμπ, είχαν και την πρώτη... γνωριμία με την μασκότ του συλλόγου, ως νέα αποκτήματα. Ο Κώστας Κατσουράνης είχε μιλήσει σε παλαιότερη συνέντευξή του για την συγκεκριμένη εμπειρία και είχε παραδεχθεί ότι εκτός από το δέος που προκαλεί η όλη διαδικασία, η... θέα ενός αετού που έρχεται κατά πάνω σου με ταχύτητα, με στόχο να προσγειωθεί στο χέρι σου, προσφέρει και κάποιες δόσεις φόβου...

Keywords
Τυχαία Θέματα