Το μεγάλο κίνητρο ενός… αήττητου πρωταθλήματος

10:36 27/2/2015 - Πηγή: AEK365

Την επομένη του αγώνα με την Παναχαϊκή, με την ΑΕΚ να μην έχει κάνει τη σούπερ εμφάνιση, ο Τραϊανός Δέλλας ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές του να φτάσουν με νίκες ως το τέλος. Πράγμα καθόλου απίθανο, αν σκεφτεί κανείς πως η Ένωση έχει συμπληρώσει ήδη έναν χρόνο αήττητη, την στιγμή που τα παιχνίδια που απομένουν, δεν είναι και με τις πλέον ανταγωνιστικές ομάδες του ομίλου. Βεβαίως, αυτό δεν θα... μικρύνει την επιτυχία της ομάδας. Το αντίθετο. Η ΑΕΚ

θα έχει πετύχει κάτι σπουδαίο. Κάτι μοναδικό, που κανένας άλλος μεγάλος σύλλογος στον κόσμο, που υποβιβάστηκε για διάφορους λόγους, δεν κατάφερε στο παρελθόν.

Κλαμπ όπως η Γιουυβέντους, η Μαρσέιγ, η Ρέιντζερς, η Κορίνθιανς, η Παλμέιρας, η Ρίβερ ή ακόμα και οι Χαρτς και Χιμπέρνιαν, με συμμετοχές στα Κύπελλα Ευρώπης, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν αήττητες τα πρωταθλήματα των Β' κατηγοριών των χωρών τους, όταν και κλήθηκαν να αγωνιστούν εκεί. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, πως όταν ξεκινούσε η «περιπέτεια» της ΑΕΚ στη Football League, όλοι τόνιζαν πως θα είναι απίθανο να βγάλει η Ένωση αήττητη τη χρονιά, ανεξατήτου ρόστερ, φέρνοντας ως παράδειγμα τις περιπτώσεις των παραπάνω ευρωπαϊκών και λατινοαμερικάνικων συλλόγων.

Η μεγάλη «Γιούβε»

Το 2006/07 η Γιουβέντους υποβιβάζεται τελικά στη Seria B, για το γνωστό σκάνδαλο «καλτσιόπολις» και καλείται άμεσα να επιστρέψει στη φυσική της κατηγορία. Τη Seria A. Στην προσπάθεια αυτή καταφέρνει να διατηρήσει στο ρόστερ της τους ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές που είχε στις τάξεις της και όλοι κάνουν λόγο για μία εύκολη άνοδο, που κατά πάσα πιθανότητα θα ερχόταν και χωρίς την παραμικρή απώλεια βαθμών. Αλλωστε, όσο δύσκολη και αν ήταν η δεύτερη τη τάξει κατηγορία της Ιταλίας, οι Ντελ Πιέρο, Μπουφόν, Νέτβεντ, Τρεζεγκέ, Καμορανέζι και οι άλλοι πρωτοκλασσάτοι παίκτες της «Μεγάλης Κυρίας», απήχαν έτη... φωτός από τους αντιπάλους της. Και τελικά η «Γιούβε» κερδίζει όντως εύκολα την άνοδο, αλλά όχι αήττητη. Απολογισμός, 28 νίκες, 10 ισοπαλίες και 4 ήττες. Την ίδια περίοδο, στην ίδια κατηγορία, αγωνίζεται και η Νάπολι, που κερδίζει το δεύτερο εισιτήριο της ανόδου. Απολογισμός; 21 νίκες, 16 ισοπαλίες και 5 ήττες.

Ούτε η Ρέιντζερς

Και αν κάποιος επικαλεστεί τη δικαιολογία της Seria B, υποστηρίζοντας πως ακόμα και η δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας είναι πολύ πιο δύσκολη από αυτή της Ελλάδας, υπάρχει το παράδειγμα της Ρέιντζερς. Του ενός εκ των δύο μεγάλων συλλόγων της Σκωτίας, που φέτος αγωνίζεται στην Championship (δεύτερη κατηγορία της χώρας) και βρίσκεται στην 3η θέση (με 3 παιχνίδια λιγότερα) με απολογισμό, 14 νίκες, 2 ισοπαλίες και 6 ήττες. Και αναφερόμαστε σε μία ομάδα η οποία μπορούσε τα προηγούμενα χρόνια να κατακτήσει αήττητη το πρωτάθλημα της Premiership της Σκωτίας. Οσο για το ποιοι είναι 1οι και 2οι στη φετινή Championship; Σύλλογοι με ευρωπαϊκές συμμετοχές, όπως η Χάρτς και η Χιμπέρνιαν (σ.σ. όλες τις έχει αποκλείσει η ΑΕΚ στην Ευρώπη). Ούτε όμως αυτές είναι αήττητες. Η πρώτη έχει μία ήττα και 3 ισοπαλίες, ενώ η δεύτερη 5 ήττες και 7 ισοπαλίες.

Ούτε η Μαρσέιγ

Ένας ακόμα μεγάλος ευρωπαϊκός σύλλογος κλήθηκε σχετικά πρόσφατα να αγωνιστεί σε μικρότερη κατηγορία, λόγω τιμωρίας που της επιβλήθηκε. Η Ολυμπίκ Μαρσέιγ κερδίζει την άνοδο το 1995, ως πρώτη, αλλά όχι αήττητη. Ωστόσο, λόγω χρεών χάνει την προνομιούχο θέση και αναγκάζεται για δεύτερη σερί σεζόν, έχοντας πριν από 2 χρόνια κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, να δώσει και πάλι... εξετάσεις στην δεύτερη κατηγορία. Και πάλι η άνοδος έρχεται, αλλά αυτή τη φορά ο σύλλογος της Μασσαλίας κερδίζει το δεύτερο εισιτήριο και φυσικά δεν ολοκλήρωσε αήττητος τη σεζόν.

Η λατινική Αμερική

Σε Αργεντινή και Βραζιλία έχει συμβεί κάτι ανάλογο με την Ευρώπη. Σύλλογοι ανάλογου βεληνεκούς κλήθηκαν για διάφορους λόγους να αγωνιστούν σε μικρότερες κατηγορίες. Στη Seria B της Βραζιλίας, έπαιξαν τόσο η Κορίνθιανς, όσο και η Παλμέιρας. Η πρώτη, το 2007, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 25 νίκες, 10 ισοπαλίες και 3 ήττες, ενώ η δεύτερη το 2013 με απολογισμό 24 νίκες, 7 ισοπαλίες και 7 ήττες. Όσο για τη Ρίβερ, έπαιξε στην Primera B την σεζόν 2011/12 και κέρδισε την άνοδο με 20 νίκες, 13 ισοπαλίες και 5 ήττες.

Υπάρχει και το Κύπελλο

Και βεβαίως, το αήττητο που μπορεί φέτος να καταφέρει η ΑΕΚ και να γράψει τη δική της ιστορία, δεν σταματάει μόνο στο πρωτάθλημα, αφού αήττητη είναι και στο Κύπελλο, έχοντας μάλιστα αντιμετωπίσει ήδη τον Ολυμπιακό μία φορά. Αν λοιπόν καταφέρει και περάσει το εμπόδιο των «ερυθρολεύκων» -κάτι που μπορεί να γίνει μόνο αν δεν χάσει στο ΟΑΚΑ- και βρεθεί στα ημιτελικά του θεσμού, θα έχει 3 παιχνίδια μπροστά της για να κατακτήσει το Κύπελλο και μάλιστα αήττητη.

Keywords
Τυχαία Θέματα