Το επιπλέον λεπτό του 2015 απειλεί το διαδίκτυο

19:07 8/1/2015 - Πηγή: AEK365

Σπαζοκεφαλιά αποτελεί για τους τεχνικούς του κυβερνοχώρου το 2015 καθώς κατά τη διάρκειά του υπάρχει ένα παραπάνω λεπτο απ' ό,τι συνήθως κάτι που θα μπορούσε να καταστρέψει την υποδομή που τροφοδοτεί το διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, στις 23.59 τα μεσάνυχτα της 30ης Ιουνίου ο χρόνος θα πηδήξει κατά ένα λεπτό, ώστε η κίνηση της Γης να προλάβει την «συμπαντική» ώρα. Η κίνηση της Γης μειώνεται σταδιακά κατά δύο χιλιαδοστά του δευτερολέπτου κάθε μέρα. Όμως ο χρόνος των ατομικών ρολογιών (πολύπλοκα ρολόγια που χρησιμοποιούνται

από εθνικούς οργανισμούς προτύπων ως πρωτογενή πρότυπα για τον καθορισμό του Διεθνούς ατομικού χρόνου και τον συγχρονισμό ρολογιών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο) παραμένει σταθερός. Γι' αυτό και πρέπει κατά περιόδους ο χρόνος των ρολογιών να αναπροσαρμόζεται, ώστε να συγχρονίζεται με την κίνηση της γης.

Η τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν το 2012 και τότε είχαν δημιουργεί αρκετά προβλήματα στο διαδίκτυο. Δίκτυα όπως το Reddit, το Foursquare, το Yelp και LinkedIn είχαν αναφέρει προβλήματα, όπως και το λογισμικό Linux και όσα προγράμματα χρησιμοποιούν το Java.

Αυτή η διαμόρφωση του χρόνου έχει γίνει 25 φορές από το 1972 οπότε και εντοπίστηκε αυτή η διαφοροποίηση στο χρόνο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια με την εκτόξευση του διαδικτύου τα προβλήματα στον κυβερνοχώρο συνεχώς αυξάνονται σε κάθε «συγχρονισμό».

Τα κομπιούτερ και οι σέρβερ «τρελαίνονται» όταν διαβάζουν ότι βρίσκονται δύο φορές στο ίδιο λεπτό.

H Google ωστόσο είχε λύσει το πρόβλημα το 2012 καθώς από το 2011 είχε «διατάξει» τα συστήματά της κάθε φορά που ανανεώνονται να προσθέτουν στο σύστημα κλάσματα δευτερολέπτου. Έτσι, όταν έφτασε η μέρα για το επιπλέον λεπτό, τα συστήματα είχαν ήδη φτάσει ομαλά στον αναθεωρημένο χρόνο.

Οι επιστήμονες του διαδικτύου φοβούνται ότι και φέτος θα επαναληφθούν τα ίδια ίσως και χειρότερα προβλήματα γι' αυτό κι έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα