Την Τετάρτη ξεκινά η Ελλάδα τις τεχνικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες

19:16 9/3/2015 - Πηγή: AEK365

Την Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις μεταξύ της Ελλάδας, της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ σύμφωνα με τα όσα ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters αμέσως μετά του Eurogroup-αστραπή της Δευτέρας που κράτησε λιγότερο από μια ώρα.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες,

η Ευρωζώνη θα εκφράσει τη δέσμευσή της για διασφάλιση της ρευστότητας στην Ελλάδα, μέσω της τμηματικής εκταμίευσης της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είπαν στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι τώρα είναι η ώρα για να υπάρξει πρόοδος. Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση είχε δηλώσει ότι «χάνουμε πάρα πολύ χρόνο» και ότι έχουν γίνει λίγα όσον αφορά στις συνομιλίες και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το κλίμα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα πιεστικό για τη χώρα καθώς πολλοί υπουργοί υποστηρίζουν τη γραμμή Ντάισελμπλουμ ότι η Ελλάδα χάνει πολύ χρόνο. Από πλευράς του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε δηλώσει ότι οι Έλληνες θα πρέπει να εφαρμόσουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί και να αφήσουν τις μονομερείς αλλαγές που δεν έχουν συμφωνήσει με την «τρόικα».

Από την πλευρά της Αθηνας, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος μετά από συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα αφού ολοκληρώθηκε το Eurogroup έκανε λόγο για «καλά νέα».

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν θετικό το αποτέλεσμα του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, καθώς, όπως σημείωναν, συμφωνήθηκε ότι:

1. Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.

2. Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.

3. Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Οι κύκλοι της κυβέρνησης τόνισαν ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.

4. Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.

5. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα