Τι ισχύει για τις μεταγραφές της ΑΕΚ τον Ιανουάριο

20:19 7/10/2013 - Πηγή: AEK365

Λόγω της κακής εικόνας της ομάδας στα τελευταία παιχνίδια (κυρίως σε αυτό με το Περιστέρι), αλλά και των τραυματισμών που εξελίσσονται σε... επιδημία για την ΑΕΚ, πολλοί είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να σκέφτονται ήδη την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Στην Ένωση βέβαια δεν έπαψαν ποτέ να έχουν (και) εκεί το μυαλό τους, αφού πλέον με την νέα τάξη πραγμάτων η ΑΕΚ έχει έτσι

κι αλλιώς πάντα σηκωμένες τις... μεταγραφικές τις κεραίες και εξετάζει κάθε ελκυστική περίπτωση. Ωστόσο, ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι τι ισχύει φέτος για την ΑΕΚ, όσον αφορά τις δυνατότητες ενίσχυσης, βάσει κανονισμών.
Για τους γνωρίζοντες, στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο -μέχρι φέτος- δεν υπήρχε χειμερινή μεταγραφική περίοδος, παρά μόνο περίοδος εγγραφών. Δηλαδή, οι ομάδες δικαιούνταν να εγγράψουν ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που δεν είχαν ενεργό δελτίο στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Βέβαια, τα πράγματα στην υπόθεση της ΑΕΚ είναι αρκετά πιο πολύπλοκα και τα ερωτήματα περισσότερα, όπως για παράδειγμα: τι ισχύει σε περίπτωση που μια ερασιτεχνική ομάδα θελήσει να αποκτήσει έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή;
Με αφορμή πληροφορία που είχε το aek365 ότι ο κανονισμός για τις μεταγραφές του Ιανουαρίου τροποποιήθηκε εσχάτως (κάτι που τελικά δεν αγγίζει ιδιαίτερα την ΑΕΚ και θα εξηγήσουμε στη συνέχεια γιατί), επικοινωνήσαμε με τον νομικό σύμβουλο της ομάδας Χάρη Γρηγορίου, προκειμένου να μας αναλύσει τι θα ισχύσει τελικά φέτος: «Τα δεδομένα έχουν ως εξής: α) Οι ερασιτεχνικές ομάδες θα μπορούν να κάνουν έως τρεις μεταγραφές από άλλη ερασιτεχνική ομάδα. β) θα μπορούν να αποκτήσουν απεριόριστο αριθμό παικτών, επαγγελματιών ή ερασιτεχνών, που έχουν μείνει ελεύθεροι από το περασμένο καλοκαίρι. γ) απαγορεύονται οι διεθνείς μεταγραφές, δηλαδή, οι μεταγραφές ποδοσφαιριστών που έχουν δελτία σε άλλη ομοσπονδία», μας τόνισε ο κ. Γρηγορίου.
Όσον αφορά το εύλογο ερώτημα, τι ισχύει σε περίπτωση που η ΑΕΚ κινηθεί για την απόκτηση ενός επαγγελματία παίκτη που θα μείνει ελεύθερος τον Ιανουάριο από την ομάδα του, πριν ή... μετά την εκδήλωση του ενδιαφέροντος της Ένωσης, ο κ. Γρηγορίου μας διευκρίνισε: «Σε αυτή την περίπτωση η ΑΕΚ θα μπορεί να τον αποκτήσει, αλλά θα έχει δικαίωμα συμμετοχής ένα μήνα μετά το τελευταίο του παιχνίδι ως επαγγελματίας».
Για να συνοψίσουμε, η μεγάλη διαφοροποίηση εν όψει Ιανουαρίου είναι ότι φέτος οι ερασιτεχνικές ομάδες θα έχουν δικαίωμα μεταγραφής τριών ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών (κάτι που δύσκολα θα απασχολήσει την ΑΕΚ, καθώς οι μεταγραφικές τις αναζητήσεις θα είναι λογικά από τις επαγγελματικές κατηγορίες) και από εκεί και πέρα: α) Η Ένωση θα έχει δικαίωμα να αποκτήσει απεριόριστο αριθμό ποδοσφαιριστών που ήταν ελεύθεροι στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος και θα μπορεί να τους χρησιμοποιήσει άμεσα. β) Θα μπορεί να αποκτήσει απεριόριστο αριθμό ποδοσφαιριστών που θα μείνουν ελεύθεροι (έτσι ή... αλλιώς) τον Γενάρη, αλλά θα μπορεί να τους χρησιμοποιήσει ένα μήνα μετά το τελευταίο τους παιχνίδι σε επαγγελματικό πρωτάθλημα (δηλαδή, αν για παράδειγμα κάποιος ήταν τραυματίας ή απλά δεν είχε συμμετοχές μέσα στον Δεκέμβριο, πάλι θα μπορεί να παίξει άμεσα). γ) Θα μπορεί να αποκτήσει ξένους ποδοσφαιριστές, μόνο αν αυτοί έμειναν ή θα μείνουν ελεύθεροι από ελληνική ομάδα, άρα το δελτίο τους είναι ήδη στην ελληνική ομοσπονδία.
Βέβαια, στην τελευταία περίπτωση, θα ισχύει πάντα ο περιορισμός των τεσσάρων ξένων στην αποστολή κάθε αγώνα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ξένων ποδοσφαιριστών που θα βρίσκονται συνολικά στο ρόστερ της ΑΕΚ. Όπως εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός των μέχρι δύο παικτών άνω των 33 ετών στην αποστολή κάθε παιχνιδιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα