Το ημερολόγιο του 2012 (Μέρος 1ο)

00:19 31/12/2012 - Πηγή: AEK365

1η Ιανουαρίου

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου Σουαζιλάνδης αποσύρεται από τη φάση των ομίλων του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

3 Ιανουαρίου

Στις ΗΠΑ, το χρίσμα για την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές, κερδίζει ο πρώην Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμνι στην Αϊόβα, με διαφορά 8 ψήφων από τον Αμερικανό πρώην γερουσιαστή Ρικ

Σαντόρουμ.

4 Ιανουαρίου

Την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

7 Ιανουαρίου

Σε δυστύχημα με αερόστατο που εκτελούσε ωριαίες ψυχαγωγικές πτήσεις κοντά στο Κάρτερτον της Νέας Ζηλανδίας, σκοτώνονται και οι 11 επιβαίνοντες σε αυτό. Η αιτία του δυστυχήματος ήταν η σύγκρουση με καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος.

13 Ιανουαρίου

Το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia εξοκέλλει στην Ιζόλα ντελ Τζίλιο στη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3 άτομα και να επιβεβαιωθούν άλλα 14 θύματα.

14 Ιανουαρίου

Οι ψηφοφόροι στη Δημοκρατία της Κίνας προσέρχονται στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές. Ο σημερινός Πρόεδρος Μα Γινγκ-τζέου εξασφαλίζει την επανεκλογή του με ποσοστό 51% των ψήφων επικρατώντας της υποψήφιας του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) Τσάι Ινγκ-γουέν. (MSNBC)

18 Ιανουαρίου

Αρκετές ιστοσελίδες, όπως η Reddit και η αγγλική Wikipedia, κλείνουν για μία ημέρα εναντίον των αμφιλεγόμενων νόμων που προτάθηκαν από το αμερικανικό Κογκρέσο, με σκοπό την πάταξη της πειρατείας στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι οι νόμοι θα πλήξουν την ελευθερία έκφρασης και ουσιαστικά θα λογοκρίνουν το Διαδίκτυο. Ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές, μεταξύ αυτών και ο συνδημιουργός της SOPA Μάρκο Ρούμπιο, αποσύρουν την υποστήριξή τους προς την πρόταση της SOPA.

19 Ιανουαρίου

Η ιστορική εταιρεία φωτογραφικών ειδών Kodak καταθέτει αίτηση πτώχευσης

Το FBI κλείνει τον διαδικτυακό τόπο Megaupload για ανταλλαγή αρχείων.

23 Ιανουαρίου

Η Γαλλική Γερουσία εγκρίνει νομοσχέδιο με βάση το οποίο κηρύσσεται παράνομη για τους πολίτες η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.

24 Ιανουαρίου

Φεύγει από τη ζωή ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, παρασυρόμενος από μοτοσικλέτα κατά τη διάρκεια γυρισμάτων.

27 Ιανουαρίου

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σκοτώνουν περισσότερους από 100 πολίτες σε ολόκληρη τη Συρία, κυρίως στις πόλεις Χομς και Νταράα.

29 Ιανουαρίου

Ο Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς κερδίζει τον τίτλο του απλού ανδρών στο Αυστραλιανό Όπεν επικρατώντας του Ραφαέλ Ναδάλ από την Ισπανία με 5-7, 6-4, 6-2, 6-7(5-7), 7-5.

Ολοκληρώνεται το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης με τη Σερβία να κατακτά τον τίτλο, επικρατώντας του Μαυροβούνιου στον τελικό.

1η Φεβρουαρίου

Σκοτώνονται τουλάχιστον 73 άνθρωποι ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων ανάμεσα σε οπαδούς των ποδοσφαιρικών ομάδων Αλ Μασρί και Αλ Αχλί στην πόλη Πορτ Σαΐντ. Όλοι οι αγώνες του αιγυπτιακού πρωταθλήματος της Πρέμιερ Λιγκ αναβάλλονται εξαιτίας των επεισοδίων.

3 Φεβρουαρίου

H Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία απολύει τον Τζον Τέρι από αρχηγό της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας αναφορικά με τις καταγγελίες για ρατσιστική επίθεση σε βάρος του Άντον Φέρντιναντ στη διάρκεια αγώνα.

6 Φεβρουαρίου

Παραιτείται ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο έπειτα από τις πολιτικές και κοινωνικές ταραχές.

8 Φεβρουαρίου

Παραιτείται ο Φάμπιο Καπέλο από προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες διενέξεις στους κόλπους της Ποδοσφαιρικής Ένωσης (FA) ύστερα από την απόλυση του Τζον Τέρι από τη θέση του αρχηγού της ομάδας.

11 Φεβρουαρίου

Σοκ προκαλεί ο αιφνίδιος θάνατος της τραγουδίστριας Γουίτνεϊ Χιούστον. Ήταν 48 ετών.

12 Φεβρουαρίου

Η Βουλή των Ελλήνων υπερψηφίζει την έγκριση των μέτρων λιτότητας σε αντάλλαγμα για την παροχή ενός ακόμα δανείου από την Ευρωζώνη. Η ελληνική αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών στην Αθήνα, ανάμεσα στους οποίους και ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ο αριστερός αγωνιστής Μανόλης Γλέζος. Ως και 60 αξιωματικοί της αστυνομίας τραυματίζονται σε συγκρούσεις και τουλάχιστον 10 κτήρια πυρπολούνται.

Απονέμονται τα 54α Βραβεία Γκράμι στο Στέιπλς Σέντερ του Λος Άντζελες. (Los Angeles Times)Η Βρετανίδα τραγουδίστρια Αντέλ κερδίζει τα βραβεία για το τραγούδι της χρονιάς και για το δίσκο της χρονιάς για το "Rolling in the Deep", καθώς επίσης και για το άλμπουμ της χρονιάς για το 21.

Στο ποδόσφαιρο, ο τελικός για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής διεξάγεται στη Λιμπρβίλ της Γκαμπόν. Η Ζάμπια κερδίζει τον τίτλο επικρατώντας της Ακτής Ελεφαντοστού με 8-7 στα πέναλτι.

17 Φεβρουαρίου

Ληστές εισβάλλουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, αποσπώντας 50-60 έργα τέχνης. Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, υποβάλλει την παραίτησή του.

22 Φεβρουαρίου

Σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής σκοτώνονται τουλάχιστον 49 άτομα και εκατοντάδες ακόμη τραυματίζονται.

26 Φεβρουαρίου

Απονέμονται στο Χόλιγουντ για 84η χρονιά τα βραβεία Όσκαρ. (NineMSN)

Η ταινία The Artist κερδίζει 5 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και εκείνο της καλύτερης ταινίας. Πρόκειται για την πρώτη ταινία χωρίς ήχο που κερδίζει το βραβείο έπειτα από την ταινία Φτερά το 1927. (Los Angeles Times). Η ταινία Ένας Χωρισμός κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

29 Φεβρουαρίου

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες υποβάλλεται σε επιτυχή εγχείριση αφαίρεσης όγκου στη λεκάνη σε νοσοκομείο της Κούβας.

4 Μαρτίου

Οι Ρώσοι προσέρχονται στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, εν μέσω καταγγελιών για νοθεία. Ο Πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν κηρύσσει τη νίκη του.

6 Μαρτίου

Οι Turkish Airlines ξεκινούν πτήσεις προς τη Σομαλία, στην πρώτη τακτική αεροπορική σύνδεση του Μογκαντίσου (έπειτα από 20 χρόνια), εκτός από τις περιφερειακές πτήσεις στην Ανατολική Αφρική.

7 Μαρτίου

Φυσικοί από το Εργαστήριο Φέρμι αναφέρουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι πιθανότατα να έχει εντοπιστεί το μποζόνιο του Χιγκς.

10 Μαρτίου

Τουλάχιστον 45 γυναίκες και παιδιά σκοτώνονται και καίγονται στη Χομς έπειτα από την επίσκεψη αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ με σκοπό να συζητηθεί η εξέγερση.

Το Ισραήλ υφίσταται επίθεση με περισσότερες από 130 ρουκέτες από τη Γάζα, ενώ σκοτώνονται 12 Παλαιστίνιοι μαχητές στις κλιμακούμενες συγκρούσεις στην περιοχή.

Η Ποδοσφαιρική Ένωση της Αιγύπτου συμφωνεί στην αναβολή της Πρέμιερ Λιγκ για την αγωνιστική περίοδο 2011-12 έπειτα από την τραγωδία στο γήπεδο του Πορτ Σαΐντ.

11 Μαρτίου

Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώνει 15 με 16 πολίτες στην Επαρχία Παντζουάγι του Αφγανιστάν κοντά στο Κανταχάρ.

16 Μαρτίου

Αναγνωρίζεται ο κύριος ύποπτος για δράστης της πρόσφατης σφαγής αθώων παιδιών στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν: πρόκειται για τον αξιωματικό του στρατού Ρόμπερτ Μπέιλς.

17 Μαρτίου

Ο Φαμπρίς Μουαμπά καταρρέει κατά την ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση του προημιτελικού αγώνα για το Κύπελλο Αγγλίας αναάμεσα στην Τότεναμ και τους Μπόλτον Γουόντερερς, στο 41ο λεπτό του αγώνα. Ο αγώνας διακόπτεται και ο Μουαμπά οδηγείται στο νοσοκομείο στο Λονδίνο σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς έπειτα από τις πρώτες βοήθειες που του δόθηκαν στον αγωνιστικό χώρο, ανένηψε.

18 Μαρτίου

O αγώνας ΟΣΦΠ - ΠΑΟ για την Σούπερ Λιγκ διακόπτεται έπειτα από επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς των δύο ομάδων, που βάζουν φωτιά σε μέρος του Ολυμπιακού Σταδίου.

21 Μαρτίου

Η Βουλή των Ελλήνων υπερψηφίζει τη νέα δανειακή σύμβαση.

22 Μαρτίου

Ο ύποπτος ως δράστης της επίθεσης σε σχολείο Εβραίων στην Τουλούζη, Μοχάμετ Μεράχ σκοτώνεται και 3 αστυνομικοί τραυματίζονται καθώς τερματίζεται η καταδίωξη του Μεράχ έξω από το διαμέρισμά του στην πόλη όπου έγινε η σφαγή.

Ιατροδικαστές στο Λος Άντζελες αποφαίνονται ότι η επίσημη αιτία θανάτου της Γουίτνεϊ Χιούστον είναι ο πνιγμός έπειτα από χρήση κοκαΐνης.

26 Μαρτίου

Ο Καναδός σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον γίνεται το πρώτο πρόσωπο έπειτα από 50 χρόνια που επισκέπτεται το Τσάλεντζερ Ντιπ, το βαθύτερo σημείο της Γης στην Τάφρο των Μαριανών, στον Ειρηνικό, με το βαθυσκάφος Deepsea Challenger.

2 Απριλίου

Η αριστερή οργάνωση FARC της Κολομβίας απελευθερώνει τους τελευταίους αστυνομικούς και στρατιωτικούς που κρατούσε αιχμάλωτους.

5 Απριλίου

Συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, ανάμεσα σε ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και σε διαδηλωτές, λίγες ώρες μετά την δημόσια αυτοκτονία ενός 77χρονου συνταξιούχου έξω από το Κοινοβούλιο.

11 Απριλίου

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος παραιτείται και προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 6 Μαΐου.

14 Απριλίου

Σοκ προκαλεί ο θάνατος του 26χρονου ποδοσφαιριστή της Λιβόρνο Πιερμάριο Μοροζίνι κατά τη διάρκεια αγώνα.

16 Απριλίου

Αρχίζει η δίκη του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, δράστη των επιθέσεων στη Νορβηγία το 2011.

Ο ποδοσφαιριστής Φαμπρίς Μουαμπά παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο έπειτα από καρδιακό επεισόδιο που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια ενός αγώνα για το Κύπελλο Αγγλίας.

18 Απριλίου

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι κάνοντας την έκπληξη νικά την Μπαρτσελόνα με 1-0 στον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Λονδίνο. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης πέτυχε ο Ντιντιέ Ντρογκμπά.

22 Απριλίου

Διεξάγεται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία , με το σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ και τον σημερινό Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να πηγαίνουν για δεύτερο γύρο.

24 Απριλίου

Η Τσέλσι κερδίζει με 3-2 τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ επί της Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου.

26 Απριλίου

Το Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης για τη Σιέρα Λεόνε εκδίδει την απόφασή του για τον πρώην Πρόεδρο της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ με τις κατηγορίες της τροφοδότησης με όπλα ανταρτών της Σιέρα Λεόνε σε αντάλλαγμα για τα "διαμάντια του αίματος" τη δεκαετία του ' 90. Ο Τέιλορ απαλλάχθηκε από την κατηγορία ότι διέταξε τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου αλλά κρίθηκε ένοχος για τη συνδρομή του σε αυτά.

27 Απριλίου

Την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, ανακοινώνει ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Αντικαταστάτης του είναι ο βοηθός του, Τίτο Βιλανόβα.

Keywords
ημερολόγιο, ημερολόγιο, rolling in the deep, γιώργος παπανδρέου, costa concordia, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αιφνίδιος θάνατος, γουιτνει χιουστον, μικης θεοδωρακης, los angeles, the artist, ούγκο τσάβες, turkish airlines, δανειακή σύμβαση, λουκας παπαδημος, ηπα, εκλογες, μιτ, ρικ, ΠΑΣΟΚ, ελλαδα, παπανδρεου, wikipedia, sopa, εταιρεία, kodak, fbi, σοκ, βουλη, διαδηλωσεις, αθηνα, ολυμπια, γερουλανος, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, times, τσαβες, turkish, χιγκς, υφίσταται, αιγυπτος, οσφπ, παο, ολυμπιακος, νέα, ντιπ, παπαδημος, μαΐου, γαλλια, σαρκοζι, πεπ, παναθηναικος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Ελιζαμπεθ Τειλορ, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, απολυσεις στο δημοσιο, Καλή Χρονιά, αγγελοπουλος, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, ολυμπιακοί αγώνες, φωτια, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, γιωργος αγγελοπουλος, βουλευτες, sopa, the artist, costa concordia, μια ημερα, αιτηση, αστυνομια, αφρικη, αφγανισταν, βουλη των ελληνων, δημοκρατια, εθνικη, ηγεσια, ηπα, θανατος, ισπανια, ισραηλ, λονδινο, μπαρτσελονα, οσφπ, πτησεις, ρικ, τηλεοραση, fbi, turkish airlines, αγωνες, αεροστατο, αιφνίδιος θάνατος, ασαντ, γαζα, γινεται, γηπεδο, γιώργος παπανδρέου, γλεζος, γυρος, δανειακή σύμβαση, δευτερο, δικη, διαδικτυο, εγινε, ελευθερια, ελληνικη αστυνομια, εργα, εξιτηριο, εταιρεία, ετων, ζαμπια, ζωη, η δικη, υφίσταται, θεοδωρακης, ηχο, κυπελλο, κογκρεσο, μαΐου, μιτ, ναδαλ, νικη, νοθεια, νομοι, νορβηγια, τζοκοβιτς, ντιπ, ομαδα, ουσιαστικα, παιδια, παο, ποδοσφαιρο, πεπ, πνιγμος, πουτιν, σερβια, συρια, σιερα λεονε, σιερα, σοκ, σομαλια, σουπερ, σχολειο, τειλορ, τιτο, τσαι, τοτεναμ, τραγουδιστρια, τσελσι, φτερα, χιγκς, ωρες, αγωνας, αυστραλιανο, ειδικες δυναμεις, ενωση, επεισοδια, χωρα, kodak, ληστες, νοσοκομειο, ουγκο, παυλος, ρωσοι, σκοτωνει, turkish, βοηθος
Τυχαία Θέματα