«Θέλω να πεθάνω με αξιοπρέπεια, με τους δικούς μου όρους» (VIDEO)

18:24 8/10/2014 - Πηγή: AEK365

Η Μπρίτανι Μέιναρντ έχει στο πορτοφόλι της μια συνταγή. Την έγραψε ένας γιατρός στο Όρεγκον, μια από τις πέντε πολιτείες των ΗΠΑ που είναι νόμιμο να γράφονται θανατηφόρα φάρμακα σε ασθενείς που πάσχουν από ανίατες αρρώστιες και θέλουν να βάλουν τέλος στο μαρτύριο. Σε τρεις εβδομάδες η Μπρίτανι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη συνταγή και να πεθάνει.

Μετά από πονοκεφάλους που την ταλαιπώρησαν μήνες η 29χρονη Μπρίτανι αποφάσισε να πάει στο γιατρό. Την πρωτοχρονιά

του 2014 κατά τη διάρκεια των διακοπών της με το σύζυγό της, τον οποίο είχε παντρευτεί λίγο καιρό πριν, έμαθε πως πάσχει από καρκίνο στο κεφάλι. Η αρχική πρόγνωση μιλούσε για δέκα χρόνια ζωής ακόμα. Μετά από μια επέμβαση οι γιατροί εντόπισαν μετάσταση. Ο καρκίνος ήταν πολύ επιθετικός και της δόθηκαν το πολύ 14 μήνες ζωής.

Όταν οι γιατροί της εξήγησαν ότι ο θάνατός της θα είναι αργός και επίπονος πήρε την μεγάλη απόφαση να βάλει τέλος στη ζωή της, οικειοθελώς. Μετέφερε τα δικαιώματα της από την Καλιφόρνια στο Όρεγκον για να έχει το δικαίωμα να το κάνει με αξιοπρέπεια, όπως τονίζει. Μετά στο σπίτι της στο Πόρτλαντ θα πει αντίο περιστοιχισμένη από τους ανθρώπους που την αγαπούν.

"Έχω το φάρμακο εδώ και καιρό. Δεν είναι ότι έχω τάσεις αυτοκτονίας. Αν είχα θα το είχε πιει από την πρώτη μέρα. Δεν θέλω να πεθάνω αλλά πεθαίνω και θέλω να το κάνω με τους δικούς μου όρους. Δεν ήθελα το εφιαλτικό σενάριο για την οικογένεια μου. Να με βλέπει να υποφέρω και τον καρκίνο να με κατατρώει. Αποφάσισα ότι ο θάνατος με ήταν η καλύτερη επιλογή για εμένα και την οικογένεια μου". δηλώνει η Μπρίτανι και συγκλονίζει.

Αρχικά είχε ορίσει την 1η Νοεμβρίου ως την ημέρα που θα έβαζε τέλος όμως πλέον τονίζει ότι θα το κάνει όταν δεν θα μπορεί πλέον να αντέξει τους πόνους. "Δεν είμαι εγώ αυτή που θα πει στους άλλους ότι πρέπει να επιλέξουν αυτό τον δρόμο. Το ερώτημα μου όμως είναι: Ποιος έχει το δικαίωμα να μου πει ότι δεν αξίζω να έχω αυτή την επιλογή; Ποιος αποφασίζει αν αξίζω να υποφέρω για εβδομάδες ή μήνες σωματικά και ψυχολογικά; Γιατί κάποιος να έχει το δικαίωμα να κάνει αυτή την επιλογή για εμένα;

Τώρα που έχω την συνταγή νιώθω ανακουφισμένη. Αν αποφασίσω να αλλάζω την απόφαση μου θα το κάνω αλλά έχοντας αυτή την επιλογή είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μου έδωσε την αίσθηση της ηρεμίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Τώρα μπορώ να προχωρήσω τις υπόλοιπες μέρες ή εβδομάδες που μου απομένουν σε αυτό τον όμορφο κόσμο, να ψάξω τη χαρά και να περάσω όμορφα με αυτούς που αγαπώ. Όλα αυτά ενώ θα έχω το δίχτυ ασφαλείας μου. Ελπίζω κανείς να μην πρέπει να πάρει μια τέτοια απόφαση αλλά αν το κάνει να έχει την επιλογή. Όταν ο πόνος θα είναι πολύ μεγάλος θα μπορώ να πω σε όσους αγαπώ: "Σας αγαπώ ελάτε δίπλα μου και πείτε μου αντίο όσο θα περνάω σε ό,τι υπάρχει μετά. Θα πεθάνω στο δωμάτιο μου με την οικογένεια μου και δεν μπορώ να φανταστώ κανείς να μου κλέβει αυτή την επιλογή".

Keywords
Τυχαία Θέματα