Θανατοποινίτης 14 ετών αθωώθηκε 70 χρόνια μετά την εκτέλεσή του...

23:49 18/12/2014 - Πηγή: AEK365

Χρειάστηκαν 70 ολόκληρα χρόνια για να δικαιωθεί ένα 14χρονο παιδί που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία δύο κοριτσιών.

Ο Τζορτζ Στίνεϊ είχε εκτελεστεί στις 16 Ιουνίου 1944 για τη δολοφονία της Μπέτι Τζουν Μπίνικερ, 11 ετών και της Μαίρη Έμα Τέιμς, 7 ετών.

Ο Στίνεϊ ήταν τόσο μικροκαμωμένος, μόλις 43 κιλά, που ο δήμιος αναγκάστηκε να βάλει έναν τηλεφωνικό κατάλογο στην ηλεκτρική καρέκλα για να μπορέσει να κάτσει επάνω το παιδί.

Σήμερα, η δικαστής Κάρμεν Τέβις Μάλεν από τη Νότια Καρολίνα έκρινε ότι

η δίκη του νεότερου θανατοποινίτη στις ΗΠΑ δεν ήταν δίκαιη καθώς ήταν γεμάτη με «συνταγματικές και νομικές παραβιάσεις».

«Δεν μπορώ να θυμηθώ καμία περίπτωση στην οποία να παρουσιάστηκαν τόσες πολλές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων του κατηγορουμένου», τόνισε η Μάλεν.

Τα δύο κορίτσια είχαν ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου, αφού εξαφανίστηκαν ενώ έκαναν ποδήλατο στην κωμόπολη Άλκολι. Στη δίκη, που κράτησε μόνο μία ημέρα, αστυνομικοί κατέθεσαν ότι ο ανήλικος ομολόγησε τους φόνους. Ουδέποτε όμως βρέθηκε κάποια γραπτή απόδειξη της ομολογίας στα δικαστικά αρχεία, ούτε κάποια ένδειξη ότι το φονικό όπλο, ένας σιδηρολοστός, επιδείχτηκε στο δικαστήριο.

Ο δικηγόρος του παιδιού, ένας λευκός φοροεισπράκτορας που εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του στη θέση αυτή, κάλεσε ελάχιστους μάρτυρες, δεν έκανε αντεξέταση των μαρτύρων κατηγορίας και δεν επιδίωξε να αναβληθεί η δίκη.

«Φαίνεται ότι έγιναν πολύ λίγα πράγματα, για να μην πούμε απολύτως τίποτα, από την υπεράσπιση του Στίνεϊ», είπε η δικαστής.

Οι ένορκοι, που ήταν όλοι λευκοί, χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά για να τον καταδικάσουν σε θάνατο. Ο συνήγορός του δεν άσκησε έφεση ώστε να αναβληθεί η εκτέλεσή του που έγινε τρεις μήνες μετά τους φόνους των κοριτσιών.

Η οικογένεια του Στίνεϊ εγκατέλειψε τότε την πόλη, καθώς φοβούνταν τυχόν αντίποινα. Τα αδέλφια του, που σήμερα είναι ηλικίας 70 και 80 ετών, είχαν επιδοθεί επί χρόνια σε δικαστικό αγώνα για να αποκαταστήσουν το όνομά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα