Τέλος ο Ρομάνο Πρόντι απ'την προεδρεία της Ιταλίας

00:13 20/4/2013 - Πηγή: AEK365

Κανένα αποτέλεσμα δεν έβγαλε και η τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, καθώς μετά τον Φράνκο Μαρίνι και ο δεύτερος υποψήφιος της Κεντροαριστεράς, ο πρώην πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, «κάηκε» από τις εσωτερικές διαιρέσεις στη συμμαχία.

Εκατό βουλευτές της κεντροαριστεράς έσπασαν την κομματική γραμμή και ο Πρόντι δεν εξελέγη ούτε καν με την απλή πλειοψηφία που απαιτείται για την εκλογή προέδρου στον τέταρτο γύρο. Συγκέντρωσε μόλις 395 «ναι», πολύ κάτω

από τις 504 ψήφους (επί συνόλου 1.007) που απαιτούνταν για την ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα.

Μετά από αυτό, ο Πρόντι απέσυρε την υποψηφιότητά του, λέγοντας ότι «δεν υφίστανται πλέον οι αναγκαίες προϋποθέσεις», και στράφηκε κατά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι τονίζοντας «όποιος με οδήγησε σε αυτή την κατάσταση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Πράλληλα, η Ρόζι Μπίντι, ανακοίνωσε την απόφασή της να παραιτηθεί από την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος, σημειώνοντας ότι δεν της ζητήθηκε να συναποφασίσει για τις πρόσφατες κινήσεις του κόμματός της.

Ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) και η Λέγκα του Βορρά απείχαν από την τέταρτη ψηφοφορία με τον Καβαλιέρε να καταγγέλλει ως «αντιδημοκρατική» την επιλογή Πρόντι, ενός εκ των παλαιότερων πολιτικών εχθρών του.

Keywords
Τυχαία Θέματα