Τελευταίο ντιμπέιτ για Ομπάμα-Ρόμνεϊ

12:24 22/10/2012 - Πηγή: AEK365

Το τρίτο και τελευταίο ντιμπέιτ δίνουν απόψε (ξημερώματα Τρίτης) οι δυο υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ, ο νυν πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ.

Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τους δείχνουν -περίπου- ισόπαλους και η κατάσταση στις περισσότερες πολιτείες μοιάζει να έχει ήδη

καθοριστεί. Η ατζέντα της τελευταίας τηλεμαχίας επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική, που θεωρείται ευνοϊκό έδαφος για τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά ο Ρόμνεϊ έχει αποδείξει ότι είναι ικανός να υπερασπιστεί εαυτόν ακόμη και στα δύσκολα.

Η πορεία των δημοσκοπήσεων σχηματίζει μία εικόνα στην οποία οι 41 από τις συνολικά 50 πολιτείες φαίνεται να έχουν αποφασίσει ποιον θέλουν να στείλουν στο Λευκό Οίκο, αλλά ανάμεσα στις αμφίρροπες παραμένουν καθοριστικής σημασίας πολιτείες -κυρίως το Οχάιο και η Φλόριντα, όπου γίνεται και το τελευταίο ντιμπέιτ.

Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση των NBC και Wall Street Journal, μετά τα δύο ντιμπέιτ, Ομπάμα και Ρόμνεϊ εμφανίζονται και οι δύο κοντά στο 47% στο κοινό όσων πιθανώς ψηφίσουν. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση πριν τα ντιμπέιτ, ο Ομπάμα είχε προβάδισμα τριών μονάδων.

Ωστόσο, ο Ομπάμα διατηρεί προβάδισμα πέντε μονάδων στο κοινό όσων έχουν ήδη γραφτεί να ψηφίσουν -η διαφορά των δύο κοινών είναι κρίσιμη. Στις σημαντικότερες δημογραφικές ομάδες, ο Ρόμπεϊ έχει προβάδισμα στους άνδρες, ο Ομπάμα στις γυναίκες και οι δυο τους είναι ουσιαστικά ισόπαλοι στους ψηφοφόρους στις μεσοδυτικές πολιτείες.

Η τηλεμαχία της Δευτέρας είναι η τελευταία ευκαιρία για άμεση αντιπαράθεση. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν επικεντρώσει τη πρόσφατη αντεπίθεσή τους στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής στην πυρπόληση του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο για βιαστική αξιολόγηση του περιστατικού και ελλιπή πρότερο σχεδιασμό.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να στηρίξει τον Ομπάμα, με την Χίλαρι Κλίντον να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τα περιστατικά, υπογραμμίζοντας πως ο Λευκός Οίκος δεν είχε αρμοδιότητα.

Εκτός από τη διπλωματία, ο Ομπάμα έχει αρκετά ισχυρή εικόνα στο αμερικανικό κοινό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας -ο ίδιος δεν χρειάζεται καν να υπενθυμίσει στο κοινό το πότε και πώς «εξουδετερώθηκε» ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο πραγματικός αντίκτυπος των ντιμπέιτ στο εκλογικό αποτέλεσμα είναι πάντοτε αντικείμενο αντιπαραθέσεων μεταξύ των επικοινωνιολόγων -και, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μετρήσιμος.

Μετά και από το τελευταίο ντιμπέιτ μόλις δυο εβδομάδες μας χωρίζουν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα