Τα «ματωμένα διαμάντια» ξανά στο προσκήνιο

18:57 9/1/2013 - Πηγή: AEK365

Τέσσερις φύλαρχοι της Ανγκόλας κατέθεσαν αίτημα στη δικαιοσύνη με το οποίο ζητούν να ανοίξει εκ νέου μια έρευνα για τις κατηγορίες για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" εναντίον επτά στρατηγών στο πλαίσιο της υπόθεσης με την ονομασία "Ματωμένα διαμάντια".

"Αυτό το αίτημα έχει στόχο να ανοίξει εκ νέου η προκαταρκτική έρευνα, η οποία τέθηκε στο αρχείο τον Ιούνιο από τη δικαιοσύνη, και αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλονται (...) στο βιβλίο 'Ματωμένα διαμάντια, διαφθορά και βασανιστήρια στην Ανγκόλα'», δήλωσε ο δημοσιογράφος Ραφαέλ Μάρκες, ακτιβιστής κατά της

διαφθοράς και συγγραφέας του βιβλίου.
Ο δημοσιογράφος κατηγορεί τους στρατηγούς ότι υπέθαλπαν τα καθημερινά βασανιστήρια και τις δολοφονίες που διέπρατταν οι εταιρείες εξόρυξης διαμαντιών ή οι εταιρείες ασφαλείας τους εναντίον του τοπικού πληθυσμού.

Οι κατηγορίες αφορούν κυρίως την Μεταλλευτική Εταιρεία του Κουάνγκο καθώς και μια από τις θυγατρικές της, τη Lumanhe, με την οποία συνδέονταν οι ανγκολέζοι στρατηγοί.
Η έρευνα είχε ξεκινήσει μετά την υποβολή μήνυσης από τον Μάρκες στις 14 Νοεμβρίου 2011, ενώ οι ακροάσεις των θυμάτων είχαν αρχίσει στις 5 Μαρτίου 2012. Ο δημοσιογράφος κατήγγειλε η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο τον Ιούνιο.
Μεταξύ των στρατηγών περιλαμβάνεται ο Χέλντερ Τζούνιορ "Κοπελίπα", υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής της φρουράς του προέδρου της Δημοκρατίας Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος.

Σύμφωνα με τον Τύπο της Πορτογαλίας και της Ανγκόλας, οι στρατηγοί που κατηγορούνται για τα εγκλήματα αυτά κατέθεσαν μήνυση στις 9 Νοεμβρίου 2012 στην Πορτογαλία, όπου εκδόθηκε το βιβλίο του Μάρκες, εναντίον του δημοσιογράφου και του εκδοτικού οίκου για δυσφήμιση και συκοφαντία.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα