Τα SOS της νέας φορολογικής δήλωσης

12:13 18/2/2014 - Πηγή: AEK365

Περισσότερους φόρους και παγίδες κρύβει η φετινή φορολογική δήλωση που θα υποβληθεί νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα υποβάλλουν -ηλεκτρονικά- τις φορολογικές τους δηλώσεις από τον επόμενο μήνα μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.
Στο νέο έντυπο Ε1 έχουν γίνει πολλές αλλαγές που εντοπίζονται κυρίως στις φοροαπαλλαγές, με τις περισσότερες να έχουν καταργηθεί, ενώ όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετα θα πρέπει να το

δηλώσουν στην εφορία προκειμένου να συνυπολογισθούν τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα στα τεκμήρια διαβίωσης (στην επιφάνεια των κατοικιών για ιδιοκατοίκηση θα προσμετρείται και η έκταση των αυθαίρετων κτισμάτων που νομιμοποιήθηκαν πέρυσι). Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι φορολογούμενοι πιθανόν να δουν φουσκωμένο το εκκαθαριστικό σημείωμα εξαιτίας της μεταβολής αυτής.
Ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα πρέπει να δηλώσουν συγκεκριμένους κωδικούς για να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος για πέντε χρόνια. Επίσης φέτος θα πρέπει να δηλωθούν τα σχετικά ποσά από όσους φορολογούμενους το 2013 παρείχαν εργασία με εργόσημο.
Σε ξεχωριστό κωδικό θα πρέπει να αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων στις τράπεζες επί των οποίων επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του ποσού.

Τι αλλάζει στο Ε1

Πίνακας Πληροφοριακών Στοιχείων: Καταργήθηκε ο κωδικός 012 στον οποίο οι μισθωτοί έπρεπε να συμπληρώσουν εάν είχαν πάρει στεγαστικό δάνειο. Και αυτό διότι έχει καταργηθεί η σχετική έκπτωση φόρου για το στεγαστικό δάνειο.

• Καταργήθηκε ο κωδικός 015 τον οποίο συμπλήρωναν μισθωτοί ή συνταξιούχοι σε παραμεθόρια περιοχή. Πλέον δεν υφίσταται η έκπτωση φόρου.

• Εχει προστεθεί ο κωδικός 017, ο οποίος θα πρέπει να συμπληρωθεί από όσους έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 01/01/2013 και μετά. Σημειώνεται ότι για την κατηγορία αυτή φορολογουμένων υπάρχει έκπτωση 10% για τα πρώτα 10.000 ευρώ στα απλογραφικά βιβλία και δεν καταβάλλεται για τα πρώτα πέντε έτη το τέλος επιτηδεύματος.

Πίνακας 3: Ο κωδικός 001 έχει τροποποιηθεί και αναγράφεται η ερώτηση «Δικαιούστε μείωση φόρου 200 ευρώ λόγω αναπηρίας 67% και πάνω κ.λπ.».

• Καταργήθηκαν οι κωδικοί 003 και 004 οι οποίοι συμπληρώνονταν από τους γονείς και αφορούσαν τα προστατευόμενα μέλη. Πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος δεδομένου ότι δεν υπάρχει έκπτωση φόρου. Ωστόσο, στον πίνακα 9 πρέπει να συμπληρωθούν ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) εφόσον υπάρχει και η ημερομηνία γέννησης των παιδιών.

Πίνακας 4: Στους κωδικούς 307 και 308 θα πρέπει να αναγραφεί το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγέλματος. Τον κωδικό αυτό θα πρέπει επί της ουσίας να συμπληρώσουν τα «μπλοκάκια» που αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν το πολύ μέχρι τρεις εργοδότες και υπογεγραμμένη σύμβαση για να μη φορολογηθούν με την κλίμακα των επιτηδευματιών με 26% από το πρώτο ευρώ, αλλά με την κλίμακα των μισθωτών με πρώτο συντελεστή 22% και έκπτωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ.

• Τους κωδικούς 309 - 310 θα συμπληρώσουν όσοι παρέχουν εργασία με εργόσημο.

• Οσοι έχουν οικοδομικά ένσημα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 311 και 312.

• Καταργήθηκαν οι κωδικοί 403 και 404, που δηλωνόταν η επιχειρηματική αμοιβή.

Πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα