Συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη για την πρώτη επέτειο του αιματοβαμμένου Γκεζί

12:51 31/5/2014 - Πηγή: AEK365

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται σήμερα Σάββατο η Αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, ανήμερα της πρώτης επετείου από την έναρξη των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2013, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να αναμορφώσει τον χώρο του πάρκου Γκεζί.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα, περίπου 25.000 αστυνομικοί, 50 οχήματα με «κανόνια» νερού, θωρακισμένα αυτοκίνητα και ελικόπτερα έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να αποτρέψουν οιαδήποτε συγκέντρωση στην

κεντρική πλατεία Ταξίμ, η οποία το καλοκαίρι του 2013 έγινε επίκεντρο αλλά και σύμβολο των διαδηλώσεων.
Παράλληλα, η Αστυνομία της Πόλης έχει ανακαλέσει όλες τις άδειες και έχει επεκτείνει τις βάρδιες των αστυνομικών στις 12 ώρες.
Η οργάνωση-ομπρέλα που οργάνωσε τις πρώτες διαμαρτυρίες στο Γκεζί, το 2013, έχει καλέσει τους πολίτες σε συγκεντρώσεις προς τιμήν των διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των πολύμηνων ταραχών.
Κάλεσμα στα μέλη της να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις έχει απευθύνει και το τεράστιο συνδικάτο δημοσίων υπαλλήλων (KESK).
Η πρώτη επέτειος από το ξέσπασμα της βίας έρχεται μία ημέρα μετά το θάνατο της Ελίφ Τσερμίκ, μίας 64χρονης γυναίκας η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών πορειών στην Κωνσταντινούπολη το Δεκέμβριο. Η Τσερμίκ έφυγε από τη ζωή μετά από 159 ημέρες σε κώμα.
Χθες Παρασκευή πάντως, ο πρωθυπουργός Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε εκ νέου στις κινητοποιήσεις του 2013, σημειώνοντας πως «η βία υπάρχει εκεί που δεν υπάρχει σκέψη ή άποψη».

Πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα