Στουρνάρας: Αχνοφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ

16:42 29/1/2013 - Πηγή: AEK365

Την πεποίθηση ότι τα χειρότερα τέλειωσαν για την Ελλάδα και πως η ανάκαμψη θα έρθει το 2014 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας σε συνέντευξη του στο BBC.
Ο υπουργός ανέφερε ότι η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη είναι πλέον πολύ μικρή, τονίζοντας ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Όπως

είπε: "Σαφώς αχνοφαίνεται μια ελπίδα, ένα φως στο τέλος του τούνελ".
Η κυβέρνηση κατάφερε να αλλάξει την πορεία της οικονομίας και τώρα υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία, τόνισε, αποκλείοντας παράλληλα νέα πακέτα λιτότητας εάν εφαρμοστεί πλήρως το πακέτο μεταρρυθμίσεων.
"Καταφέραμε να αντιστρέψουμε το κλίμα στην οικονομία, υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία από τις αγορές, οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, το κράτος εξοφλεί τις υποχρεώσεις τους στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει αλλαγή στο πώς μας βλέπει η Ευρώπη" είπε ο υπουργός.
"Οι καταθέσεις επιστρέφουν, η κυβέρνηση αποπληρώνει τις οφειλές της στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει μια αλλαγή στο πώς μας βλέπει η Ευρώπη. Είμαστε στα 2/3 του δρόμου προς το στόχο μας. Επομένως οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν", προσέθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως το τελευταίο τρίμηνο του 2013 θα υπάρξει ανάκαμψη, με την ανάπτυξη να αποκαθίσταται το επόμενο έτος ακόμα και αν καταγραφεί το 2013 η προβλεπόμενη ύφεση του 4,5%. "Νιώθω σίγουρος, 100% βέβαιος ότι αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα", είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Αθήνα πιέζει για περαιτέρω διαγραφή χρέους της, ο υπουργός είπε ότι θα καλωσόριζε περαιτέρω μείωση του επιπέδου του ελληνικού χρέους σημειώνοντας όμως ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό: "Θα έπρεπε να γίνει με τρόπο που ελαχιστοποιεί τη ζημιά για άλλους".
Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας ο Γιάννης Στουρνάρας σχολίασε ότι θα ήταν σοβαρό λάθος η έξοδος της χώρας από την ΕΕ. Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δε θα αποδεχόταν αναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ, διότι αυτό θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας.
Τέλος, δήλωσε ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε πολλές περικοπές, υπερβολικά γρήγορα. "Θα έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις στην αρχή. Αλλά δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Η ευρωζώνη δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εξι μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Γιάννης Στουρνάρας μοιάζει πιο άνετος και αισιόδοξος, αναφέρει το BBC. Οι προκλήσεις παραμένουν, η κοινωνική αναταραχή ξαναφουντώνει και θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση όταν οι περικοπές θα αρχίσουν να "τσιμπάνε". Ωστόσο, ο υπουργός είναι σίγουρος ότι η εξουθενωμένη χώρα του θα τα καταφέρει. "Τώρα που η Ελλάδα έστριψε τη γωνία, απολαμβάνω τη δουλειά μου", κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα