Στον ΣΥΡΙΖΑ μοιράζουν υπουργεία

11:32 23/1/2015 - Πηγή: AEK365

Μεγάλη είναι η αγωνία σε όλα τα κομματικά επιτελεία τις τελευταίες αυτές ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες -και ο καθείς με τον «πόνο» του. Στον 7ο όροφο της πλατείας Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει -αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις- κατά κύριο λόγο πού θα κάτσει η μπίλια: 150+ ή 150-.
Γιατί άλλο πράγμα η αυτοδύναμη κυβέρνηση και άλλο η συμμαχική. Και για έναν πρόσθετο λόγο: οι σύμμαχοι θα πάρουν κάποια Υπουργεία, άρα η κατανομή ξεκινάει κατ' ουσίαν το πρωί της Δευτέρας...

Το καλό για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι, όπως έχει αποκαλύψει το theTOC.gr, είναι ήδη έτοιμη η δομή της νέας κυβέρνησης, με σημαντικά μικρότερο αριθμό Υπουργείων (10 -11), αλλά και με αρκετούς αναπληρωτές υπουργούς, καθώς και με νέα χαρτοφυλάκια Έρευνας και Μετανάστευσης.
Στην περίπτωση λοιπόν που δεν θα χρειαστεί συμμάχους ο Αλέξης Τσίπρας, τότε τα ονόματα που ακούγονται πιο έντονα είναι τα εξής:
Ο Γιάννης Δραγασάκης προαλείφεται για αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με συντονιστικό ρόλο στα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, τα οικονομικά -παραγωγικά Υπουργεία κ.ο.κ.
Οι Γιάνης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος ακούγονται τα τελευταία 24ωρα ως επικρατέστεροι για το Υπουργείο Οικονομικών.
Ο Γιώργος Σταθάκης έχει «κλειδώσει» για τη θέση του υπερ-υπουργού Ανάπτυξης.
Στο Υπουργείο Εξωτερικών, δύο σύντροφοι (στο ΚΚΕ) από τα παλιά: Νίκος Κοτζιάς, Νάντια Βαλαβάνη.
Στο Υπουργείο Άμυνας, ο Θοδωρής Δρίτσας, με τον υποστράτηγο ε.α. και υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας Νίκο Τόσκα στο πλάι του.
Στο ενοποιημένο (;) Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς είναι η ιδανική επιλογή-άλλωστε ο Αλ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ότι δεν θα απαρτίζεται μόνο από κομματικά στελέχη- σε διαφορετική περίπτωση, η Θεανώ Φωτίου.
Αν τελικώς υπάρξει ξεχωριστό (από το Ανάπτυξης) Υπουργείο Ενέργειας -Υποδομών -Μεταφορών και Δικτύων, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φαντάζει ιδανικός (είναι το Υπουργείο που θα έχει την ...τριβή με τους καναλάρχες).
Για το Δικαιοσύνης- Δημόσιας Τάξης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου μοιάζει να έχει αρκετές πιθανότητες, ενώ κρατείστε και ένα όνομα εκτός πολιτικής: ο επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα Παναγιώτης Νικολούδης, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε η πάταξη της διαφθοράς θα είναι από τα μεγάλα «στοιχήματα» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Επικεφαλής της Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμάται ότι θα τεθεί ο Αλέξης Μητρόπουλος και του Υπουργείου Εργασίας, ο Δημήτρης Στρατούλης.
Την αναμόρφωση του χώρου της δημόσιας υγείας αναμένεται να αναλάβει κάποιος από τους πολλούς ...γιατρούς του ΣΥΡΙΖΑ: Ανδρέας Ξανθός ή Γιάννης Μπασκόζος. Ενώ το αμιγώς «πράσινο» Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Ηρώ Διώτη, εκτός αν προτιμηθεί προσωπικότητα του οικολογικού κινήματος.
Δίπλα στο νέο πρωθυπουργό -με δεδομένο ότι ο Α. Τσίπρας έχει εξαγγείλει ότι θα στεγαστούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (ΣΔΟΕ κ.α.)- θα πρέπει να πάρει θέση ένας πανίσχυρος υπουργός Επικρατείας, με τον Νίκο Παππά να φαντάζει «γεννημένος» για το ρόλο αυτό.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι, εκτός απροόπτου, ο Πάνος Σκουρλέτης, άλλωστε ο απολογισμός του στο επικοινωνιακό επιτελείο της Κουμουνδούρου έχει κριθεί ως επιτυχημένος.
Από τα παραπάνω ονόματα προκύπτει ότι σειρά κορυφαίων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Σταύρος Κοντονής, δεν θα πάρουν χαρτοφυλάκιο. Στην περίπτωση αυτή, αναμένεται να καταλάβουν τις θέσεις του προέδρου της Βουλής ο πρώτος, των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων οι υπόλοιποι.

Πηγή: thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα