Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου

15:53 10/3/2013 - Πηγή: AEK365

Στην Αθήνα έφτασε το μεσημέρι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος ξεκινά από αύριο επίσημη επίσκεψη.
Τον κ. Αναστασιάδη υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος αύριο το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου, και ο

υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος.
Βασικό θέμα στην ατζέντα των δύο ανδρών θα είναι η πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό καθώς ο κ. Σαμαράς θα ενημερώσει τον κ. Αναστασιάδη και για τις επαφές που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν πριν λίγες μέρες στην Κωνσταντινούπολη.
Στο τραπέζι θα τεθούν και τα ζητήματα της Οικονομίας καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι μεγάλα.
Ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Πάντως, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το Σάββατο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίλησε για τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, με τον οποίο όπως είπε τους συνδέει προσωπική φιλία, γνωστοποίησε ότι στις συνομιλίες τους θα κυριαρχήσουν οι οικονομία και το κυπριακό.
Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «σε αυτή τη χρονική συγκυρία χρειαζόμαστε τις εμπειρίες της Ελλάδας τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και την εφαρμογή του μνημονίου. Με τη σειρά μας θα προσφέρουμε στην Ελλάδα τις δικές μας εμπειρίες σε ζητήματα που είμαστε πιο προχωρημένοι, όπως στον τομέα των υδρογονανθράκων».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι «θα πρέπει να βρεθεί ένα νέο μοντέλο Εγγυήσεων, το οποίο θα ικανοποιεί το αίσθημα ασφάλειας της μιας κοινότητας και δεν θα τρομάζει την άλλη κοινότητα. Ποιο θα είναι αυτό το μοντέλο είναι πολύ πρόωρο να το συζητήσουμε».
Επίσης τόνισε ότι «βούλησή μας για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις, είναι δεδομένη. Θα είμαστε έτοιμοι και πρακτικά. Αν κληθούμε από τον Γενικό Γραμματέα σε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο 'ηγέτη', ασφαλώς θα ανταποκριθούμε».
Για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν υφίσταται ζήτημα κουρέματος καταθέσεων και αναφερόμενος στο μνημόνιο, τόνισε ότι «στο τελευταίο Eurogroup τέθηκε ως στόχος η υπογραφή της δανειακής σύμβασης στο τέλος αυτού του μήνα. Ο στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι για την υπογραφή του το συντομότερο δυνατό και η πολιτική μας δέσμευση είναι να το εφαρμόσουμε πιστά διότι δεν θέλουμε να βρεθούμε ενώπιον ενός δεύτερου μνημονίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα