Στη δικαιοσύνη 18 αστυνομικοί για τα επεισόδια του 2011

14:04 20/1/2014 - Πηγή: AEK365

Με περισσότερα από δυο χρόνια καθυστέρηση οδηγούνται σήμερα ενώπιον της δικαιοσύνης 18 αστυνομικοί των ομάδων ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ, για την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 28 και 29 Ιουνίου 2011, για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Η δίωξη ασκήθηκε αυτεπάγγελτα από τις εισαγγελικές αρχές, μετά και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν εκείνες τις μέρες. Ο ανεπίσημος

απολογισμός κάνει λόγο για εκατοντάδες τραυματίες και περίπου 3.000 δακρυγόνα, ενώ η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ανέφερε 38 συλλήψεις και 75 προσαγωγές.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, όπως μαρτυρούν βίντεο και φωτογραφίες - ντοκουμέντα, οι άνδρες των ΜΑΤ χτύπησαν άγρια αδιακρίτως τους διαδηλωτές, ενώ ομάδες ΔΕΛΤΑ έκαναν εφόδους με μηχανές στους γύρω δρόμους.

Συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ κατήγγειλαν τον ξυλοδαρμό τους από αστυνομικούς, ενώ πολλοί πολίτες μεταφέρθηκαν με φορεία στο μετρό για να διακομιστούν στο νοσοκομείο. Ωστόσο, ακόμη και το ίδιο το μετρό γίνεται πεδίο μάχης, με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών μέσα στο σταθμό του Συντάγματος, την ώρα που εκατοντάδες πολίτες κατέφευγαν εκεί.

Επιπλέον, βίντεο καταγράφουν άνδρες των ΜΑΤ να μαζεύουν πέτρες από κάτω και να τις πετούν σε διαδηλωτές, ενώ άλλα βίντεο δείχνουν άτομα με καλυμμένα πρόσωπα και σιδερένιους λοστούς να συνομιλούν με αστυνομικούς και να μπαίνουν στο προαύλιο της Βουλής, πίσω από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Για την υπόθεση αυτή είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Η δίωξη γίνεται μετά από 2,5 χρόνια με το σκεπτικό ότι οι αστυνομικοί αφενός έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την υγεία διαδηλωτών, αφετέρου εγκατέλειψαν αβοήθητους τους τραυματισμένους, ενώ παρεμπόδισαν και την έλευση ασθενοφόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα