Σε δύο στρατόπεδα η Πρέμιερ Λιγκ

23:38 14/1/2013 - Πηγή: AEK365

Το παραδεισένιο «image» της Πρέμιερλιγκ ως κορυφαίου πρωταθλήματος έρχεται να ταράξει μία ιδιαίτερη είδηση. Μάν. Γιουνάιτεντ, Αρσεναλ, Λίβερπουλ, και Τότεναμ ορθώνουν το ανάστημα τους ενάντια στα δισσ. Της Τσέλσι και της Μάν. Σίτι. Οι τέσσερις αυτοί κολοσσοί δημιουργούν αρραγές μέτωπο και απαιτούν από τις αρχές του πρωταθλήματος την ένταξη και στο Νησί κανόνες «financial fair play», όπως περίπου ισχύει και για την UEFA.

Ο περίεργος αυτός συνασπισμός που φέρνει

μισητούς αντιπάλους στο ίδιο στρατόπεδο, έχει ήδη κάνει την πρώτη κίνηση του, στέλνοντας σχετική επιστολή στη διοίκηση της λίγκας. Με αυτή σε γενικές γραμμές αξιώνουν το εξής: Σε περίπτωση αρνητικού ισολογισμού, να μην μπορεί ο πλούσιος ιδιοκτήτης του συλλόγου να καλύψει με δικά του χρήματα την τρύπα της εταιρείας, κάτι που συμβαίνει τώρα με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τους Αραβες.

Επίσης σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετική συμμόρφωση, απαιτούν τη λήψη παραδειγματικά αυστηρών μέτρων για τους παραβάτες. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν διαρρεύσει. Ωστόσο, τον επόμενο μήνα αναμένεται να γίνει σχετική ψηφοφορία, ώστε να παρθούν αποφάσεις για το θέμα. Για να περάσει η πρόταση των τεσσάρων, θα χρειαστεί μεγάλη πλειοψηφία. Για την ακρίβεια να δώσουν τη συγκατάβαση τους συνολικά οι 14 από τις 20 ομάδες της λίγκας.

Αυτή τη στιγμή, μαζί με τις Τσέλσι, Σίτι, στην θεσμοθέτηση περιορισμού εξόδων αντιτίθενται ακόμα οι Φούλαμ και Γουέστ Μπρομ. Τα υπόλοιπα 12 clubs δεν έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους. Πάντως στην UEFA αυτό που ισχύει είναι ότι επιτρέπεται (από το 2014 και μετά) οι ιδιοκτήτες να βάζουν στο σύλλογο από την τσέπη τους μέχρι και 50 εκατ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών.

Σε περίπτωση πάντως που περάσει η πρόταση των τεσσάρων, η Αγγλία θα γίνει η πρώτη χώρα που υιοθετεί ένα τόσο σοβαρό μέτρο. Θα ανοίξουν έπειτα οι ασκοί του Αιόλου και αργά ή γρήγορα αυτό θα φτάσει και στα μέρη μας (ασχέτως εάν δεν θα το εφαρμόσουμε εδώ). Οπως και να έχει, το «financial fair play» σύντομα θα μπει για τα καλά στη ζωή μας και όλοι οι σύλλογοι θα πρέπει να γίνουν και καλοί... νοικοκυραίοι!

Keywords
Τυχαία Θέματα