Σχέδιο και τζόγος στην ΑΕΚ

09:48 26/4/2013 - Πηγή: AEK365

ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Για "σχέδιο ξεπουλήματος και αιχμαλωσίας" κάνει λόγο σήμερα η εφημερίδα προσθέτοντας: "Περίεργες κινήσεις στο παρασκήνιο, από ανθρώπους που δεν έχουν πλέον κανένα δικαίωμα να αντιπροσωπεύουν σε οτιδήποτε την ΑΕΚ. Χίλιες φορές καλύτερα η ΑΕΚ να μην διοικείται μέχρι τη Γ.Σ. στις 14 Μαϊου παρά να εκπροσωπείται από όσους συνέδεσαν το όνομά τους με την καταστροφή. Στη "διοίκηση"

λένε ότι είναι... διεκπεραιωτές, αλλά παρασκηνιακά ένα μέτωπο "κοινών συμφερόντων" δουλεύει για την ΑΕΚ της Β' Εθνικής με στόχο να την κρατήσουν "αιχμάλωτη" δική τους και των χρεών. Μιλάνε με μάνατζερ για πωλήσεις παικτών, ξαφνικά πληρώνουν για το άρθρο 44, ψάχνουν δανειοδότηση και νέα υποθήκευση του μέλλοντος της ΑΕΚ, αλλά κυρίως ποντάρουν στις πωλήσεις ποδοσφαιριστών".
Στο θέμα του γηπέδου τονίζεται: "Πρώτο ραντεβού για το γήπεδο! Την πρώτη σημαντική επαφή με παράγοντες που έχουν να κάνουν με την αρχιτεκτονική, αλλά και την νομική πλευρά της κατασκευής του γηπέδου, είχε χθες ο Μελισσανίδης. Μόνο για το κεφαλαιώδες έργο θέλει "συμμαχίες". Για τα υπόλοιπα "μέτωπα" δεν έχει ανάγκη κανέναν".

SPORTDAY

Με την κίνηση του Γκερέιρο να προχωρήσει σε προσφυγή ασχολείται η εφημερίδα: "Ο Γκερέιρο την πρώτη προσφυγή και ακολουθούν δεκάδες". Σχετικά με τον Μελισσανίδη η SD γράφει: "Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν δεσμεύτηκε πως θα επιστρέψει στην ΑΕΚ. Ούτε που ανέφερε κάτι τέτοιο. Το θέμα είναι όμως πως θα μπορούσε να μπει ο «Τίγρης» και με ποιες προϋποθέσεις.

Το... σιγουράκι είναι πως ο πρώην ιδιοκτήτης της Ένωσης θέλει μία ΑΕΚ που να μην έχει χρέη. Αυτό που επίσης ανέφερε είναι πως επιθυμεί γήπεδο και μάλιστα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Για αυτό ήδη έχει αρχίζει να ρωτάει. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επαφή που φέρεται να είχε επαφή με τον Γιάννη Βούρο ο Μελισσανίδης σε ένα γενικότερο κύκλο επαφών που έχει ξεκινήσει για να διερευνήσει το έδαφος πάνω στο θέμα.

Ακόμα ένα ζητούμενο είναι το τι θα γίνει με τους «συμπαίκτες». Εννοείται πως ο Μελισσανίδης θα ήθελε να συμπορευτεί με τον Πόλυ Χατζηιωάννου αφού θεωρεί πως εκτός από πολύ σοβαρός επιχειρηματίας, έχει και την οικονομική δύναμη για την ανέγερση του γηπέδου. Για την ΑΕΚ πάντως τώρα αρχίζουν όλα αφού αναμένονται εξελίξεις σε διοικητικό θέμα και ίσως τραβήξουν αρκετά!".

LIVE SPORT

Αφού στο ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τονίζεται ότι "θέλουν τον Φούντα", στο ρεπορτάζ της Ένωσης γίνεται λόγος για άρνηση του Πόλυ Χατζηϊωάννου: "Εμμένει στη θέση του να παραμείνει μακριά από την ΑΕΚ. Απορρίφθηκε η έφεση για Πανθρακικό, κυνηγάει τον Άρη για να μείνει στην κατηγορία".

GOAL

Για "τρόμο" σχετικά με το άρθρο 44 κάνει λόγο η εφημερίδα: "Οι 300.000 ευρώ μέσω ΟΠΑΠ δείχνουν ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για πτώχευση". Από εκεί και πέρα το GOAL κάνει λόγο "για τζόγο" σχετικά με το μέλλον της ΑΕΚ γράφοντας αναλυτικά στο ρεπορτάζ:

"Ηταν σαφές από τη στιγμή που η ΑΕΚ βιώνει το φάσμα του υποβιβασμού πως τα πράγματα δεν θα ήταν εύκολα για το μέλλον της. Για την Ενωση ανοίγονται δρόμοι που έχουν αστερίσκους, ζητούμενα, αλλά πρώτιστα απαιτούν βούληση.

Αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο ερωτηματικό και γύρω της φαίνεται πως θα υπάρξει μεγάλος τζόγος ωσότου η ΠΑΕ οδηγηθεί στην επόμενη μέρα της. Και με δεδομένο πως πρόκειται για μια υπόθεση με πολλές παρασκηνιακές διεργασίες, πολλές σκέψεις και θέσεις αποτυπώνονται μέσα από κινήσεις που γίνονται και εκτυλίσσονται σε παράλληλο επίπεδο.

Οπως αυτό που συνέβη χθες. Από την ΠΑΕ δόθηκε η πληροφορία πως υπήρξαν έσοδα 300.000 ευρώ από τον ΟΠΑΠ, τα οποία δόθηκαν άμεσα προς το Δημόσιο, ώστε να καλυφθεί μέρος της δόσης για το άρθρο 44. Είδηση που θεωρητικά φαντάζει απλή. Αλλωστε, επιβεβαιώθηκε και από πηγές του Οργανισμού, πως όντως υπήρξε τέτοια συνεννόηση και τα λεφτά δόθηκαν κατευθείαν στο δημόσιο ταμείο, δίχως να περάσουν καν από την ΑΕΚ. Ωστόσο, τα ερωτηματικά που προέκυψαν εύλογα ήταν πολλά. Κάποιες άλλες πηγές υποστήριζαν πως αυτά τα χρήματα δόθηκαν προς το Δημόσιο. Μόνο που δεν αφορούσαν τη δόση του 44 αλλά καταβολή υποχρεώσεων για ΦΠΑ και ΦΜΥ. Με δεδομένο πως πλέον αποτελούν κακουργηματικές πράξεις, η διοίκηση επιχείρησε να βελτιώσει όσο γίνεται περισσότερο τη θέση της και να μη φορτωθεί και με άλλα ζητήματα. Και ειπώθηκε πως δόθηκαν για το άρθρο 44, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από παίκτες, υπαλληλικό προσωπικό και άλλους πιστωτές της εταιρείας.

Το ζήτημα αφορά την ορθότητα της επιλογής. Πως η ΑΕΚ δηλαδή αποφάσισε να δώσει αυτό ποσό για το άρθρο 44. Αυτό που ειπώθηκε, πως υπήρχε από τον ΟΠΑΠ δέσμευση να δοθούν τα χρήματα για υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, δεν ισχύει (σε απόλυτο βαθμό τουλάχιστον). Αρα, ήταν κατά ένα ποσοστό υποχρέωση της εταιρείας και κατά μεγαλύτερο ποσοστό επιλογή της. Και δημιουργούνται ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι λογικό να πληρώνει υποχρεώσεις προς το κράτος μια εταιρεία που σε έναν μήνα μπορεί να κηρύξει πτώχευση.

Αν η συγκεκριμένη επιλογή έγινε για το άρθρο 44, συνέβη επειδή είναι σαφές πως είναι πολύ διαφορετικό για μια εταιρεία να πτωχεύει με 170 εκατ. ευρώ από το να οφείλει 20-22 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση, οι ποινές είναι πολύ πιο αυστηρές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μπλέκουν στην υπόθεση πολλούς ακόμα. Η υπόθεση δεν θα περιοριστεί μόνο στις διοικήσεις από το 2004 κι έπειτα, αλλά θα πάει και σε προηγούμενα έτη. Υποχρεώσεις και «αμαρτίες» που είχαν σβηστεί με την υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 44.

Αν πάλι έχουν δοθεί για να καλύψουν υποχρεώσεις που απορρέουν από ΦΠΑ και ΦΜΥ, τότε τα κίνητρα είναι σαφώς πιο προσωπικά. Ο Δημητρέλος δεν θέλει να χρεωθεί με περισσότερα βάρη και επιχειρεί να βελτιώσει τη θέση του. Να είναι έτοιμος για τα χειρότερα που ενδεχομένως προκύψουν και να μη βαρύνεται η δική του χρήση με υποχρεώσεις που θεωρούνται κακουργηματικές.

Οποια από τις δύο εκδοχές κι αν λάβει κάποιος, γίνεται σαφές πως η διοίκηση και οι μέτοχοί της δεν έχουν καταλήξει να οδηγήσουν την ομάδα σε πτώχευση. Θα επιμείνουν, θα ζητήσουν τη λογική της παραμονής σε επαγγελματική κατηγορία. Στη δεύτερη εθνική ή εάν μπορεί να πιεστεί η πολιτεία ακόμα και στη μεγάλη κατηγορία. Κάτι που σημαίνει πως όσοι πίστευαν πως ο δρόμος για τον ερχομό Μελισσανίδη θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις σκέψεις τους. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα και είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει συγκεκριμένο μπλοκ που επιθυμεί να μείνει η ομάδα σε επαγγελματική κατηγορία και να αποφευχθεί η προοπτική της πτώχευσης και της διάλυσης.

Ψαχνουν επιβιωση με καθε τροπο
Τρόπο να κρατήσουν την ΑΕΚ σε επαγγελματική κατηγορία αναζητούν διοίκηση και μέτοχοι. Η συμμετοχή στη Football League με τόσα χρέη είναι εξαιρετικά δυσχερής διαδικασία, αν και είναι σαφές πως θα επιχειρηθεί επαναδιαπραγμάτευση τόσο με το Δημόσιο (για πάγωμα των χρεών) όσο και με πιστωτές (παίκτες και άλλους) για «κούρεμα». Βέβαια, θα γίνει και προσπάθεια για τη μεγάλη κατηγορία, μήπως προκύψει κάποια λύση μέσω αναδιάρθρωσης.

Με δύο συμπαίκτες για το γήπεδο ο «τίγρης»
Πολύ ζεστά έχει μπει στην υπόθεση της ΑΕΚ ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Και όταν έλεγε προς τους οπαδούς ότι κάτι έχει στο μυαλό του, φαίνεται πως μιλούσε με συγκεκριμένες σκέψεις. Πηγές από το περιβάλλον του υποστήριζαν πως ο «τίγρης» έχει ήδη προχωρήσει την υπόθεση του γηπέδου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πέραν του Πέτρου Παππά, υπάρχουν ακόμα δύο επιχειρηματίες (ή επενδυτικοί όμιλοι) που φαίνεται πως συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα και αναζητείται τουλάχιστον ένας ακόμα. Αυτός δύσκολα θα είναι ο Χατζηιωάννου, αλλά ο Μελισσανίδης δείχνει ότι έχει προχωρήσει το πρότζεκτ για το γήπεδο. Θεωρείται πιθανό, μάλιστα, να υπάρξει άμεσα και ραντεβού με εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα."

Keywords
Τυχαία Θέματα