Σαν σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου

23:21 3/9/2012 - Πηγή: AEK365

476

η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία καταρρέει με τον εκθρονισμό του Ρωμύλου Αύγουστου από τον Γερμανό ηγεμόνα των Ερούλων, Οδόακρο, που αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς της Ιταλίας.

779

πεθαίνει ο Ιμάμης Μούσα αλ Καζίμ, ο έβδομος Σιίτης των περίφημων "Δωδεκαδικών Σιιτών", της βασικότερης ομάδας κληρικών στους κόλπους του σιιτικού Ισλάμ, τον οποίο όμως δεν αποδέχονται οι Ισμαηλίτες.

1530

γεννιέται ο Ιβάν ο Τρομερός, τσάρος της Ρωσίας.

1609

ο εξερευνητής Χένρι Χάντσον ανακαλύπτει το νησί

του Μανχάταν.

1682

ο Βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϊ παρατηρεί για πρώτη φορά τον κομήτη, ο οποίος πήρε το όνομά του.

1768

γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας και ιδρυτής του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού Φρανσουά Ρενέ Σατομπριάν.

1781

44 Ισπανοί άποικοι ιδρύουν τον "πρόγονο" του σημερινού Λος Άντζελες στο οποίο δίνουν το όνομα El Pueblo de Nuestra Senora La Reina de Los Angeles de Porciuncula δηλαδή "Το χωριό της Κυρίας μας, της Βασίλισσας των Αγγέλων της Πορθιουνούνκουλα".

1824

γεννιέται ο Αντόν Μπρούκνερ, Αυστριακός συνθέτης με έμφαση στη συμφωνική μουσική.

1828

αρχίζει η αποχώρηση των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων από την Πελοπόννησο, κατ' εφαρμογή της συνθήκης της Αλεξάνδρειας μεταξύ του Μοχάμεντ Άλι της Αιγύπτου και των τριών εγγυητριών δυνάμεων της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Θα ολοκληρωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, με την αναχώρηση και του ίδιου του Ιμπραήμ.

1833

προσλαμβάνεται ο πρώτος εφημεριδοπώλης, ένα 10χρονο αγόρι, για τη διακίνηση της πρώτης εφημερίδας της Νέας Υόρκης "New York Sun".

1839

αρχίζει η πολεμική αναμέτρηση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Κίνας, που έμεινε στην ιστορία ως ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου. Θα λήξει στις 29 Αυγούστου 1842 με την παραχώρηση του Χονγκ-Κονγκ από την Κίνα στη Μεγάλη Βρετανία.

1867

πεθαίνει στο Παρίσι σε ηλικία 46 ετών, χτυπημένος από παραλυσία, ο Γάλλος ποιητής και ιδρυτής της σχολής του Συμβολισμού, Σαρλ Μποντλέρ.

1870

γεννιέται στην Ιταλία η παιδαγωγός Μαρία Μοντεσόρι, η οποία ανέπτυξε την ομώνυμη μέθοδος με σκοπό να ελευθερώσει το παιδί από τον καταναγκασμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για να αναπτύξει καλύτερα τις ικανότητές του.

1886

μετά από μάχες τριάντα χρόνων, ο ηγέτης των ινδιάνων Απάτσι, Τζερόνιμο παραδίδεται με τους τελευταίους πολεμιστές της φυλής του στον Αμερικανό στρατηγό Νέλσον Μάιλς, στο Σκέλετον Κάνιον της Αριζόνα.

1888

ο Τζόρτζ Ίστμαν πατεντάρει το πρώτο φωτογραφικό φιλμ και το κατοχυρώνει με το όνομα "Kodak".

1892

γεννιέται ο Ντάριους Μιλό, Γάλλος μουσικοσυνθέτης, γνωστός για το μεσογειακό λυρισμό του, που θεωρείται από τους πιο παραγωγικούς συνθέτες του 20ου αι. καθώς με πάρα πολλά είδη μουσικής.

1895

ιδρύεται στην Αθήνα η "Εθνική Εστία".

1896

γεννιέται ο Γάλλος ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος και σκηνοθέτης

Keywords
Τυχαία Θέματα