Σαν σήμερα, 18 Ιουνίου

00:02 18/6/2012 - Πηγή: AEK365

741

πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Λέων Γ' ο Ίσαυρος.

1155

ο Φρειδερίκος Α στέφεται βασιλιάς της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον Πάπα Αδριανό Δ.

1291

πεθαίνει ο βασιλιάς Αλφόνσο Γ της Αραγωνίας.

1704

πεθαίνει ο Βρετανός σατυρικός μεταφραστής και συγγραφέας, Τομ Μπράουν.

1712

γεννιέται ο Γάλλος διαφωτιστής, φιλόσοφος, θεωρητικός των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, συγγραφέας και βοτανολόγος Ζαν Ζακ Ρουσώ.

1757

γεννιέται ο Αργεντινός ηγέτης, Τσερβάζιο

Αντόνιο ντε Ποσάδας.

1778

κατά τον Αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, τα βρετανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη Φιλαδέλφεια.

1812

γεννιέται ο Ρώσος συγγραφέας, Ιβάν Γκοντσάροφ, ιδιαίτερα γνωστός για το μυθιστόρημά του "Ομπλόμοφ".

1812

ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Μεγάλης Βρετανίας. (Βορειοαμερικάνικος Πόλεμος)

1815

η Μάχη του Βατερλό. Οι ενωμένες δυνάμεις Βρετανών και Πρώσων, υπό τους στρατηγούς Ουέλλινγκτον και Μπλίχερ αντίστοιχα, συντρίβουν τις γαλλικές δυνάμεις, των οποίων ηγούνταν ο αυτοκράτωρας Ναπολέων Βοναπάρτης. (ΦΩΤΟ)

1858

ο Κάρολος Δαρβίνος αποφασίζει να εκδώσει τη θεωρία του για την εξέλιξη των ειδών με αφορμή ένα γράμμα, που λαμβάνει από το Βρετανό βιολόγο, Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας που περιείχε πανομοιότυπα με τα δικά του συμπεράσματα.

1865

πεθαίνει ο Ευάγγελος Ζάππας. Με τη διαθήκη του ορίζει να κτισθεί το Ζάππειο και χρηματοδοτεί τη θεσμοθέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων ανά τετραετία, παράλληλα με εκθέσεις βιομηχανικών και εμπορικών προϊόντων (4 συνολικά μεταξύ 1859 και 1888). Οι αγώνες αυτοί έμειναν γνωστοί στην ιστορία σαν Ζάππειες Ολυμπιάδες και αποτέλεσαν τον πρόδρομο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

1867

ο ίππος "Ruthless" κερδίζει το πρώτο Belmont Stakes.

1873

η Αμερικανίδα Σούζαν Άντονι, υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων και πρωτοπόρος στην προσπάθεια χορήγησης δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες τιμωρείται με πρόστιμο 100 δολαρίων επειδή προσπάθησε να ψηφίσει κατά τις προεδρικές εκλογές του 1872.

1877

γεννιέται ο Αμερικανός εικονογράφος, Τζέιμς Μοντγκόμερι Φλαγκ.

1901

γεννιέται η Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας Αναστασία, μικρότερη κόρη του αυτοκράτορα Νικόλαου του Β και της αυτοκράτειρας Αλεξάνδρας. Μέχρι της μέρες επιζεί ο θρύλος, που την ήθελε ως τη μοναδική επιζήσασα της οικογένειας των Ρομανόφ. Ποτέ δεν απεδείχθη ότι γλίτωσε από την ομαδική εκτέλεση της οικογένειας της από τους μπολσεβίκους.

1901

ένας λαμπτήρας από φυσητό γυαλί και νήμα άνθρακα, ανάβει για πρώτη φορά στον Πυροσβεστικό Σταθμό του Σέλμορ στις ΗΠΑ. Δεν θα σβήσει ποτέ από τότε και το 1972 θα μπει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Συνεχίζει να γράφει ιστορία με την ονομασία Εκατονταετής Γλόμπος. (ΦΩΤΟ)

1903

γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ρεϊμόντ Ραντιγκέ.

1910

σιδηροδρομικό δυστύχημα με δέκα νεκρούς σημειώνεται

Keywords
Τυχαία Θέματα