Σαν σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου

23:52 16/9/2012 - Πηγή: AEK365

879

γεννιέται ο βασιλιάς της Γαλλίας, Κάρολος Γ.

1176

ο βυζαντινός στρατός υπό τον αυτοκράτορα Μανουήλ Α' Κομνηνό υφίσταται δεινή ήττα στο Μυριοκέφαλο της Μικράς Ασίας, από τους Σελτζούκους Τούρκους του Κιλίτζ Αρσλάν.

1394

ο βασιλιάς της Γαλλίας, Κάρολος ΣΤ, διατάσσει

την απέλαση όλων των Εβραίων από τη χώρα.

1550

γεννιέται ο πάπας Παύλος Ε.

1630

ιδρύεται η πόλη της Βοστόνης.

1743

γεννιέται ο μαθηματικός, φιλόσοφος και πολιτικός επιστήμονας, Μαρκήσιος ντε Κοντορσέ, γνωστός από το ομώνυμο παράδοξο και ένας από τους βασικούς θεμελιωτές του Διαφωτισμού.

1771

πεθαίνει ο Σκωτσέζος συγγραφέας, Τομπίας Σμόλετ.

1778

υπογράφεται η πρώτη συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις ινδιάνικες φυλές της χώρας.

1787

ολοκληρώνεται το αμερικανικό Σύνταγμα, που υιοθετείται από τη Συντακτική Συνέλευση της Φιλαδέλφεια.

1809

Ρωσία και Σουηδία υπογράφουν την ειρηνευτική συνθήκη του Φρίντριχσαμν. Η διαφιλονικούμενη ζώνη της Φινλανδίας παραχωρείται στη Ρωσία.

1819

γεννιέται ο φυσικός Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκό. Με το εκκρεμές που κατασκεύασε, το Εκκρεμές του Φουκό, απέδειξε ότι, η Γη κινείται.

1857

γεννιέται ο Κονσταντίν Τσιολκόφσκι, Σοβιετικός πρωτοπόρος της κοσμοναυτικής.

1873

πεθαίνει ο Σκοτσέζος εξερευνητής, Αλεξάντερ Μπέρι, που ίδρυσε τον πρώτο ευρωπαϊκό οικισμό στην Αυστραλία, ο οποίος φέρει το όνομά του.

1877

ο εκλογικός νόμος ΧΜΗ επιβάλλει τη συμμετοχή της δικαστικής εξουσίας σε όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας και κατά την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων. Με τον παραπάνω νόμο καταργείται κάθε τιμοκρατικός περιορισμός του εκλογικού δικαιώματος και περιορίζεται ο χρόνος ψηφοφορίας στη μία ημέρα. Τέλος, επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις στις παραβάσεις που γίνονται στη διάρκεια των εκλογών.

1900

ενώ μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Φιλιππίνων, οι Φιλιππινέζοι νικούν τους Αμερικανούς στη μάχη του Μάμπιτακ.

1902

αμερικανική εταιρεία ανακαλύπτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου στη νότια ακτή της Αλάσκας.

1903

παραιτείται ο υπουργός Αποικιών της Βρετανίας Τζόζεφ Τσάμπερλεν, επειδή θέλει να επιβάλει στα εισαγόμενα από τις αποικίες αγαθά νέα τιμολόγια, σχέδιο, που προκαλεί τη λαϊκή αντίδραση.

1910

Βρετανός ψυχίατρος υποστηρίζει ότι αν οι άνθρωποι συνεχίζουν να προσβάλλονται ψυχοπαθολογικά με τον ίδιο ρυθμό, σε 40 χρόνια ο αριθμός των τρελών θα ξεπεράσει εκείνο των γνωστικών.

1912

η Τουρκία κινητοποιεί 300.000 στρατού έναντι 600.000 αντρών των συμμαχικών βαλκανικών στρατών.

1920

ο Βασιλιάς των Ελλήνων Αλέξανδρος Α' τραυματίζεται από δάγκωμα μαϊμούς, προσπαθώντας να υπερασπιστεί το αγαπημένο του σκυλάκι από την επίθεση δύο μαϊμούδων στους Βασιλικούς Κήπους του Τατοΐου. Οι γιατροί του ανακοινώνουν ότι το τραύμα του δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά

Keywords
Τυχαία Θέματα