Ρυθμίστηκε και το τελευταίο διαδικαστικό ζήτημα για εκχώρηση και εκκαθάριση

16:50 12/5/2014 - Πηγή: AEK365

Το aek365, με σειρά αποκαλυπτικών ρεπορτάζ, σας είχε ενημερώσει για όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκχώρηση των απαιτήσεων Ψωμιάδη από την ΠΑΕ ΑΕΚ στο Ελληνικό Δημόσιο και εν συνεχεία να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της ΠΑΕ, με την διαγραφή της από τα Μητρώα Ανωνύμων Εταιριών.
Έπειτα από την ψήφιση από τη Βουλή

της τροπολογίας που καταργεί το χαρτόσημο, απέμενε να διευθετηθεί ένα τελευταίο ζήτημα: Η ΑΕΚ είχε υπογράψει με την Εφορία την σύμβαση της εκχώρησης πριν από την κατάργηση του χαρτοσήμου, όμως η τροπολογία πέρασε από το Κοινοβούλιο προτού εκπνεύσει η προθεσμία των πέντε ημερών που είχε η ΠΑΕ για να καταβάλει το χαρτόσημο. Το τελευταίο θέμα που είχε προκύψει τις τελευταίες μέρες ήταν η διαδικασία μέσω της οποίας θα εφαρμοστεί ο νόμος. Αν, δηλαδή, θα αρκούσε για την ΑΕΚ απλώς να υπογράψει μια συμπληρωματική σύμβαση, στην οποία θα αναφερόταν η τροπολογία για την κατάργηση του χαρτοσήμου ή αν θα έπρεπε να θεωρηθεί ότι εφόσον δεν πληρώθηκε το χαρτόσημο εντός των πέντε ημερών, η σύμβαση είναι άκυρη και μπορούν οι δύο πλευρές να υπογράψουν μια νέα σύμβαση (που θα έχει ημερομηνία υπογραφής μετά την ψήφιση της τροπολογίας από τη Βουλή).
Ωστόσο, επειδή και στις δύο περιπτώσεις θα μπορούσαν να προκύψουν νομικά κενά και επειδή πρόθεση της ΑΕΚ αλλά και του Δημοσίου είναι να μην μπορεί κανείς να προσβάλει τη διαδικασία, αποφασίστηκε μια τρίτη λύση. Την οποία το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε άμεσα, καθώς οι άνθρωποί του αντιλαμβάνονται ότι ήδη έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ την ΠΑΕ ΑΕΚ, χωρίς δική της ευθύνη. Θυμίζουμε ότι ο νόμος για την εκχώρηση πέρασε τον περασμένο Δεκέμβριο(!), από το... πουθενά προέκυψε ασάφεια σχετικά με το χαρτόσημο και τελικά η ρύθμιση για την κατάργησή του ψηφίστηκε στις 5 Μαΐου.
Έτσι, την περασμένη Παρασκευή, σε νομοσχέδιο με τίτλο: «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας», προστέθηκε (και ψηφίστηκε) μια διευκρίνιση. Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής: «Η παράγραφος 2 του άρθρου 10 του ν.4224/2013 (Α΄ 288), όπως αντικαταστάθηκε µε τη διάταξη της παραγράφου 8 του άρθρου 184 του ν. 4261/2014 (Α΄ 107) τίθεται σε ισχύ από την έναρξη ισχύος του νόµου 4224/2013 (Α΄ 288)». Με απλά λόγια, η κατάργηση του χαρτοσήμου δεν ισχύει από την ημερομηνία ψήφισης της σχετικής ρύθμισης (5 Μαϊου), αλλά έχει αναδρομική ισχύ από την ψήφιση του νόμου για την εκχώρηση, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Πλέον, το μόνο που απομένει είναι εντός της εβδομάδας να κατατεθεί από την ΑΕΚ το νέο ΦΕΚ στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ώστε να... επικυρωθεί η ισχύς της σύμβασης που έχει υπογραφή με την Εφορία και στη συνέχεια η σύμβαση θα κοινοποιηθεί στην πλευρά Ψωμιάδη. Αμέσως μετά θα δοθεί εντολή να δημοσιευθεί η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της ΠΑΕ και η διαγραφή της από τα Μητρώα...

Keywords
Τυχαία Θέματα