«Πυροβολούσε ό,τι έβρισκε»

00:02 20/3/2012 - Πηγή: AEK365

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η γαλλική κοινωνία μετά την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο εβραϊκό σχολείο Οζάρ Χατοράχ της Τουλούζης με θύματα ένα ραβίνο, τους δύο γιους του, τεσσάρων και πέντε ετών, και άλλη μία οχτάχρονη μαθήτρια. Πρόκειται για το χειρότερο επεισόδιο αντισημιτικής βίας που σημειώνεται στη χώρα με τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στη Δυτική Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του

δράστη που οδηγείται από ρατσιστικά κίνητρα και έχει εκτελέσει με το ίδιο όπλο στην ίδια περιοχή τρεις Γάλλους στρατιώτες με καταγωγή από τη βόρεια Αφρική και την Καραϊβική. Στις έρευνες μετέχει η αντιτρομοκρατική· 200 αστυνομικοί αναζητούν τον εκτελεστή, ενώ έχουν αναγνωριστεί οι πινακίδες κυκλοφορίας της μηχανής του.

Ο Νικολά Σαρκοζί ανεβάζει στο «κόκκινο» το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στην Τουλούζη, διαμηνύοντας ότι αυτή η απεχθής πράξη δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη. Τα μέτρα ασφαλείας είναι ύψιστα σε σχολεία και συναγωγές. Οι Γάλλοι είναι έκπληκτοι και προβληματισμένοι, καθώς είναι εξίσου σπάνιες οι επιθέσεις σε σχολεία και οι δολοφονικές επιθέσεις κατά εβραίων.

«Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο και το ίδιο όπλο που σκότωσε τους στρατιώτες, τα παιδιά και τον δάσκαλο» δήλωσε το βράδυ της Κυριακής σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Γάλλος πρόεδρος, λίγες ώρες αφότου επισκέφθηκε το εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης μιλώντας για εθνική τραγωδία.

Ο Σαρκοζί ανακοίνωσε, επίσης, πως αναστέλλει έως την Τετάρτη την προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου-Μαΐου, μία εκστρατεία που έχει επικεντρωθεί κατά πολύ σε ζητήματα μειονοτήτων.

Η επιβεβαίωση πως ο δράστης του μακελειού στο σχολείο Οζάρ Χατοράχ αφαίρεσε τη ζωή των τριών στρατιωτών την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε φόβους και ανησυχία ότι ένας κατά συρροή δολοφόνος βάζει τώρα συνολικά στο στόχαστρο τις μειονότητες στη Γαλλία.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο δράστης έφθασε με μηχανή, κατά τα φαινόμενα μόνος, σκόρπισε το θάνατο και εξαφανίστηκε. Στην επίθεση στο σχολείο χρησιμοποίησε δύο όπλα -με το ένα από αυτά είχε αφαιρέσει την περασμένη εβδομάδα τη ζωή των στρατιωτών.

«Πυροβολούσε ό,τι βρισκόταν μπροστά του»

«Πυροβολούσε ό,τι βρισκόταν μπροστά του, παιδιά και ενήλικες. Κυνήγησε τα παιδιά μέσα στο σχολείο» δήλωσε ο εισαγγελέας της Τουλούζης Μισέλ Βαλέ.

Η Νικόλ Γιαρντενί, τοπική αξιωματούχος που είδε το βίντεο που κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας που βρίσκεται κοντά στην πύλη του σχολείου, μίλησε για τη δολοφονική μανία του δράστη: «Βλέπεις έναν άνδρα να σταθμεύει τη μηχανή του, αρχίζει να πυροβολεί, μπαίνει στο σχολείο και κυνηγά τα παιδιά, πιάνει ένα και πυροβολήσει στο κεφάλι»...

«Είναι μία ημέρα εθνικής τραγωδίας· παιδιά σκοτώθηκαν εν ψυχρώ. Η βαρβαρότητα και η βαναυσότητα δεν μπορούν να νικήσουν, το μίσος δεν μπορεί να νικήσει. Η Δημοκρατία είναι πολύ πιο ισχυρή. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ενωθούμε. Να ενωθούμε και να αντισταθούμε» είπε ο Σαρκοζ

Keywords
Τυχαία Θέματα