Πρωτοποριακή εγκυκλοπαίδεια γράφεται από υπολογιστή!

01:53 27/6/2012 - Πηγή: AEK365

Μια ιδιαίτερη εγκυκλοπαίδεια θα αρχίσει να λειτουργεί online σε λίγους μήνες. Η εγκυκλοπαίδεια της αμερικανικής εταιρείας Raytheon BBN θα θυμίζει αρκετά την Wikipedia, ωστόσο θα έχει μια σημαντική διαφορά.

Τα λήμματά της δεν θα δημιουργούνται από κάποιον άνθρωπο, αλλά από ένα ειδικό λογισμικό που έχει αναπτύξει η εταιρεία, το οποίο μπορεί να αντλήσει στοιχεία από περισσότερα από 40 δημοσιογραφικά

σάιτ, αγγλικά, κινεζικά και αραβικά, ενώ σύντομα θα προστεθούν κι άλλες γλώσσες και σάιτ. Επιπλέον κάθε φορά που εμφανίζεται μια καινούργια είδηση για κάποιο λήμμα, αυτό εμπλουτίζεται αυτόματα. Επίσης, θα αξιοποιεί μία τεχνολογία αναγνώρισης φωνής, για να «ενημερώνεται» και από τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το κείμενο που θα δημιουργείται θα είναι γραμμένο σε απλά αγγλικά με ελάχιστα συντακτικά ή εκφραστικά λάθη.
Όμως, το μόνο πρόβληαμ είναι ότι η εγκυκλοπαίδεια, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν θα είναι ανοιχτή για όλους, αλλά μόνο για τους αναλυτές των διάφορων υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Με σκοπό οι αναλυτές να εξοικονομούν χρόνο όταν ετοιμάζουν τις μελέτες τους, θα μπορούν να συμβουλεύονται την εγκυκλοπαίδεια για να πάρουν μία ιδέα για τα άτομα, τα κράτη ή τις οργανώσεις που εμπλέκονται σε κάθε ανάλυση.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα βήμα προς την απόκτηση «νοημοσύνης» από τα μηχανήματα και το όλο εγχείρημα χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Αμυντικών Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων (Darpa) και αντιλαμβάνεται κάθε κύριο όνομα, περιοχή ιστορικό γεγονός ή περιοχή ως «οντότητα».

Η Raytheon ωστόσο τονίζει ότι το πρόγραμμα χρειάζεται βελτιώσεις όπως, όταν εντοπίζει σε διάφορα σάιτ αντιφατικές πληροφορίες για το ίδιο λήμμα, να καταφέρνει να κρίνει ποιες από αυτές είναι οι αξιόπιστες. Επίσης, οι ειδικοί τώρα προσπαθούν να κάνουν το πρόγραμμα να καταλαβαίνει πότε μία ανάρτηση περιέχει ψευδή στοιχεία επειδή αυτός που την έγραψε ήθελε να κάνει χιούμορ ή απλώς να υπερβάλλει.

Keywords
Τυχαία Θέματα